Olay Gazetesi Bursa

Çin’de salgında ‘karartma’ iddiaları

Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve kısa sürede SARS'ın neden olduğu can kayıplarını geride bırakan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile ilgili internet ve sosyal medyada uygulanan sıkı takip, ülkede bu konuda karartma yapıldığı iddialarını gündeme getiriyor.

Karartma, sosyal medyada salgına yönelik olumsuz veya eleştirel olduğu gerekçesiyle videolar, fotoğraflar, yorumların silinmesi şeklinde ön plana çıkarken günlük hayatta ise ‘söylenti yayma suçu’ kapsamında gözaltılarla kendini gösteriyor.

Ülkede halihazırda hükümet karşıtı görüşlerin sosyal medyada dillendirilmesi mümkün olmasa da salgınla ilgili yerel yöneticilerin birbiri ardına yaptığı hatalar, halk tarafından tepkiyle karşılandı ve binlerce kişi, Vuhanlı yetkililere yönelik tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi. Bu tepkilerin zirveye çıktığı nokta ise Kovid-19’u, ‘SARS benzeri koronavirüs’ olarak tanımlayan ilk doktor Li Vınliang’ın önce virüsü duyurmaya çalışarak önlem alınması yönündeki çabaları, ardından ‘söylenti yaydığı’ gerekçesiyle gözaltına alınması ve akabinde doktorun yine teşhisini koyduğu bu hastalığa yakalanarak hayatını kaybetmesi oldu.

PAYLAŞIMLAR SİLİNDİ GAZETECİLER KAYIP…

Çin’in Twitter benzeri sosyal medya platformu Veybo’da, Li’nin ‘susturulması’na ilişkin halkın tepkileri çığ gibi büyürken ‘ifade özgürlüğü istiyorum’ etiketiyle çok sayıda internet kullanıcısı paylaşım yaptı. Bu etiketli paylaşımlar ise kısa sürede Veybo’dan silindi. Hubey’deki Vuhan kentinde salgının ilk ortaya çıkışından itibaren önemli görüntüleri kamuoyuna gizli kamera çekimleriyle aktaran Çinli gazeteciler ise ortadan kayboldu.