Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş dün akşam Olay TV’de yapım ve sunumunu üstelendiğimiz Olay’ın İçinden’in konuğuydu.
Başkan Aktaş ile programda Bursalıların merakla beklediği konuları ele aldık.
Kavşak düzenlemeleriyle rahatlatılmak istenen kentiçi ulaşımdan raylı sisteme, Yıldırım Metrosu’ndan Terminal Tramvay Hattı’na, Yunuseli Havalimanı’ndan yeni uydu kentlere, ilave gelir kaynaklarından sahillere, müzelerden gençlik kamplarına kadar çok sayıda konuya değindik.
Aktaş’ın çarpıcı açıklamaları vardı.
Şüphesiz Başkan Aktaş’ın yeni uydu kentler ve gelir kaynaklarına yönelik sözleri önemliydi.
YENİ GELİR KAYNAKLARI
Aktaş Bursa’ya 500 milyon liralık yeni gelir kaynağı bulduklarını belirterek şunları dile getirdi:
“Bursa yaşayan, büyüyen bir şehir. Böyle bir konjonktüre sahip bir şehrin belirli borçlarının olması normal. Mesele sürdürülebilir olması. Kredi borç yükümüz fazla. Dış borçlarımız var, raylı sistem Euro 3,8 iken alınmış, şimdi 5,7 TL. Normal borç yüzde 60 kendiliğinden büyümüş. Allah’a hamdolsun bunu da yakın bir zamanda birinci yılı dolduğumuzda tüm rakamlarıyla anlatacağım. Önemli olan borcu çevrilebilir kılmak. Hizmetlerin bu manada etkilenmemesi gerekiyor.”
BAŞKÖY VE GEMLİK’E UYDUKENT
Çok önemli hamleleri olduğunu da kaydeden Başkan Aktaş şöyle devam etti:
“Ekibime söylüyorum, asla mazeretimiz yok. Bundan sonra deyim yerindeyse gaza çok daha fazla basmamız gerekiyor. 17 ilçe bizden hizmet bekliyor. Bu haftadan itibaren 516 S plakadan 85 milyon lira kaynak bekliyoruz. Ben S plaka satmadım. Satabilirdim. İlçelerde çalışanların sıkıntısını böyle çözüyoruz. İkinci konu, bizim yine önemli kaynaklarımızdan bir tanesi Başköy’de 214 dönümlük arazi var uydukent kurulabilecek. Onun da satışına çıkarıyoruz yakında. İmar uygulamalarını bitirdik. Bayram sonrasında burayla alakala toplu olarak satıyoruz. Bu konuda da farklı şirketlerle irtibata
geçtik, geçiyoruz Burada bir rekabet oluşturup ciddi bir kaynak bekliyoruz. 214 dönümün 174 dönümü net olacak. 180-200 milyon liralık bir kaynak hedefliyoruz buradan. İhale ile en yükseğe satmak istiyoruz. Bizim kendi bünyemizde farklı ölçekte arsalarımız var. İnegöl Yenice OSB’de arıtma tesislerimiz vardı, bunu ana hatta bağladık 7 dönümlük sanayi arsası çıktı. Bunu satıp bütçeye katmak istiyoruz. Yine Bursaspor Katlıotoparkı’nın satışıyla ilgili sakın yanlış anlaşılmasın. Bursaspor ile ilgili yeni sürprizlerimiz var. Bursaspor’a hafriyat döküm sahaları ayarlıyoruz. Buradan kulüp 1 milyon lira gelir elde ediyordu, açıklayacağımız yeni sürprizlerle daha çok gelir elde edecek kaynaklar sunucağız. Yine bir kaç alanımız var. Hemen nakde dönüştürebileceğimiz alanımız var Kısa vadede yaklaşık 400-500 milyon liralık nakit kaynak girişimiz olacak. Ankara boyutuna taşıdığımızı işler var. Kesinleştiğinde kamuoyu ile paylaşacağız. Gemlik’teki Hara 80-100 at ve köpeğin bakıldığı yer. 4 bin dönümlük. Burayı da kaynak olarak değerlendirelim istiyoruz. 1/100 bin ölçekli planda yeni gelişim alanları olarak burası da gündeme gelecek.”
YUNUSELİ MİLLET BAHÇESİ Mİ?
Aktaş, Yunuseli Havalimanı için de illa Doğanbey’i buraya taşıma gibi bir düşünceleri olmadığının altını çizdi ve şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız Pendik kongresinde örnek vermişti. Şöyle bir algı oluşmasın. Doğanbey ile ilgili konudan dolayı. Doğanbey ruhsatlı, imarlı bir yer. Varlığıyla problem oluşturabilir ama yasal bir yer. Sayın Cumhurbaşkanımıza burayla ilgili başka tekliflerim de oldu. Bizim illa buraya yüksek binaları dikelim diye bir düşüncemiz yok. Cumhurbaşkanımız 6 kattan fazlaya sıcak bakmıyor. Bizim de burayı illa konutlaştıralım diye bir düşüncemiz yok. Burada sağlık turizmi ve millet bahçesi olarak da bir uygulama yapılabilir.”
GENÇLİK KAMPLARI
Başkan Aktaş şehirde yaşayan 600-700 bin genç nüfusa yönelik 12 aya yayılan kamp projelerini de yaygınlaştıracaklarını ayrıca sahillere ve halk plajlarına olan ilgiyi daha da artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
ULAŞIM’DA 2019 HEDEFİ
Başkan Aktaş ulaşıma ilişkin de şunları aktardı:
“Bursa’da herkes birinci sırada ulaşımı konuşuyor. Bizim Acil Eylem Planı’nda hedeflediğimiz çalışmalarda belirli kavşak düzenlemeleri vardı. Bunun yanında otobüs ve minibüs dönüşümleri, servis plakalarıyla ilgili yıllardır konuşulan konu vardı. Berberinde sahadaki tüm uygulamalar bu işin parametresiydi. O kadar çok konu vardı ki, mesafe aldığımız konular var, alamadığımız konular var. Rahatlamayı değişim ve dönüşümü şehir insanına hissettirmek istiyorduk, kimi yerlerde yüzde 40’a-50’ye varan rahatlamalar sağladık. Hedefimiz, hazırladığımız master plan sayesinde yapacağımız değişimlerle bu işi daha üst seviyelere çıkarmak.”
26 KAVŞAK KASIM’DA BİTİYOR
Şehirde toplu taşıma kültürünün gelişmesi gerektiğine değinen Aktaş, “İnşallah yakında bir önceki yıllara ait ulaşım verilerini kıyaslayarak bir geniş açıklama yapacağım. Beraberinde kavşak uygulamalarıyla ciddi karşılık bulduk. 9 kavşağı değiştirdik, devam eden çalışmalar var. İhtisas ve Gürsu kavşağına yeni giriyoruz. Otosansit ve Esentepe sıkıntılı kavşaklardandı orada mesafe sağlandı. Gürsu kavşağını da ele alacağız. Artık son rötuşlar yapılanlar var. Gökdere ve Mihraplı gibi. 26 kavşağın ikisi İnegöl’de olmak üzere 11’i yapıldı. Kasım’a kadar 26 kör noktadaki çalışmalar bitecek. Batı’daki minibüslerdeki değişim ve dönüşümü Doğu’da da bekliyoruz. Kestel Görükle arasındaki 35 hatta 170 civarında katılım var. Bunun üstünde dur kalk yapan minibüslerle mesafe alamayız. Biz ne kadar fiziki değişim ve dönüşüm yaparsak yapalım. Bu işin yüzde 50’si. Kalan yüzde 50’si kurallara uymak. TEDES projesi bana göre bu işin en önemli konularından biri. 80-90 milyon liralık yatırım.”
YILDIRIM METROSU
Başkan Aktaş Yıldrım Metrosu’na ilişkin de şu bilgileri verdi.
“Şu tepkiyi seçim sathı mailinde çok aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız seçim beyannamesinde niçin bazı kentleri açıkladı, niçin Yıldırım Metrosu’unu açıklamadı dendi. Çünkü keşif metraj çıkmadı. Diğer kentlerin ihale aşamasına gelmişti. Yıldırım Metrosu’nun bir tane görsel resim vardı, şimdi Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bu çalışmaların detaylarını hazırlıyor. 15 gün önce Ankara’da bunları detaylı konuştuk. Yıldırım Metrosu’yla ilgili sayın Cumhurbaşkanımız keşif metrajlar çıktıktan sonra o açıklamayı yapacaktır. Bursalıların gözden kaçırdığı, Emek’ten sonra Dağanköy hattı var 5,5 kilometrelik. 2019 gibi Şehir Hastanesi’nin açılma hedefi var. Onun da ulaşımını biz sağlıklı şekilde sağlamamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi marifetiyle yapılacak.”
T-2 HATTI ARALIK’TA AÇILACAK
Aktaş normal şartlarda 2018 Temmuz’da bitmesi gereken Terminal Tramvay Hattı’na 6 aylık bir ek süre verildiğini hatırlatıp şunları ekledi:
“İhale yapılmış ve itirazlardan kaynaklanan sebeplerden dolayı ek süreler verildi. Lakin bir miktar müteahhitlerle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Kasım aralık gibi test sürüşlerinin ve vagonların hatta girmesini bekliyoruz. Biraz ağır aksak çalışmalar görüyorum, öncelikli oradaki ticari hayatı ve sirkülasyonu olumsuz etkileyen görüntüleri ortadan kaldırdık. Temennimiz, Aralık 2018 gibi orayı açmak, inşallah gecikme olmaz.”