Çavuşoğlu, Batı Trakya Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif ve beraberindeki heyeti, Çankaya Köşkü’nde kabul etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, doğup büyüdüğü Batı Trakya’dan misafir ağırlamanın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kendisine takdim edilen Başbakan Yardımcılığı görevinin özünde Bursalılara ve tüm Balkan coğrafyasına hediye edildiğini belirterek, “Bendeki sorumluluk kadar sizlerin de bulunduğunuz yerdeki insanımızın, toplumumuzun temsilcisi olarak aynı sorumluluğu taşımanızı özellikle isterim.” ifadesini kullandı.
“Varlık göstermeye devam ediyor”
Görev alanı içinde bulunan YTB, TİKA ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, Balkanlar ve Batı Trakya coğrafyasına faydası dokunacak önemli kurumlar olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, gerek Balkanlar’da gerek Kafkas coğrafyasında gerekse tüm dünya coğrafyasında varlık göstermeye devam ediyor. Bizim görevimiz, sadece orada bulunan insanımıza ait tarihi ve kültürel eserleri ayağa kaldırmak değil, aynı zamanda oradaki insanımızın mesleki ve ekonomik anlamda gelişimini de temin etmek. Göreve geldiğimden itibaren Batı Trakya’ya ve bölgeye ilişkin yapılabilecek konulardaki mevzuat değişikliğine ilişkin birtakım detaylar elde ettim. Bunların giderilmesi noktasında çalışmalarımızı yapıyoruz.”
Hakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbistan ziyaretinde gördüğü ilgi ve alakanın mutluluk verici olduğunu anlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Balkan coğrafyasına ilişkin bakış açısı, gerçekten bizimkinden hiç farklı değil. Oradaki insanımızın refahı, mutluluğu ve güven içerisinde yaşaması onun en büyük temennisi. Bu manada da her türlü girişimini, her türlü çabasını ortaya koyduğunu hep birlikte görüyoruz.” dedi.
“Batı Trakya ve Bulgaristan’dan gelen öğrenciler harçsız okuyacak”
Türkiye’de 16 bin uluslararası öğrenci olduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Batı Trakya’da azınlık eğitiminin zafiyet gösterdiği çocuklarımızın Türkiye’de daha fazla üniversitelerde yer almasını sağlamak, daha fazla burslandırılmalarını sağlamak istiyoruz. Yunanistan’ın yüzde 5 kontenjanı söz konusu olduğu için buralarda burslandırılamayan öğrencilerin farklı üniversitelerde okumak suretiyle, bir yerde benliklerinden fedakarlık yaptıklarını görmek bizim canımızı acıtıyor. Bu konuda YÖK ile YTB görüşerek özellikle Batı Trakya’dan, Bulgaristan’dan ve bazı toplumlardan gelecek öğrencilerimizin buradaki üniversitelerde harçsız olarak okuması için kararı hazırladık. Milli Eğitim Bakanlığımızın imzasından sonra Bakanlar Kurulu’na gelecek.”
“Bu konunun çözümüne ilişkin arayış içerisindeyiz”
Batı Trakya Danışma Kurulu Başkanı Şerif de ağırlanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı makamında bir Batı Trakyalı’yı görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.
Batı Trakya Danışma Kurulu’nun faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi veren Şerif, “Son zamanlarda Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle dış ülkelerde bankalarda olan paraların tespit edilip bunlardan yüzde 90’a varan vergilerin alınması söz konusu. Batı Trakya’da 1974 yılından sonra bizlere gayrimenkul alma izni verilmediği için halk birikimlerini Türkiye’ye getirdi. Bu konunun çözümüne ilişkin arayış içerisindeyiz.” diye konuştu.