Dilek Atlı
Tophane, mimarisi kadar zamana meydan okuyan yapısıyla ilgi çekmeye devam ediyor. Girişte Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleriyle ziyaretçilerine merhaba diyen alan, kentin “zamansız mekânları” arasında kuşkusuz.
TOP ARABALARI…
Büyüklüğü hemen hemen şehrin her noktasından görülebilen tarihi çınar ağaçları ile yerli ve yabancı turistleri karşılayan Tophane alanı, Kurtuluş Savaşı Şehitleri’nin kabirleriyle de ziyaretçilerine tarihin ruhunu yansıtıyor.
Ağaçların gölgesinde ağır adımlarla ilerledikten sonra varılan geniş alan, tarihi Saat Kulesi’nin görkemiyle büyüleyici bir atmosfer yaratıyor. Saat Kulesi’nin hemen altındaki eski top arabaları, Bursa Ovası’nın ufukla birleşen manzarasında konuklarına tarihi bir yolculuğun kapısını aralıyor.
SAAT KULESİ…
Resmi ve dinsel bayramlarda buradan gerçekleştirilen top atışı, Bursalılar kadar konukları da etkiliyor. Tophane’nin adını aldığı bu toplarla yerli ve yabancı turistler fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyor. 1906 yılında yapılan devasa Saat Kulesi, kente egemen olan Tophane’nin en önemli parçası olarak biliniyor. Burada inşa edilen kule ile geçmişte kentte çıkan yangınlar gözetlenebiliyordu.
Tophane’de bugün olduğu gibi eskiden beri çay bahçeleri yer alıyordu. 19. yüzyılda yapılan mermer şadırvan da Tophane’nin tarihten günümüze uzanan bir parçası. 1530 yılı haziran ayında büyük tahribata uğrayan bu alan, 1905’te yayımlanan “Hatıra” yahut “Mirat-ı Bursa” adlı kitaba göre Dilara Bahçesi olarak anılıyordu.
1950’li yıllara kadar Tophane’deki çay bahçesinde sazlı sözlü eğlenceler düzenleniyordu. Buralarda Hafız Burhan gibi devrinin ünlü müzisyenleri de program yapıyordu. Günümüzde Tophane, turistler kadar Bursa halkının huzur bulmak üzere ziyaret ettiği en önemli alanlarından biri olarak görkemini sürdürüyor.