Olay Gazetesi Bursa

Çiftçi yağmur bekliyor

Kış aylarına girilmesi karşın halen yeterli miktarda kar ve yağmur yağmaması çiftçiyi endişelendiriyor. Tarımsal potansiyeliyle dikkat çeken ilçelerde üretim yapan çiftçiler yağış bekliyor.

GÜRHAN ADANA – AYHAN FİDAN

Kış aylarında yeterince yağmur ve kar yağışının olmaması, çiftçileri kuraklık endişesiyle karşı karşıya getirdi. Tarımsal potansiyeliyle dikkat çeken Yenişehir’deki sulama göletlerinde su seviyesi yüzde 50’nin altına kadar indi.

İlçedeki köylerde toplam 8 adet sulama göletinin bulunduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu göletlerdeki su seviyelerinin kar yağmazsa azalmaya devam edeceğini kaydetti. Buğday ve arpaların geçen yıl ekim ayında ekildiğini hatırlatan Aktaş, bu olumsuz gelişmeden önce bu ürünlerin etkileneceğini kaydetti. Bugünlerde bezelye ekimlerine başlandığını anlatan Aktaş, ‘Bezelyelerde ve sonraki günlerde ekilecek olan biber fidelerinde olumsuz etkiler görülebilir. Bu olumsuzluk ilkbahar aylarında ise tüm sebzelere yansır’ dedi.

Yeraltı Sulama Projesi kapsamında arazileri olanların bu olumsuzluktan kısmen etkileneceğini ifade eden Aktaş, ‘Sulama projesi kapsamının dışında kalan arazilerin su ihtiyacı yağmur ve kar yağışlarından karşılanıyor. Beklenen yağışlar gelmezse, çiftçi için ciddi bir kuraklık tehlikesi baş gösterir’ diye konuşurken, önümüzdeki günlerde yağışların mevsim normallerinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

KAR YAĞIŞI GEREKLİ…

Beklenen yağışların gerçekleşmediğini belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz ise, ‘Yeraltı su kaynaklarının beslenmesi ve sulama göletlerinin dolması için yağmurdan çok kar yağışı gerekli. Bugüne kadar gerçekleşen yağmur yağışları, çiftçinin beklentilerinin çok altında kaldı. Kar ise hiç yağmadı’ değerlendirmesinde bulundu.

YAĞIŞ YETERLİ DEĞİL…

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem de, çiftçinin yağmur beklediğini söyledi. Birçok tarım ürününün zarar göreceğini belirten Erdem, toprağın yeteri kadar yağmur almaması durumunda hububat, sebze üretimi ve rekoltede ciddi sorunların yaşanacağını kaydetti. Ekimi yapılan ürünlerin bir kısmının yağışların olmamasından dolayı zarar gördüğünü anlatan Erdem, aralık ayında görülen yağışların yeterli olmadığını ifade etti.

Buğday, yulaf, arpa, fii, soğan gibi ürünlerin şuanda tarlalarda ekilmiş durumda olduğunu söyleyen Erdem, aynı zamanda nisan-mayıs aylarında ekilecek olan ürünlerin de kuraklık nedeniyle etkileneceğinden endişe ettiklerini sözlerine ekledi.