Olay Gazetesi Bursa

Bursa’ya müjde! Eğlence tavan yapacak

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal'ın Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı Başkanı Sadi Etkeser, 60. Uluslararası Bursa Festivali’nde, eğlencenin tavan yapacağını söyleyerek, “60. yıla yakışan bir festival organize ediyoruz. Bursa’da her kesimin ulaşabileceği bir etkinlik programı planladık. Dünyaca ünlü kemençe sanatçısı Mark Eliyahu proje konseri verecek. Lazgi grubu Bursalıların bugüne kadar görmediği çok güzel bir sahne şovu yapacak. Yerli ve yabancı sanatçıların konuk olacağı inanılmaz bir festival olacak” dedi.

Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı’nın çiçeği burnundaki Başkanı Sadi Etkeser, 60. Uluslararası Bursa Festivali’nde, eğlencenin tavan yapacağını söyleyerek, “60. yıla yakışan bir festival organize ediyoruz. Bursa’da her kesimin ulaşabileceği bir etkinlik programı planladık. Dünyaca ünlü kemençe sanatçısı Mark Eliyahu proje konseri verecek. Lazgi grubu Bursalıların bugüne kadar görmediği çok güzel bir sahne şovu yapacak.

Yerli ve yabancı sanatçıların konuk olacağı inanılmaz bir festival olacak” dedi.

Etkeser, geçen yıllarda yaşanan ses krizinin önüne geçmek için, ses kesicileri devreye sokacaklarını belirtti. Yeni dönemde BKSTV’nin hedeflerinden de söz eden Etkeser,  “Pandeminin kaybettirdiği yılları telafi edip, sinema,  tiyatro, opera, bale ve sahne şovları etkinlikleri de kazandırarak, sadece Açıkhava Tiyatrosu’nda değil, şehir merkezleri ve ilçelerde de olacağımız yılın 12 ayı aktif olan bir Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı hedefliyoruz” diye konuştu.

—————

Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı Başkanı Sadi Etkeser, ilk röportajını verdi.

BKSTV’nin en genç başkanı olan Etkeser, 60. Uluslararası Bursa Festivali’nden, BKSTV’ye, Açıkhava Tiyatrosu’ndan, kültür-sanat etkinliklerine varıncaya kadar önemli değerlendirmeler yaptı.

“BURSA’YA BORCUMU ÖDÜYORUM”

Bursa iş yaşamı daha çok babanız Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Etkeser’i tanıyor. Sadi Etkeser’i de tanımak isteriz. Kısaca Sadi Etkeser kimdir? 

31 yaşındayım. 2014’te Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Sonrasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde MBA programını tamamladım. Ardından yurt dışında  nanoteknoloji bölümünde  yüksek lisans yaptım. Harput Holding’de 8 yıldır farklı pozisyonlarda çalışıyorum. Şu anda da holding yönetim kurulu üyeliği görevim devam ediyor.

Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı’nın yıllarca başkanlığını yapan Fatma Durmaz Yılbirlik görevi bırakınca, yerine   Özer Matlı seçildi. Ancak Matlı’nın görev süresi kısa sürdü. Sizin göreve gelişiniz nasıl oldu?

Öncelikle çok önemli ve onur verici bir görev olduğunu söylemeliyim. Bursa’da doğdum, bu kentte büyüdüm. Bu kente bir borcum var. Vakıftaki görevimle de borcumu ödemeye çalışıyorum. Bursa’daki tüm kesimlerin kültür ve sanat faaliyetlerine ulaşması için çalışıyoruz.  Özer Bey’den bayrağı devraldık, aynı doğrultuda devam ettireceğiz.

Sadi Etkeser’in müzik ve sanata ilgisi nasıl?

İyi bir sinema izleyicisiyim. Aynı şekilde müzikte de öyle. Alternatif rock, pop, yabancı ağırlıklı müzik dinliyorum. Türk müziğinde de takip ettiğim sanatçılar var.

“HEDEFİMİZ 12 AY ETKİNLİK YAPAN BİR VAKIF OLMAK”

Özer Matlı ile birlikte Bursa Kültür ve Sanat Turizm Vakfı’nın yapısında değişikliğe gidildi. Sizin döneminizde nasıl bir vakıf göreceğiz. Hedefleriniz nelerdir?

Aslında Büyükşehir Belediyesi en büyük destekçilerimizden. Yıllardır da bu şekilde devam ediyor. Ama biz az önce de konuştuğumuz gibi ulusal, uluslararası sponsorlarla ve faaliyetlerle kendi ayakları üzerinde durabilen, yılda birkaç festivalle değil, daha  kapsamlı,  daha uzun soluklu etkinlikler yapmayı amaçlıyoruz. Bu yıl 60. Uluslararası Bursa Festivali’ni yapacağız. Aynı şekilde Altın Karagöz Halk Dansları yarışması da uzun yılardır yapılıyor. Bu  etkinliklere aynı hızda devam edip,  pandeminin kaybettirdiği yılları telafi edip, sinema,  tiyatro, opera,  bale ve sahne şovları etkinlikleri de kazandırarak, sadece Açıkhava Tiyatrosu’nda değil, şehir merkezleri ve ilçelerde de olacağımız yılın 12 ayı aktif olan bir Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı hedefliyoruz.

Bununla ilgili yol haritası belirlediniz mi?

Yönetim olarak hazırlığımız devam ediyor. Festival bittikten sonra açıklayacağız.

Bursa bir sanayi kenti. Dolayısıyla ekonomik yönden birçok ilden daha gelişmiş bir kent. Siz de bir sanayici aileden geliyorsunuz. Ancak Bursalı sanayicilerin kültür-sanat etkinliklerine destek vermekte  temkinli olduklarını da görüyoruz. Buna katılır mısınız?

Öncelikle 10 yıldır BKSTV başkanlığı görevini  layıkıyla yürüten Onursal Başkanımız Fatma Durmaz Yılbirlik’e çok teşekkür ederim. Onursal başkan olarak da verdiği destekler ve sponsorluklarla faaliyetlerimize katkıda bulunuyor.  Sizin de söylediğiniz gibi Bursa bir sanayi kenti.  Bursa Sanayi ve Ticaret Odası, Bursa Ticaret Borsası destek veriyorlar.  Hemen hemen her kurumdan, büyük sanayi firmalarından destek aldık. Tümüne teşekkür ederiz.

“60. YILA YAKIŞAN FESTİVAL OLACAK”

Pandemi ve ardından yaşanan ekonomik gelişmeler, kültür ve sanat etkinliklerini de olumsuz etkiledi. Öncelikle 60. Uluslararası Bursa Festivali’nin ne kadara mal olduğunu sormak isterim.

Net bir rakam vermek doğru olmaz ama 60. yıla yakışan bir festival organize ediyoruz.  Bursa’da her kesimin ulaşabileceği bir etkinlik programı planladık. Yerli ve yabancı sanatçıların konuk olacağı inanılmaz bir festival olacak.

Geçen sene olduğu gibi bu yıl da yerli sanatçı ağırlıklı bir festival düzenlediniz. Bu zorunlu bir tercih miydi? Daha fazla yabancı sanatçı getirme girişimleriniz oldu mu?

Bu yıl pandemi devam ediyor. Hatta festivalin yapılıp, yapılmayacağı bile belli değildi. Yabancı sanatçılar için önceden girişimler yapsak da son dakika gelişmeleriyle iptaller oldu. Ama gene de 3 yabancı sanatçı olacak festivalde. Dünyaca ünlü kemençe sanatçısı Mark Eliyahu proje konseri verecek.  Lazgi grubu Bursalıların bugüne kadar görmediği çok güzel bir sahne şovu yapacak.  İnanılmaz bir sahne şov olacak. Bunlar dışında  Barcelona Gipsy Balkan Orkestrası gelecek. Türkiye’den de Sibel Can, Hadise gibi sanatçıların olacağı bir etkinlik programı planladık.

“HER KESİM KONSERLERİ İZLEYEBLİR”

Bilet fiyatlarıyla ilgili de bilgi verir misiniz?

50 liradan başlayıp 200 liraya kadar çıkıyor. Festival dışı etkinliklerin bilet fiyatlarının 400, 500 lira olduğunu biliyoruz. Bizim festivalde  Sibel Can’ın en düşük bilet fiyatı 75 lirayken, özel organizasyonlarda en düşük bilet fiyatı 200 lira.  Çünkü  amacımız kar elde etmek değil. Halkın tüm kesimlerinin ulaşabileceği bir festival olmasını istiyoruz. Festival sonunda kadın korosunun konseri de ücretsiz olacak.

Mustafa Özdal’ın yazısının devamı için tıklayın…