Olay Gazetesi Bursa

Çinli turizmciler gözünü Antalya’ya dikti

BTL Hospitality Yönetim Kurulu Başkanı Philip Wei, Antalya'nın kendileri için mükemmel bir destinasyon olabileceğini ifade etti.

Çin’in en büyük otel yatırım kuruluşlarından BTL Hospitality’in Yönetim Kurulu Başkanı Philip Wei ile şirketin üst düzey yöneticileri, Antalya’da turizmciler, acente sahipleri ve turizm birliklerinin yöneticileriyle bir araya geldi. Söz konusu toplantıya Turizm ve Kültür Müdürü İbrahim Acar ile Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Osman Erbaş’ın da katıldı. Buradaki konuşmasında26 ülkede 170 otelin işletmesini yaptıklarını belirten Philip Wei, 39 otel projesinin de devam ettiğini söyledi. İlk kez geldiği Antalya’yı çok sevdiğini belirten Wei, Çin’in son 30 yılda hızlı bir atılım gösterdiğini kaydetti. Wei, ”Her sene 130 milyon üzerinde Çinli yurt dışına çıkıyor. Ülkemizin insanları daha çok Paris, ABD’nin şehirlerine gidiyor. Ama insanımız artık değişik şehirler arıyor. Daha önce daha çok grup turlarına ilgi gösteriyordu ama ilgi artık bireysel seyahatlere dönüştü. Antalya bizim için mükemmel bir destinasyon olabilir. Bu yüzden ülkemin insanlarının bu ürünü bilmeleri lazım” dedi.

İDEAL OTELLER VAR

Kendilerinin daha çok batılı ülkelere bakıp özendiklerini dile hetiren Wei, ”Öz tarihi zengin olan bizler ve sizlersiniz, onların bize bakması lazım. Buradaki işletmeler çok büyük. Konuklar için çok ideal oteller var. Temalı otelleri çok iyi. Büyük olasılıkla iyi fikirlerle geri döneceğim. Yiyecekleriniz muhteşem. Çinlileri güneşlerken pek bulamazsınız, onlar detaylarla ilgilenirler. Kültür ve yiyecekler Çinliler için önemli. Onları kolay kolay 10 gün bir yerde tutamazsınız. En fazla 5 gün bir yerde tutabilirsiniz” diye konuştu. Wei, Çin’den geleceklere İstanbul, Antalya ve Kapadokya’yı pazarlayıp satabileceklerini vurguladı.

YÜZDE 17’LİK ARTIŞ

Şirketin global projeler müdürü Semih Erken ise, dünyada en çok parayı 261 milyar dolar ile Çinlilerin harcadığını, bunu 122 milyar dolar ile Amerikalıların ve 81 milyar dolar ile Almanların izlediğini belirtti. Türkiye’ye gelen Çinli sayısı hakkında da turizmcileri bilgilendiren Erken, ”Çin’den 2015 yılında 313 bin turist gelirken 2016 yılında sayı 167 bine iniyor. Bu yılın mayıs ayına kadar gelen Çinli sayısı ise 81 bin. Geçen yıla göre ilk 5 ayda yüzde 17’lik artış var. 2017 yılında toplam 200 bin insanın Çin’den Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. 2017 yılının ilk 5 ayında Çin’den gelen turist sayısı birçok ülkeye göre az olmasına rağmen para harcama oranında en fazla para bırakan 4’üncü ülke oldu. 2018 yılı Çin’de Türk yılıdır. Tanıtım faaliyetlerine daha fazla önem vermek gerekiyor” dedi.

EN BÜYÜK TURİZM DESTİNASYONU

Turizm ve Kültür Müdürü İbrahim Acar da, Antalya’nın Türkiye’nin en büyük turizm destinasyonu olduğunu anlattı. Her yıl 150 ülkeden misafir ağırladıklarına işaret eden Acar, ”En önemli özelliklerimizden biri hizmet fiyat dengesi açısından tanınırlığı en yüksek destinasyon olmamızdır” diye konuştu. TUROYD Akdeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Ali Osman Erbaş ise, bu zamana kadar Avrupa ve Rus pazarı odaklı gittikleri için bunun risklerini gördüklerini vurguladı.