Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın yeni barajıyla ilgili sıcak gelişme!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, su konusunda oldukça sıkıntılı bir dönem geçiren Bursa'da kent yöneticilerinin atacağı adımı köşesinde paylaştı...

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Şehrimizde bir kuraklık sıkıntısı var. Bunu inkar edemeyiz. Ülkede ve dünyada da benzer durum söz konusu. Atmosfer her geçen gün ısınıyor. Ülkemizdeki ve dünyadaki sera gazı salınımının yüksekliği yağış rejimlerimizi de olumsuz etkiledi.

Karbon ayak izimizin küçültülmesine dönük projeler başlatıldı fakat susuzluk bambaşka bir şey.

Şimdi buna çözüm aranıyor.

Haliyle bu durum 3 milyonu aşan nüfusuyla kentimizi de düşündürüyor.

BUSKİ Genel Müdürlüğü, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı’ndan temin ettiği 150 milyon Evroluk kredi ve hibeyle Çınarcık Barajı’nın

67 kilometre uzunluğundaki içmesuyu isale hattı, 300 bin metreküp/gün kapasiteli arıtma tesisi ile toplam 21 bin metreküp kapasiteli 3 adet içmesuyu depolarının inşaatını gerçekleştirecek.

BUSKİ bu amaçla 7 Mart’ta mal alım, yapım ve danışmanlık hizmeti ihalesini gerçekleştirecek.

Gözler o ihalenin bir an evvel sonuçlanmasına çevrilmiş durumda.

Zira, son kuraklıkla Bursa’nın kaybedecek vakti kalmadı.

Çınarcık Barajı’ndaki o su ne kadar erken Bursa’ya ulaştırılılabilirse, içme ve kullanma suyu sıkıntısı uzun yıllar ortadan kalkacak.

Havzasındaki su rezervinin yüzde 30’unun TEKNOSOB’a tahsisi tartışma konusu olan Çınarcık Barajı Bursa için büyük bir umut.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile BUSKİ Genel Müdürlüğü yöneticileri ile pazartesi günü Çınarcık Barajı’na bir inceleme programı gerçekleştirecek.

Aktaş’ın burada Bursalıların rahatlatacak önemli açıklamalar yapması bekleniyor. Projenin kent ihtiyacına dönük kullanımı ve son durumu hakkında da kamuoyunun bilgilendireceğini öğrendik.

Çınarcık Barajı’nın suyu Bursa’nın şebekesine verilmeye başladığında umuyoruz ki, bir daha kuraklık da olsa böylesi sıkıntılar yaşanmayacaktır.

Finansı hazır olan o projenin hızlıca hayata geçirilmesi için çok seçici olmakta fayda var.

Muhtemel bir yüklenici talihsizliği yaşamamak için proje güçlü firmaya teslim edilmeli. Hızlı yapım teknikleri ile mümkünse bir yılda o su kent şebekesiyle buluşmalı.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…