Nilüfer Belediyesi ile Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ‘Toprak Ana Günü’ etkinliği, bu yıl ‘Değişim Menüsü’ sloganıyla Fadıllı Mahallesi’nde yapıldı. Tarımdaki endüstriyel girişim karşısında yerel gıda kültürlerini güçlendirip, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte çitftçilere önemli mesajlar verildi. Etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yerel ürünler ile tohumlar konusunda yaptıkları çalışmalarda farkındalık yarattıklarını söyledi. Bu farkındalığın köyden kente artarak devam etmesi gerektiğinin altını çizen Bozbey, “Nilüfer’in kırsal bölgelerinde yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltecek projeler üretiyoruz. Kırsal mahallelerimizdeki insanların kendi topraklarını ekip biçmesini, toprağı korumasını, GDO’suz ürünler üretmelerini ve ürettiklerini iyi bir şekilde pazarlayarak, geleceğe güvenle bakmalarını arzu ediyoruz” dedi.
“YEREL TOHUMLAR DAHA SAĞLIKLI”…
Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay da, ülkelerin biyoçeşitliliğini koruma ve yönetmede çiftçilerin kilit rol üstlendiğine dikkat çekerek, “Yerel ürünler, yerel tohumlarla üretilirse daha sağlıklı ve besleyici olur. Yerel tohum, o bölge iklim ve coğrafyasına yüzlerce yılda uyum sağlamış, mevcut hastalık ve zararlılara karşı belirli oranda direnç kazanmış çeşitlerdir. Bunların üretiminde tarımsal ilaçlar ya hiç yok ya da çok az kullanılır. Böylece hem ürünler insanlar için daha sağlıklı olur hem de toprak, hava ve su kirliliği çok daha az olur” dedi.
ÇİFTÇİYE BİN 74 MEYVE FİDANI…
Öte yandan Nilüfer Belediyesi, kırsal mahallelerde tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak ve çiftçiye destek olmak amacıyla çitfçiye bin 74 meyve fidanları dağıttı. Ceviz, kestane, şeftali, incir, armut, erik ve hünnap fidanlarının çiftçilere teslim edilmesiyle, Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün, 2017 yılında ilkbahar ve sonbahar dikimi için dağıttığı fidanların toplam sayısı 2 bin 261’e yükselmiş oldu.