Olay Gazetesi Bursa

Çiftçilere destekten yararlanma çağrısı

Vali, TKDK'nın yüzde 40-70 arası değişen hibe desteklerine dikkat çekti.

ASLIHAN AYDIN

Çiftçilerin bu fırsattan yeterince yararlanamadığını ifade eden Küçük, ”Bazılarının haberi yok. Bir kısmı prosedürü bilmiyor. Bir bölümü de zor olduğunu düşünüyor” dedi.

Vali İzzettin Küçük, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) projelere yüzde 40-70 arası hibe desteği sağladığını belirterek, “Çiftçilerin bir kısmının bu desteklerden haberi yok. Tarıma aklı, bilgiyi, tekniği katmak zorundayız” dedi.

Vali Küçük, TKDK tarafından Beşevler BURFAŞ Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kurumun yüzde 40-70 hibe desteği sağladığını söyledi.

Bir kısım çiftçilerin ise bu desteklerden haberi olmadığına dikkat çeken Küçük, “Bir kısmının da haberi var, ancak ne yapacağını bilmiyor.

Hangi prosedürleri uygulayacağını bilmiyor. Bir kısmı da zor olduğunu düşünüyor. Zor olan tarafı var. Büyükşehir yasası devreye girdikten sonra tesislerde inşaat ruhsatı almak zorlaştı.

Orada bir sıkıntı var. Onun çözülmesi lazım. Köyde bir ahır yapıyorsun. Bunun inşaat iskan ruhsatı için 13-14 yere yazı yazılması gerekiyor. Bu çiftçiyi yıldırıyor.

Zora düşürüyor” diye konuştu. Tarımın bir ülkenin en stratejik gücü olduğuna işaret eden Küçük, birçok şeyin alternatifi olduğunu ancak tarım ürünlerinin bu kapsama girmediğini vurguladı.
 
TARIMA BİLGİYİ KATMALIYIZ

Vali Küçük, tarımın önemini vurgulayarak şöyle devam etti: ”Hollanda’nın yıllık süs bitkileri dahil gıdadan, tohumdan ihracatı 100 milyar dolar.

Bizim bütün ihracatımız sanayisiyle, tekstiliyle, makinesiyle, kimyasıyla 157 milyar dolar. Hollanda güneş görmez, sis, pus olan bir ülke olmasına rağmen bunlar 100 milyar dolarlık ihracatı beceriyor, başarıyor. İşin içinde akıl, teknik, bilim ve bilgi var. TKDK projelerinde de ana maksat tarıma aklı, bilgiyi, tekniği katmak.

Bunu yapmak zorundayız. Kara düzen ile olmuyor. Vahşi sulama ile ne olabilir. Bitkiyi ilaca boğarsanız ne yapabilirsiniz. Malınız gümrüğe gider ve ilk muayenede geri döner. Herkes diyor ki ‘Şöyle yapalım, böyle yapalım’ ama en başta yapılacak şey de budur.

TKDK’nin amacı, çiftçiyi teknik, teçhizat, makine, bilgi, network, pazar ve sunum olarak güçlendirmektir. Bunu halka ve çiftçilere yaymamız gerekiyor.”

BURSA’YA 36 MİLYON LİRA HİBE

TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun, TKDK’nin 2005 yılında Avrupa Birliği (AB) katılım öncesi yardım fonlarının dağıtılması amacıyla kurulduğunu söyledi. Kurumun halen 42 ilde faaliyet gösterdiğini belirten Berksun, “Uyguladığımız programın ismi IPARD programı.

Bu kapsamda 42 ilde 6,7 milyar liralık yatırım gerçekleşti. Bunlara 3,5 milyar lira hibe desteği dağıttık. Yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlandı” dedi.

Berksun, 2016 yılı sonundan itibaren de IPARD II Programının başlatıldığını ve hem Türkiye ve hem Avrupa Birliği katkısı ile birlikte 1 milyar Euro’nun üzerinde kaynağı dağıtmaya başladıklarını kaydetti. Bursa’da toplamda 3 başvuru çağrı ilanına çıktıklarını ifade eden Berksun, “İlk çağrıda 38 proje ile çağrı ilanı imzaladık.

İkinci başvuru ile 4 büyük proje ile sözleşme imzaladık. Şu an 3’üncü başvuru çağrı dönemindeyiz. Bu dönemde 32’si hayvancılık projesi olmak üzere toplam 67 proje aldık. Yatırım büyüklükleri 72 milyon lira.

Bunlar yatırıma dönüştükten sonra da 35-36 milyon hibe desteğini Bursalı çiftçimize dağıtacağız” diye konuştu.

3’üncü çağrıda ise kabul edilen projelerde incelemelerin sürdüğünü kaydeden Berksun, 4’üncü çağrıya ise sonbaharda çıkılmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

ÜÇ ANA BAŞLIK 16 ALT SEKTÖR

IPARD Programı, 3 ana başlık ve 16 alt sektörde destekleniyor. Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar, tarım-balıkçılık ürünlerinin işlenmesi, pazarlanması ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi-iş geliştirme ana başlıklarında desteklemeler yapılmaktadır.