Olay Gazetesi Bursa

Çenenizde kıl çıkıyorsa dikkat!

Kadınlarda çene kılları oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ne kadar yaygın görülse de çene kılları bazen ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir.

Çene kılı kadınlarda oldukça yaygın bir problemdir. Çene bölgesinde birkaç kıl normal olsa da bazen ciddi bir sağlık probleminin göstergesi olabilir. İşte çene bölgesindeki kılların başlıca nedenleri:

Genetik faktörler

Fazla kıllı biriyseniz bunun sebebi genleriniz olabilir. Annenizde veya büyükannenizde varsa sizde de çıkması muhtemel.

Hormon dengesizliği

Hormonlarınız vücudunuzda meydana gelen anormal şeylerin sebebi olabilir. Çene kılları da bunlardan bir tanesi. Bu durumun sebebi erkek hormonlarının fazlalığı olabilir.

Yaş

Kadınlar yaşlandıkça daha az östrojen (kadınlık hormonu) salgılamaya başlar. Bu nedenle menopoz döneminden itibaren kıllanma başlayabilir.

Kadınlarda aşırı tüylenme sorunu ve tedavisi!

Polikistik over sendromu

Çene kıllarının ciddiye alınması gereken nedenlerinin başında polikistik over sendromu geliyor. Polikistik over sendromu üreme sağlığı ve hormonlarında büyük bir etkiye sahiptir. Çene kıllarıyla birlikte düzensiz adet, kilo kaybı, kısırlık, yumurtalık kistleri gibi sorunlar da varsa hemen doktorunuza görünmelisiniz.

Cushing sendromu

Çene kıllarının fazlalığı bazen cushing sendromuna işaret ediyor olabilir. Stres hormonu olan kortizolun fazla salgılanması cushing sendromunu tetikliyor. Cilt çatlakları, kilo alma ve tip 2 diyabet cushing sendromuyla bağlantılı olabilir. Mutlaka doktorunuza danışın.

Konjenital (doğuştan) adrenal hiperplazi 

Oldukça nadir görülen ve tipik olarak doğuştan teşhis konulan konjenital adrenal hiperplazi çene kıllarının sebebi olabilir.

Hamilelik veya doğum kontrolü

Hamileliğin kadınların vücuduna etkileri malum. Hamilelikte çene kıllarının fazlalaşmasında endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Genellikle doğumdan sonra geçer.