Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın tarihi yolu cazibe merkezi olacak

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın'ın Tarihi İpek Yolu Aksı'yla ilgili sözlerini köşesine taşıdı...

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa… 1987’de Büyükşehir statüsüne alınınca merkezde Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer adıyla 3 yeni ilçe kuruldu. İlk belediye başkanlığı seçimi de 1989’da yapıldı.

O tarihe kadar…

Bursa Belediyesi olarak hizmet verilen sınırın büyük bölümü Osmangazi Belediyesi’nde. Dahası, tarihi kent merkezi olan ve Bursa’nın kalbi anılan bölge Osmangazi’de.

1990’lara kadar…

Alışveriş, çarşı-pazar, banka, resmi kurum ve sosyal alanlar yoğunluğa yol açtığı için cazibe merkezlerini kent dışına çıkarıp kamu kuruluşlarını farklı bölgelere dağıtma hedefi vardı.

Alışveriş İstanbul ve İzmir yollarına, sosyal alanlar Nilüfer’e kaydı, nüfusun bir kısmını Yıldırım aldı.

O günkü hedefe ulaşıldı, ama kentin merkezi boşaldı. Atatürk ve Altıparmak caddeleri artık kentin en tenha yolları oldu.

İşte…

Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği, BGC Başkanı Nuri Kolaylı moderatörlüğündeki Başkanlarla Yüz Yüze programına katılan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a bu değişimi anımsatıp, “merkezin yeniden nasıl cazibe merkezi olacağını” sorduk.

Söze…

“Kent merkezinin üstünü toz kaplamış, merkez cazibesini kaybetmiş” diye başladı ve şunu söyledi:

“Hisar’da rekreasyon çalışması var. Bizden önce başlayan arkeoparkı tamamlayacağız. Old City projemizle burasını tarihi merkez haline getirmek istiyoruz. Hanlar Bölgesi’yle de bağlantılı olacak.”

Şunu vurguladı:

“Gelen turist hem Bursa’nın kalbini ziyaret edip yayalaştırılmış bölgede tarihi yaşayacak, kentin sembol gıdalarını da lezzet mekanlarında yiyecek.”

Bu noktada…

Kentin milli-manevi değerlerine işaret ederek İpek Yolu Aksı’nı açıkladı:

“Turist önce Panoma Müzesi’ne gelip otobüsünden inecek. Müzeyi gezdikten sonra Kayhan’a çıkıp yürüyecek ve Bursa lezzetlerini tadacak. Çarşıda alışveriş yapıp Ulucami İnanç İstasyonu’na gelecek. Oradan da Hisar bölgesine çıkıp tarihi yaşayacak.”

Şunu da ekledi:

“Kolsuz Faik olarak bilinen Romangal fabrikasında kamulaştırma bitmek üzere. Burası da kültür-sanat, gastronomi merkezi olacak.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…