30 Ağustos 1922’deki Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin en büyük destanlarından biri olarak kabul ediliyor… Türk ulusunun var olma savaşını kazandığı bu büyük zaferin üzerinden tam 95 yıl geçti. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı bir kez daha minnetle kutluyoruz.
Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlatan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 26 Ağustos 1922’de verdiği emirle sonuçlanmıştı büyük destan. Ulu Önder’in başlattığı bu ölümsüz mücadele, Başkomutanlık Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasıyla sonuçlandı.
Mustafa Kemal, “29/30 Ağustos sabaha karşı”, Garp Cephesi Harekat Şubesi Müdürü Tevfik Bey’in (Bıyıklıoğlu) getirdiği savaşta son durumu gösteren harita üzerine, “derhal Fevzi (Çakmak) ve İsmet (İnönü) paşaları” çağırtarak, düşmanı yok edecek yeni emrini vermişti.
Kendisi de cepheye hareket eden Mustafa Kemal, saatler ilerleyip sonuç alınınca 31 Ağustos sabahı savaş meydanını dolaşmıştı.
Mustafa Kemal, gördüğü manzarayı törende aktarırken, ordunun zaferinin büyüklüğünü, buna karşılık “hasım ordunun” uğratıldığı felaketin dehşetini ve savaş meydanından toplanan ölülerin, esir kafilelerinin oluşturduğu görünümün “bir mahşeri” andırdığından özenle kurduğu cümlelerle söz etti.
Mustafa Kemal Atatürk, anıtın, “Türk vatanına göz dikeceklere, Türk’ün 30 Ağustos günündeki ateşini, süngüsünü, hücumunu, kudret ve iradesindeki şiddeti hatırlatacağı”nı da kaydetti.
ATATÜRK: MUTLULUK VE BAHTİYARLIĞIM SONSUZDUR…
Büyük Taarruz’un mimarı Atatürk, Büyük Nutku’nda 30 Ağustos hakkında şunları söylüyor:
“Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekat, Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklal düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.”
BURSA’DAKİ TÖRENLER
Bursa’da 30 Ağustos törenleri, 09:00’da Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başlayacak. Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve göndere bayrağımızın çekilmesinin ardından tarihi Heykel Valilik binasında tebrikler kabul edilecek. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı, törene katılan birliklerin ve halkın bayramını kutlayacak. Şiirlerin okunacağı, Osmangazi Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisiyle devam eden etkinlik, Askeri Veteriner Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı ve Garnizon Komutanlığı tarafından görevlendirilecek bir subay, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. Kutlamalar, tören geçişiyle sona erecek.