Olay Gazetesi Bursa

Çiftçiyi don korkusu sardı

Dünyaya meyve ihraç eden Bursa Ovası'da binlerce üreticiyi don korkusu sardı. Kestel Ziraat Odası Başkanı Fırtına, ''Diken üstündeyiz'' derken, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Dönmez zararın artmamasını umduklarını söyledi.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, son günlerde etkili olan soğuk havanın ürünlere zarar verdiğini belirterek, şeftali ve erik çeşitlerinde sıkıntı yaşanacağını söyledi. Tarlalarda çiçeklenme döneminin bittiğini ve meyve bağlanması olduğunu ifade eden Dönmez, armutların leblebi iriliğine geldiğini kaydetti. Önceki gece eksi 2,3’ün görüldüğüne dikkat çeken Dönmez, ”Bu akşam da soğuk bekliyoruz. Eğer yine aynı derecelerde sıcaklık olursa büyük risk oluşur. Üreticiler olarak don olmaz diye ümit ediyoruz. Zarar havalar ısınınca birkaç gün sonra ancak belli olur” dedi.

SERT ÇEKİRDEKLİ ÜRÜNLER

Geçtiğimiz aylarda etkili olan hava şartlarının zaten çiftçiyi mağdur ettiğini vurgulayan Dönmez, özellikle sert çekirdekli ürünlerde sorun yaşandığının altını çizdi. Kamil Dönmez, ”Şeftali ve erik türlerinin bazılarında sorun oldu. Önceki akşam yaşanan soğuktan korkumuz var. Umuyoruz ki korktuğumuz başımıza gelmemiştir. Bunu birkaç gün içinde göreceğiz. Bu yıl rekolte iyi ürün bol ama mayısın ilk haftasına kadar don riski var” diye konuştu.

ÇOK BÜYÜK TEHLİKE VAR

Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, ürünlerin bir kısmının dağ eteklerinden İnegöl’e kadar çiçek döneminde olduğunu bir kısmının da çiçekten çıktığını kaydetti. Bursa’da derecelerin gece sıfırı gösterdiğini hatırlatan Fırtına, ”Bursa sıfır gösterince sıcaklık dağ köylerinde eksiye düşer. Çok büyük bir tehlike var, üzülüyoruz” dedi.

HALİMİZ NE OLUR BİLİNMEZ

Fevzi Fırtına, tarımda girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunun altını çizerek, çiftçinin alım gücünün düşük olduğuna işaret etti. Fırtına, ”Bir de don yaşayıp ürünlerimiz zarar görürse halimiz ne olur bilinmez. Bursa’da 28 Nisan’a kadar don olayı normaldir. Şuanda da risk var. Yağış devam ederse meyveye zarar vermez. Ancak etmez ve genleme yaparsa o zaman sıkıntı olur. Üreticilere olarak diken üstündeyiz” diye konuştu.

TZOB: ÇİFTÇİLER ÇOK DİKKATLİ OLSUN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, soğuk havaların sürmesinin meyve ağaçlarında çiçeklenmenin gecikmesine neden olduğunu belirterek, ”İki gün içinde beklenen donun meyvede oluşan çiçeklere vereceği zararı azaltmak için çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulaması gerekmektedir” ifadesini kullandı. Bu yıl meyve bahçelerinde çiçeklenmenin tamamlanmamış olmasının bir şans olduğunu kaydeden Bayraktar, ”Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da erken çiçeklenme başlamış olsaydı mart ayı sonunda ve nisan ayında gerçekleşen donun verdiği zarar önemli boyutlara ulaşır, özellikle meyvecilik açısından oldukça kötü bir yıl olurdu” dedi.

NASIL KORUNUYOR?

Don riskinden korunmak için rüzgar pervaneleriyle havanın karıştırılması ve su uygulaması gibi teknikler kullanılıyor.