Olay Gazetesi Bursa

Bursa’ya mesleki lise müjdesi! ‘Şehri şampiyon yapacak plan hazırladık’

Türkiye'nin ilk uluslararası teknik ve meslek liselerinden birini Bursa'da kuracaklarını vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, yine ülkedeki ilk alan bazlı entegrasyon sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Gür, Bursa'da 5 yıllık meslek liselerinin hayata geçirileceğinin de sinyalini verdi.

Hatice DAL

İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, Olay Medya’yı ziyaret ederek, Bursa eğitiminin geleceğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Ziyarette; Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, yönetici ve köşe yazarlarıyla bir araya gelen Gür, Bursa’da mesleki ve teknik eğitimin geldiği nokta ve gelecekteki hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Geçmişini bilen, geleceğe de yön verebilen nesiller yetiştirmek hedefi doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Gür, özellikle mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı. Mesleki ve teknik eğitimin sanayi ile yüksek entegre olarak devam ettirilmesi gerektiğine inandığını kaydeden Gür, Bursa’nın sanayisi çok güçlü bir şehir olması sebebiyle, bu modeli hayata geçireceklerini söyledi. Meslek eğitimin güçlendiği takdirde eğitimin ve Türkiye’nin de güçleneceğini kaydeden Gür, “Güçlü sanayi, güçlü Bursa, güçlü meslek eğitim, güçlü Türkiye. Meslek eğitim politikaları inanılmaz isabetli bir şekilde devam ediyor. Mesleki eğitimde sonuç eşittir istihdam olmalı. Mezun ettiğinizin istihdamı bana göre yeterli değil, hangi alandan mezun ediyorsanız o alanda çalışabilmeli” dedi.

Mesleki eğitim merkezi istihdam alanının yüzde 90’larda seyrettiğini de dikkat çeken Serkan Gür, yüksek istihdam oranına sahip mesleki eğitim merkezlerine bir yönelişin olduğunu ve 1,5 ayda meslek eğitim merkezi öğrenci artış oranının yüzde 120 olduğunu vurguladı.

Ziyarette; Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, yönetici ve köşe yazarlarıyla bir araya gelen İl Milli Eğitim Müdünü Serkan Gür, Bursa’da mesleki ve teknik eğitimin geldiği noktayı değerlendirerek gelecekteki hedefleriyle ilgili bilgi verdi.

İLK ULUSLARARASI MESLEK LİSESİ…
5 yıllık meslek liselerinin Bursa’da hayata geçirileceğinin de altını çizen Gür, “Bursa Teknik Üniversitesi ile birlikte hazırlık artı 4 yıllık meslek lisesi açacağız. Bu, mekatronik alanında olacak ve öğrenciler 2 yabancı dilde eğitim alacak. İlk etapta, BTÜ’nün içerisinde açacağız. Bizim istediğimiz bunu fabrikaların içerisinde açmak. TOFAŞ ile görüştük, bir otomotiv mühendislik lisesini buraya açmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Burada da ilginç bir şey deneyeceğiz. Otomotiv dünyasına kız mühendisler yetiştirmek istiyoruz. Daha önce İstanbul’da fabrika içerisine açtığımız okullar var. Türkiye’nin ilk uluslararası teknik ve meslek liselerinden birini Bursa’da kuracağız. Bu okulu Tophane ya da Ali Osman Sönmez meslek liselerinden birinde açabiliriz. Bu lisemiz ağırlıklı olarak Balkanlardan ve Türki Cumhuriyetlerden öğrenci alacak” dedi.

GUHEM’le Uzay ve Havacılık Lisesi alanında çalışmalara da devam ettiklerini ve icraata geçmeye hazırlandıklarını hatırlatan Gür, “Bursa’nın meslek eğitim vizyonunu çalışma olarak tamamladık, iş imzalara kaldı. Biz geleceğe imza atıyoruz. Türkiye’de ilk defa alan bazlı entegrasyon sistemi çalışıyoruz. Bir okulda 3 alan varsa birini BTSO’ya diğerini Ticaret Borsası’na diğerini İhracatçılar Birliğine bağlayacağız. Türkiye’de de denenmemiş bir uygulama olacak” ifadelerini kullandı.

ŞEHİR ŞAMPİYON OLACAK…


Bursa’da üretilen antijen kit için Almanya’ya ihracat yapan bir firma tarafından 150 bin sipariş verildiğini de kaydeden Gür, “Mesleki eğitimde iller arasında bir yarış var. Bursa’yı şampiyon yapacak bir plan yaptık. Bursa’nın 33 milyon geliri oldu, bu yıl Türkiye 7’nci olduk. Antijen kit satmaya başlarsak Bursa’yı kimse geçemez. Yüzde 70 çıktı tükürük testi, burundan 100’de 100 buluyor. Minik bir tükürükle 10 kişide 7 hastayı yakalıyor. Yani bir sınıfta 7 çocuğun hastalığını tespit etmek demek. Bunu bir tarama testi olarak kullanmak istiyoruz. Çocukları ayırıp eve gönderip eğitime devam etmek, önden yakalamak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bu kiti el değmeden yapacak makineyi kamuoyuna açıklayacağız. Bugüne kadar 250-300 bin üretmişizdir. Günde 50 bin taneyi manuel üretebiliyoruz ama makine gelince ayda 2 milyon tane kit üretecek” diye konuştu.

‘Sınavsız’ Anadolu liseleri azalacak
Bursa’da öğrencilerin yarısının Anadolu ya da Fen lisesine gittiğini belirten Serkan Gür, ‘Bence bu sistematik bir hata. Sınavla öğrenci alan lise ve kontenjanın artırılması gerek. Buna ben de katılıyorum. Yıldırım’da ve Nilüfer’de 1’er tane sınavla öğrenci alan Anadolu lisesi bulunuyor. Bu ilçelerde birer tane daha sınavla öğrenci alan lise yapılması için teklifte bulundum. Şehre uzak olan ilçelerde de sınavlı Anadolu liseleri yok. Sınavla öğrenci alan okulun olmadığı ilçlere ya okul yapalım ya da derslik açalım teklifinde bulundum. Ancak sınavsız öğrenci alan anadolu liselerini azaltmayı düşünüyorum ve bu konuda bir çalışma yapıyorum. Çünkü Türkiye’de başka bir Bursa yok. Burada mesleki ve teknik eğitim oranın yüksek olması şart. Çünkü adımınızı attığınız her yerde sanayi var ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuluyor’ dedi.

2023’te derslik sorunu kalmaz

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşlatılan okullardaki durumu paylaşan Serkan Gür, ‘Bu durumda yaklaşık 120 okulumuz var. 2022’nin sonunda 110 tane okul bitecek. Yık yap okullarında ise derslik sayısı da yüzde 50 artacak. Öte yandan 2021 yılında yeni 30 okul için 500 milyon liralık yatırım aldık. Şu an bu okulların zemin etütlerini yapıyoruz ve bu ay ihaleye çıkmaya başlıyoruz. Yani 2 bin dersliğe ihtiyacı olan Bursa’ya 2023 yılında bin 300 derslik kazandıracağız’ dedi.

‘KASADA 1,5 MİLYAR HAZIR…’
Çocukların kalabalık sınıf mevcutlarında eğitim aldığı söylemlerinin doğru olduğunu belirten Serkan Gür, “Bu durumun nedeni depremsellik… Deprem ciddi bir iş ve bunu başka şekilde yapma şansımız yok. Bir işe kalkıştık ve biraz zahmet çekmek zorundayız. Veliler daha iyi şartlar istiyorlar ama bu tablo yıkılma riski olan binadan daha iyi değil mi? Bakıldığında Bursa’da özellikle 3 merkez ilçede ikili eğitim sayısı çok fazla, bununla ilgili ciddi bir dersliğe ihtiyacımız var. Yine Bursa’da ortaokul ihtiyacı, ilkokul ihtiyacından daha fazla. Ancak Bursa olarak 2023’e önemli bir atılımla gireceğiz. Bursa’nın 1,5 milyar liralık yatırım bütçesi devletin kasasında hazır” şeklinde konuştu.