Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin yarın İstanbul’da yapacağı İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı öncesinde Kudüs için yürüttüğü telefon diplomasisi çerçevesinde son 3 günde 37 mevkidaşıyla görüşme gerçekleştirdi.
ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını protesto eden Filistinlilere yönelik İsrail güvenlik güçlerinin saldırılarında 62 kişinin hayatını kaybetmesi ve en az 3 bin kişinin yaralanması üzerine Türkiye, hem İsrail’e sert tepki gösterdi hem de Filistin’e destek çalışmalarına hız verdi.
Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla acil toplantı çağrısı yaptı. İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı’nın yarın yapılacağı duyuruldu.
Bu kapsamda, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Filistin meselesine destek toplamak amacıyla İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin’in yanı sıra İİT üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla telefon diplomasisi yürütmeye başladı.
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Çavuşoğlu, son 3 günde Katar’dan Endonezya’ya, Ürdün’den Brunei’ye çok sayıda İİT üyesi ile İsveç ve Polonya gibi Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla telefonda görüştü.
Çavuşoğlu’nun cuma günkü zirve öncesi perşembe öğleden sonraya kadarki zaman diliminde görüştüğü dışişleri bakanı sayısının 37’e ulaştığı öğrenildi. Çavuşoğlu, bu isimlerin bazılarıyla birden fazla telefon görüşmesi yaptı.
Bakan Çavuşoğlu telefonda şu ülkelerin bakanlarıyla görüştü: Katar, İran, Ürdün, Endonezya, Filistin, Afganistan, Azerbaycan, Burkina Faso, Umman, Somali, Venezuela, Yemen, Polonya, Kuveyt, Kazakistan, Brunei, Özbekistan, Mali, Libya, Kırgızistan, Irak, Moritanya, Çad, Mısır, Sierra Leone, Tunus, Cibuti, Gine, Cezayir, Maldivler, Fas, Lübnan, Bahreyn, İsveç, Nijerya, Uganda ve Güney Afrika.
Kudüs BM gündemine taşınacak
Türkiye, İslam ülkeleri ile yürüttüğü diplomatik girişimlerin dışında konuyu daha geniş bir platform olan BM’ye götürmeyi planlıyor.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, aralık ayında olduğu gibi Filistin meselesini BM Genel Kurulu zeminine getirmek için çalışma yapıyor. BMGK’den sonuç alınamaması nedeniyle konunun 193 üyeli Genel Kurulda ele alınmasının önemine vurgu yapılıyor.
Filistin meselesi geçen yıl sonunda da BM Genel Kuruluna gelmiş, ABD yönetimi büyük bir hezimet yaşamıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık’ta Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıdıklarını açıklamasının ardından Kudüs için Filistin’e destek girişimleri hızlanmıştı.
Türkiye ve bazı İslam ülkelerinin girişimiyle konu BM zeminine taşınmıştı. BMGK’nin geçici üyesi Mısır, ABD kararının geçersiz sayılması için hazırlanan karar tasarısını konseye sunmuş ancak beklendiği üzere daimi üye ABD’nin vetosuyla tasarı kabul edilmemişti. 15 üyeli BMGK’de sadece ABD tasarıyı veto etmiş, tasarı lehine 14 oy çıkmasına rağmen karar alınamamıştı.
Bunun üzerine tasarı, BM Genel Kuruluna taşınmıştı. Daha önce reddedilen karar tasarısı, yine Türkiye ve birçok İslam ülkesinin girişimleriyle 193 üyeli BM Genel Kuruluna sunulmuştu. BM Genel Kurulunda 21 Aralık’ta yapılan oylamada tasarı 9’a karşı 128 oyla kabul görmüştü. ABD ve İsrail’in dışında sadece Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau tasarıya karşı oy kullanmıştı.
Gazze’nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını ve İsrail’in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için “milyonluk yürüyüş” adını verdikleri gösteriler düzenliyor.
Gösterilerde, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 62 Filistinli şehit oldu, yüzlercesi gerçek mermiyle olmak üzere 3 binden fazla kişi yaralandı.