Acar, yazısında şu bilgileri paylaştı:
Sosyal güvenlik mevzuatına göre bazen çift aylık alabilmek mümkün. Ancak her durumda bu avantaj söz konusu olmayabiliyor.
Okurlarımızdan Melike Hanım göndermiş olduğu e-postada, 2010 yılında eşinin öldüğünü, bunun üzerine ölüm aylığı almaya başladığını, 2017 yılında ikinci evliliğini yaptığını ve ölüm aylığının kesildiğini, ancak bir ay önce ikinci eşinin de öldüğünü söylüyor ve bu durumda her iki eşinden de ölüm aylığı alıp alamayacağını soruyor.
Evlenince Aylık Kesilir
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan birden fazla aylık alınıp alınamayacağı hususunda siz okurlarımızdan bu şekilde birçok soru geliyor. Biz de köşemizde bu tür sorularınıza cevap vermeye çalışıyoruz.
Sosyal güvenlik uygulamalarında belirli şartlar altında çift aylık alınması mümkün, bazen de mümkün değil. Burada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var.
Ölüm aylığı, dul eş evlendiğinde, evlenme tarihini takip eden ay başından itibaren kesiliyor. Evlenme, ölüm veya boşanma nedeniyle son bulursa, kesilen aylık dul eşin talebi ile tekrar bağlanıyor.
Tercih Edilen Aylık Alınır
Evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylık bağlanıyor.
Bu durumda Melike Hanım bir tercihte bulunmak zorunda. Ya ikinci evliliğinin de sona erdiğini belirtir bir dilekçe yazarak ilk eşinden kesilen ölüm aylığı tekrar bağlanacak ya da ikinci eşinden dolayı yeni bir ölüm aylığı talebinde bulunacak. Büyük ihtimalle de hangi aylık yüksek ise onu tercih edecektir. Bunun için SGK il müdürlüğüne başvurup aylık hesaplaması yaptırmasını tavsiye ederim.
Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar’ın yazısının tamamı için tıklayın…