Büyükşehir sınırlarının Bütünşehir olmasıyla birlikte Bursa’nın tüm imkanları, 17 ilçe ve köylerin her anlamda kalkınması için kullanıma sunuldu. İznik’in de Bursa’nın diğer bölgeleri gibi birbirinden önemli değerleri bağrında taşıdığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilçenin tarihi ve turistik zenginliklerinin gün yüzüne çıkartılması, ulusal ve uluslararası platformlarda hak ettiği konuma taşınması için seferber olduklarını söyledi.
Başkan Altepe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve belediye bürokratlarıyla birlikte tarihi Kılıçarslan Caddesi’nde sürdürülen üst yapı çalışmalarını inceledi. İlçeye girişinde kalabalık bir grup tarafından karşılanan Başkan Altepe, temasları çerçevesinde Tarihi 1. Murat Hamamı ve Antik Çini Evi’ni de ziyaret etti.
DEĞİŞİM VE GELİŞİMİN STARTI VERİLDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Büyükşehir sınırlarına dahil olmadan da bölgede birçok projenin tamamlanmasına destek verdiklerini söyledi. Belde ile köylerin içme suyu depoları, alt yapı çalışmaları, elektrik nakil hattı ve pano işleri, meydan düzenlemeleri, Balkan göçmenleri dernek lokali, kuran kursu ve tarihi şadırvan restorasyonu gibi bir dizi çalışmanın Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarıyla hizmete alındığını kaydeden Başkan Altepe, son seçimlerle birlikte yeni bir değişim ve gelişimin startının da verilmiş olduğunu vurguladı. Başkan Altepe, “İznik bundan sonra inşallah, tarihinde görmediği, ilçe kaynaklarıyla mümkün olmayan büyük yatırımları alacak” dedi.
ÖNCELİK TARİHİ ESERLER SONRA TURİZM
Başkan Altepe, tarihiyle öne çıkan bir yerleşim merkezi olan İznik’in doğal zenginlikleriyle birlikte müthiş bir turizm potansiyeli taşıdığını ifade etti. İznik’te öncelikli olarak İstanbul Kapı, Lefke Kapı, Yenişehir Kapı ve Göl Kapı gibi özellikli yapıları bünyesinde bulunduran 4700 metre uzunluğa sahip surları ‘üzerindeki 238 burcuyla birlikte’ rekonstrüksiyona tabi tutacaklarını belirten Başkan Altepe, daha sonra ilçedeki tarihi eserlere el atacaklarını söyledi. Sırasıyla Davud-i Kayseri Hazretleri’nin kabrini, Abdulvahap Tekkesi’ni, Rüstem Paşa Hanı’nı, Selçuk Hamamı’nı, Sarı Saltuk Türbesi’ni ve Yeşil Camii’ni yenileyeceklerini vurgulayan Başkan Altepe, “Gerçekleştireceğimiz çalışmalar kapsamında, çini fırınlarının düzenlenmesini ve çini müzesinin oluşturulmasını da sağlayacağız” diye konuştu.
İZNİK GÖLÜ BAŞTAN SONA TEMİZLENECEK
Başkan Altepe, İznik’teki çalışmaların tarihi eserlerle sınırlı kalmayacağını vurguladı. Türkiye’nin 5. büyüğü olan İznik Gölü’nün Bursa’nın en büyük değerlerinden biri olduğunu kaydeden Başkan Altepe, sahil bandına yerleştirilen kolektörler vasıtasıyla göl yüzeyinin temizleneceğini, tüm kent atıklarının arıtılacağını söyledi. Sahil düzenlemesiyle birlikte piknik, spor ve kamp alanlarının sil baştan düzenlenmesi çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, “Yapacağımız çalışmalar, turizmle sınırlı kalmayacak. Tarımın gelişmesi için de ne gerekiyorsa onu yapacağız. Daha önce yapılması planlanan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen projeleri bir bir hizmete alacağız” şeklinde konuştu.
ŞEHİR MERKEZİNE ALT VE ÜST YAPI MAKYAJI
Başkan Altepe, İznik’te devam eden projeler hakkında da bilgiler verdi. Tarihi Kılıçarslan ve Atatürk caddelerindeki alt yapı çalışmalarının tamamlandığını, Kılıçarslan Caddesi’nde üst yapı çalışmalarının başladığını belirten Başkan Altepe, “Burası bizim turizm hedeflerimizden birisi. Doğalgaz geldi ve alt yapı çalışmaları tamamlandı. Yenişehir Kapı’dan İstanbul Kapı’ya kadar olan bölge, zemin kaplaması ve düzenlemeleriyle pırıl pırıl hale gelecek. Tarihi zenginlikleriyle birlikte şehrin alt ve üst yapısı, İznik’e yakışır halde olacak” ifadelerini kullandı.
Başkan Altepe’ye temasları sırasında eşlik eden İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ise, İznik’in medeniyetlere başkentlik yapmış bir yerleşim merkezi olduğunu vurguladı. Başkan Altepe’yle birlikte bölgeyi gönüllerin de başkenti yapmak istediklerini ifade eden Sargın, tek hedeflerinin gelecek nesillere yaşanabilir bir İznik bırakmak olduğunu kaydetti.