Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kıyma tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşının tavan fiyatının ise 34 lira olması konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi.
Bakan Çelik, dün Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, kırmızı et sektörü temsilcileri ile daha önce geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini anımsatarak, son dönemde kırmızı et sektöründeki fiyatların enflasyona yansımalarını ve et ithalatı meselelerini değerlendirdiklerini kaydetti.
Dün yapılan toplantıya Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’ın ve diğer sektör temsilcilerinin katıldığına dikkati çeken Çelik, ”Karkas et yağsız fiyatının tavan olarak 23,3 lira, yağlı fiyatın ise 21,8 lira olması, kasapta vatandaşlarımızın daha yoğun bir şekilde kullandıkları kıyma tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı fiyatın ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine varmış bulunuyoruz” dedi.
PİYASAYA MÜDAHALE DEĞİL
Spekülatörlere karşı ellerinin güçlü olması gerektiğinin altını çizen Çelik, şöyle devam etti:
”Bugün aldığımız karar, üreticimizi ve besicimizi korumaya dönük, birlikte taşın altına elimizi koymadır. Yoksa piyasada var olan maliyetleri dikkate almadan ithalata dayalı ve üreticinin üretiminden çıkmasını sağlayacak bir yaklaşımı, sektörle beraber doğru bulmadığımızı söylüyoruz. Bir bakanlık zorlaması değil, serbest piyasaya müdahale şeklinde değil, aksine serbest piyasa aktörleri olarak bu alanda birlikte adım atılması, birlikte yürünmesi ve hayvan varlığımızın artarak devam etmesi noktasında bir yaklaşımın gereği olarak bu buluşmayı gerçekleştirdik ve bu kararları aldık.”
HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ KORUMAK İÇİN
Maliyet hesapları ve piyasa fiyatları çerçevesinde tavan fiyatı belirlediklerinin altını çizen Çelik, amaçlarının hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak olduğunu söyledi. Çelik, bu açıklamaları popülizm için veya panik havasıyla yapmadıklarını dile getirerek, et konusunun sürekli gündemde olmasının hem sektörü hem de kendilerini rahatsız ettiğini belirtti. Bakan Çelik, söz konusu tavan fiyatları 5-6 aylık bir süre birlikte izleme kararı aldıklarını, haziran veya temmuz ayında sektör temsilcileri ile bir araya gelerek gelişmeleri değerlendireceklerini bildirdi.
İTHALAT KONUŞULMAMALI
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, üretici bazında yerli üretimin desteklenmesi ile ithal etin adını bile anmak istemediklerini ifade ederek, ”Hem sanayici hem kasap hem de üreticiler olarak aynı noktada buluştuk. Herkes taşın altına elini koysun, bu saatten sonra her akşam et fiyatları konuşulsun istemiyoruz. İnsanların ete kolay ulaşımı noktasında üzerimize ne düşüyorsa yapmak durumundayız” diye konuştu. Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Başkanı Ahmet Hacıince de, ”İthalatın konuşulmadığı bir Türkiye istiyoruz” ifadesini kullandı.
FİYATLAR YÜZDE 10 DÜŞECEK
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, karkas fiyatlarının 1 lira arttığı noktada erkek danaların fiyatlarına da bu artışın anında yansıdığını, kısır bir döngüye girildiğini belirtti. Yalçındağ, piyasalarda istikrar istediklerinin altını çizerek, alım fiyatları söz konusu düzeylerde olduğu takdirde vatandaşlara bu tavan fiyatları gözeterek kıyma ve kuşbaşı et sunacaklarını bildirdi. Bakan Çelik’in önceki günlerde kırmızı ete ilişkin yaptığı açıklamaların fiyatları yüzde 10 civarında geri çektiğini vurgulayan Yalçındağ, Türkiye’deki et fiyatlarında istikrar için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Yalçındağ, bu yeni tavan fiyatların uygulanması halinde kasaptaki etin fiyatında yaklaşık 10’luk bir gerileme olacağını dile getirerek, karkas et fiyatlarının 3 lira geri geldiği bir ortamda reyondaki et fiyatlarını 5 lira geri çektiklerini anlattı.
BURSA’DA 4 LİRA UCUZLAYACAK
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, tavan fiyat uygulamasının Bursa’da 1 hafta içinde uygulanmaya başlayacağını söyledi. Bunun yapılmaması halinde Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) devreye gireceğini hatırlatan Yıldız, ”Et ve Süt Kurumu kasaplara taze et dağıtımı yapacak. Kırmızı et üreticileri buna mutlaka uymak zorundalar. Uyulmaması halinde Bakanlığa şikayet edeceğiz. Vatandaş et tüketemiyor. Sıkıntı var. Düzenleme ile bunun önüne geçilecek” dedi. Yıldız, söz konusu uygulamanın fiyatları 2 ila 4 lira arasında aşağı çekeceğini vurguladı.
BURSA’DA FİYATLAR NEYDİ NE OLACAK?
Ürün Fiyat
Eski Yeni
Kıyma 35 32
Kuşbaşı 37-38 34
Karkas 24-25 23,3