Olay Gazetesi Bursa

Çileğe Büyükşehir eli değdi

Başta dağ ilçeleri olmak üzere kırsal kesimde yaşanan göçün önlenmesi için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, Orhaneli’nin Göynükbelen Mahallesi’nde 254 bin adet çilek fidesi dağıttı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile MÜSİAD iş birliğiyle Büyükorhan, Harmancık, Keles, Kestel, Orhaneli, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde toplam 1,5 milyon çilek fidesi dağıtılacak. 

Henüz Büyükşehir Kanunu gündemde bile yokken Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan başta olmak üzere ilçelere her alanda hizmet götüren Büyükşehir Belediyesi, yasanın hayata geçmesiyle birlikte kırsal kesime hizmet yağdırmaya başladı. Çiftçilere koyun ve yem dağıtımı, yem bitkisi tohumu, arı kovanı, sera naylonu, çatı malzemesi, salça makinesi, malt serme makinesi, ceviz soyma makinesi gibi ekipman desteği sağlayan Büyükşehir Belediyesi, kaliteli üretim için de düğmeye bastı. Özellikle dağ ilçelerinin önemli geçim kaynaklarından olan çilek üretiminin giderek azalması üzerine MÜSİAD Bursa Şubesi ile işbirliği yapan Büyükşehir Belediyesi, önemli bir ihracat hacmine sahip olan bu ürünü, yeniden bölge çiftçinin umudu haline getiriyor. MÜSİAD ile yapılan protokol kapsamında Büyükorhan, Harmancık, Keles, Kestel, Orhaneli, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde toplam 1,5 milyon adet çilek fidesi dağıtılması amaçlanırken, dağıtımlar Orhaneli’nin Göynükbelen Mahallesi’nden başladı. Göynükbelen’de çilek üretimi yapan 64 çiftçiye 254 bin adet çilek fidesi dağıtıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın en fazla göç veren dağ ilçelerinde kırsal kalkınmanın sağlanması maksadıyla çalışmalara Büyükşehir yasası gündemde bile yokken başladıklarını hatırlatarak, artık bu bölgelerin sorumluluk alanında olduğunu, yatırımların da katlanarak artacağını söyledi. Bölgede yaşan vatandaşların gelir seviyesinin artması ile göçün önlenebileceğini dile getiren Başkan Altepe, “Biz istiyoruz ki sizin gelir ve refah seviyeniz artsın. Göç dursun, hatta tersine göç başlasın. Bugün de bunun için buradayız. Daha kaliteli fidelerle çilek üretimi artsın sizin de kazancınız yükselsin. Eskiden bu bölgeler Özel İdare’nin sorumluluk alanındaydı. Özel İdare, 17 ilçe için yılda 20-25 milyon TL yatırım bütçesi ayırıyordu. Biz bunu sadece bir ilçeye yapıyoruz. Yani eskiden yapılan hizmetin en az 10 katını bu bölgelere ulaştırıyoruz. Kırsal kalkınmanın sağlanması için hangi bölgede nasıl bir tesise, nasıl bir ekipmana ihtiyaç varsa hemen gerekeni yapıyoruz. Bu çilek konusunda da MÜSİAD’la 2 yıldır çalışıyoruz. Dondurulmuş gıda sektöründe de yoğun olarak kullanılan çileğin 25 bin tona yakın ihracat payı bulunuyor. Yani Pazar hazır, yeter ki kaliteli üretim olsun. Bunun için tiago ve albion cinsi çilek fidelerinin dağıtımına başlıyoruz. Toplam 1,5 milyon fide dağıtacağız. Sadece Göynükbelen’de 254 bin fide dağıtıyoruz. Daha önce de çilek üretiminde kullanılan malt serme makineleri dağıtmıştık. Sadece çilek üretimi için yaptığımız yatırım 1 milyon TL’yi buldu. Yeter ki üreticimiz kazansın, bu desteklerimiz devam edecek” diye konuştu.

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ise, Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları sayesinde bölgede yaşam kalitesinin her geçen gün arttığını söyledi. İlçe merkezi ve kırsal kesimde yolların ve altyapının yenilendiğini hatırlatan Tatlıoğlu, Başkan Altepe’ye seslenerek, “Tabii ki elimizde sihirli bir değnek yok. Her şey bir anda olmuyor. Ancak çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Yollarımız oluyor, altyapımız, kanalizasyonumuz yapılıyor. Sayenizde bizde şehirli gibi yaşamaya başladık. İyi ki varsınız” dedi. Göynükbelen halkının çok çalışkan olduğunu ve gününün tamamını bağında bahçesinde geçirdiğini ifade eden Tatlıoğlu, “Buraya yapılan 1 liralık yatırım 100 lira olarak döner. Burada vefasızlık asla olmaz. Köylümüze verdiğimiz destek nedeniyle teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya ile Göynükbelen eski belediye başkanı Adnan Uludaş da bölge halkının ekonomik anlamda güç kazanmasını sağlayacak olan destekleri nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.