CHP’nin ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planları Belediyeler Buluşması’nın üçüncüsü, Bursa’da gerçekleştirildi. Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’ndeki buluşmaya, Partinin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları da katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Seyit Torun, iklim kriziyle ilgili geçmişte neler kaybettiklerini düşündüklerinde durumun vehametini gördüklerini söyledi. Tüketimin arttığını dile getiren Torun, ‘Eskiden teknoloji bu kadar gelişmiş değildi. Bu kadar fazla tüketmiyorduk. Yaşam konforumuz arttıkça maalesef bedeli de sorumluluğu da daha fazla artmaya başladı. Tüm bu konuları ele alacağımız bir tarım çalıştayı da gerçekleştireceğiz” dedi.
“ÇEVRE SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ”
Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, dünyada yaşanan gıda krizinin de iklim kaynaklı bir kriz olduğunu vurguladı. Orman yangınlarının iklim krizi nedeniyle arttığına dikkati çeken Öztunç, ‘Orman yangınları büyük oranda insan eliyle yaşanıyor ama son iki yıldır, özellikle geçtiğimiz yıl Antalya’da ve Marmaris’te yaşanan yangınların Akdeniz çanağında bulunan ülkemizde küresel ısınmadan kaynaklandığı, kuru hava, nemsiz hava, sıcaklar bundan kaynaklandığı bilim insanları tarafından da anlatılıyor. Tüm bunlar insanoğlunun yaşamını olumsuz etkiliyor. İktidara gelmemiz halinde çevre, iklim değişikliği ve şehir konularında ayrı bakanlıklar kuracağız, tarım ve ormanı da birbirinden ayıracağız. İktidara geldiğimizde Türkiye’de çevre sorunlarını çözüme ulaştıracağız” diye konuştu.
“TÜRKİYE KRİZ İÇERİSİNDE”
Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise Nilüfer’de enerji kooperatifi kurduklarını söyledi. Ahmet Akın, “Türkiye’de hem büyük bir enerji krizi hem de iklim krizi ve pahalılıkla karşı karşıyayız. Yaşanabilir bir dünya için hem enerjide hem de tarımda sürdürülebilirlik şart. Temiz, yenilenebilir enerjiyle, gıdayla, tarımla ve iklim krizinden kurtulan bir Türkiye’yi oluşturmak için biz arkadaşlarımızla birlikte hazırız” ifadelerini kullandı. Lale Karabıyık ise sürdürülebilirliğin en önemli aşamasında temiz enerji ve iklim eylemleri konularına yer verdiklerine değindi. Karabıyık, ‘Üniversite-sanayi iş birliği de son derece önemli. Çalışmalara ışık tutulacaksa hem yerel yönetimler hem de üniversiteler bu çalışmalara katkı koymak durumundalar” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE’DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK’
Nilüfer’de farkındalık oluşturmak için özel bir çaba sarf ettiklerini söyleyen ev sahibi Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Türkiye’de ilk kez bir belediye olarak Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi’ni kurduklarını söyledi. Başkan Erdem, 1 megavat kapasiteli Arazi Tipi Güneş Enerji Santrali kurma hazırlığı içinde olduklarını da anlatarak şu sözlerle çağrıda bulundu: “Bunlar bizim çabalarımız, yapılacak çok şey var elbette. Son söz olarak diyorum ki dünya hepimize yeter, akıl ve bilimin ışığında, doğa ile barışık yaşarsak, üretime yönelir kendi potansiyelimizi hayata geçirirsek tüm krizleri aşabiliriz.’