Olay Gazetesi Bursa

Bursa’ya eylül ayına kadar 3 yeni hastane

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye genelinde yaşanan yoğun bakım sıkıntısını, 1 ayı geçen yoğun bakım hastalarını "palyatif" ismi verilen başka ünitelere alarak aşacaklarını söyledi.

Ak Parti Bursa İl Başkanlığı’nın Hünkar Köşkü’nde Bursa’daki köşe yazarları ile sohbet kahvaltısında konuşan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, 1985-2007 yılları arasında YÖK’ün hekim fazlalığı var diyerek tıp fakültelerinde 5 bin öğrenci sayısını sabitlediği için bugün 20 bin doktor açığı oldunu belirtti. Türkiye’de 2002’den önce bir vatandaş yılda 3.2 defa hekime muayene olurken, bugün yılda 8.2 defa sağlık hizmeti aldığına dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, “Ayrıca 2002 öncesinde yüzde 30’lar seviyesinde olan hekimlerden memnuniyet oranı, bugün yüzde 75’ler seviyesine çıktı. Ancak YÖK başkanının 2007’te değişmesinden sonra tıp fakültelerinin öğrenci alım sayılarını arttırmaya başladık. Hemşire hizmetlerinde de 100 bin eksiğimiz var. Önümüzdeki birkaç yıldan itibaren hekim ve yardımcı sağlık hizmetlisi eksikliklerini tedricen azaltmaya başlayacağız. Şu anda 20 bin hekim eksiğimiz var. Böyle bir hizmeti mevcut hekimlerimizin fedekarca ve yoğun çalışmaları ile eksikliği hissettirmeden yürütüyoruz. Ancak senelerce insanların doktorlara kolayca ulaşmasını istemeyen tabib odalarımızdan bir ses çıkmıyor. Açığımız önümüzde 4-5 yılda kapanacak” dedi.

90 BİN YATAK KAPASİTELİ MODERN HASTANELER GELİYOR

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şu anda inşaatı büyük oranda bitmiş 226 yeni kamu hastanesinde 36 bin yatak kapasitesinin modern cihazlarla birlikte şu günlerde devreye alınmaya başlandığına dikkat çekerek, “Bursa’nın ilçelerindeki hastaneleri de açıyoruz. Bu arada dün akşam Yüksek Planlama Kurulu’nda Ali Babacan başkanlığında 12 bin yatak kapasiteli 41 yeni hastanenin inşaatına başlanmasının da onayını aldık. 45 bin civarında yatağı yapmış oluyoruz. Bu arada kamu özel sektör işbirliği ile ileri teknolojiye sahip şehir hastaneleri de 45 bin yatak ile geliyor. Böylece 90 bin yatak kapasiteli modern hastanelerle sağlık hizmeti ihraç eden, bölgesindeki civar ülkelerdeki 1.5 milyar insanın sağlık hizmetlerine veren bir ülke haline geleceğiz” diye konuştu.

BURSA SAĞLIK ENDÜSTRİSİ VE SAĞLIK TURİZM BÖLGESİ İLE GELİŞECEK

Sağlık alanındaki bu kadar yatırımın, yeni cihaz alımı ve malzeme tedarikini de gündeme getirdiğine dikkat çeken Bakan Mehmet Müezzinoğlu, “Bursa’da da sağlık endüstrisinin oluşmasını istiyoruz. Ben bakanlık olarak 10 bin yeni velidatör alacağım. Bunu her yıl 2 bin adet olarak planlıyorum. Bizim sektörde cihazlar 7 yıl sonra yenileniyor. Bu cihazların Bursa’daki bir firma tarafından üretilmesini istiyorum. Böyle yüzlerce kalem ürün var. Biz beyin terinin alın terinden fazla olmasını istiyoruz. Sanayi ve ihracatta lokomotif olan Bursa’nın katma değerli mal üretimi konusunda da öncülük edeceğine inanıyoruz. BTSO’nun bu konudaki vizyonu ve projelerinin olması bizi ümitlendiriyor. Sağlık endüstrisinin Bursa’da gelişmesini planlıyoruz. Sağlık serbest bölgesi uygulamasında da iki başlık oluşturacağız. Birisi sağlık hizmeti üretilmesi, ikincisi sağlık araç gereçleri üretilmesi olacak. Bursa’da her iki ayağında olmasını istiyoruz. Sağlık serbest bölgesi oluşturulması ve sağlık turizmi konularındaki çalışmalar Sağlık Bakanlığı’mıza verildi. Bu sahada çalışmalarımız genel program çerçevesinde oluştuğunda Bursa’da bunda en güzel yeri alacaktır. Termal sağlık turizmi yapılması konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları olması, bu konuda özel sektörün heyecanlı olması bizleri sevindiriyor” diye konuştu.

BURSA’YA EYLÜL AYINA KADAR 100 YOĞUN BAKIM VE ÜÇ YENİ HASTANE GELİYOR

Bursa’daki yoğun bakım sayısının Türkiye ortalamasının altında olmasının sorulması üzerine Bakan Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak yoğun bakımlardaki sıkıntıyı aşmak için 1 aydan fazla yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların palyatif yoğun bakım ismi verilen daha düşük maliyetli bir birime alınarak bakımlarının burada sürdürülmesinin planlandığını söyledi. Müezzinoğlu, Bursa’da 40’ı palyatif olmak üzere toplam 100 yeni yoğun bakım ünitesi kurulması için talimat verdiğini bunların Eylül-Ekim aylarında hizmete alınacağını bildirdi. 

Bursa’da yeni Çekirge Devlet Hastanesi için Acemler’de askeriye ait 130 dekarlık alandaki doğal sit gibi bürokratik engellerin kalktığını, hastane temelini önümüzdeki günlerde atacaklarını belirten Bakan Müezzinoğlu, “Burada 29 dekarlık askeriyenin lojman ve orduevi için düşünülen bir yer vardı. Genelkurmay’dan bu alanın da başka bir yere kaydırılabileceği yönünde söz aldık. Bu tesisleri kaydırıp Çekirge Devlet Hastanesi’ni 30 dekar daha büyütebileceğiz. Ancak bu bürokratik işlemleri beklemeden mevcut 100 dekar alanda planladığımız şekilde işe başlanacak. Ayrıca Kestel’de belediyenin verdiği kavşaktaki alanda da hastane inşaatına başlıyoruz. Kestel ve Gürsu ilçelerimize hizmet verecek Kestel kavşağındaki bu alanda güzel bir hastane inşa edeceğiz. Ayrıca Demirtaş beldesindeki bazı büyük alanlarda hastane yapılması hususunda hazine, milli emlak ile görüşmelerimizi sürüyor. Burada da büyük bir hastaneyi süratle yapmayı düşünüyoruz. Merkezdeki hastane yatırımlarımızı da 1-2 yıl içinde bitirmiş olacağız. Doğanköy’deki şehir hastane kompleksi Bursa’da sağlık turizmi için bile hizmet verebilecek bir kapasiteye ulaşacaktır” diye konuştu.