GÜRHAN ADANA
Yenişenir’de tarımda alternatif ürün arayışları içinde kinoa bitkisinin de yerini almaya başladığı bildirildi.
Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ilçede ilk kinoa bitkisini Çeltikçi’de bir çiftçinin 20 dönümlük bir arazide yetiştireceğini belirtti.
Anavatanı Güney Amerika ülkeleri olan kinoa bitkisinin mart ayında ekiminin yapıldığını ve temmuz ayından itibaren hasadının gerçekleştirildiğini söyleyen Aranmaz, kinoa bitkisinin yaygın olarak yetiştirilen ürünlere alternatif olabileceğini anlattı. İlçede kırsal alanlarda en çok buğday, arpa ve ayçiçeği gibi ürünlerin yetiştirildiğini ifade eden Aranmaz, ‘Bir dönüme ekilen buğdaydan 400 kilo verim alınıyor ve kilosu ortalama 80 kuruşa satılıyor. Kinoa bitkisinden ise 250 kilo verim alınırken, kilosu ortalama 6 TL’ye alıcı buluyor. Kinoa, daha fazla kazanç sağlıyor. Bunun yanında bakım ve işçilik giderleri de hemen hemen buğday ile aynı düzeyde’ dedi.
PAZAR SORUNU YOK
Yenişehir’de kırsal alanlara sahip dağ köylerinde de, ovadaki sulak arazilerde de kinoa yetiştirilebileceğinin altını çizen Aranmaz, Kinoa bitkisinin çiftçi tarafından tanınmasıyla üretiminin artmasının beklendiğinin altını çizdi. Kinoanın yapraklarının da ıspanak gibi sebze olarak tüketilebildiğine işaret eden Aranmaz, bitkinin kısa gün şartlarında gelişme gösterdiğini ve tohum ürettiğini ifade tti. Aranmaz, ‘Yüksek rakımlarda 4 bin metreye kadar yetiştirilebilmektedir. Kıtanın kurak, düşük verimli ve marjinal tarım alanlarında yetiştirilir. Nemli toprakları tercih etse de bitkiler kurağa dayanıklıdır. Soğuğa dayanıklılığı fazla olmayıp, hafif donlara dayanabilir’dedi. Aranmaz, ürünün pazarlanma konunusunda da herhangi bir sorunun söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.
Kinoa nedir?
Kinoa tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan Güney Amerika’daki And Dağları’nda yetişen bir bitkidir. Asırlar öncesi bölgenin yerli halkı İnka uygarlığının en önemli besin kaynağı olan bu mütevazı bitki, besin değeri keşfedilince son yıllarda çok popüler olmuştur. NASA uzaya gönderilen astronotların beslenmesinde kinoa kullanmış, Birleşmiş Milletler 2013 yılını ‘Kinoa Yılı’ ilan etmiştir.