Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın merkezindeki dev kentsel dönüşüm planına itiraz var!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, kentsel dönüşüm planlanan Altıparmak-Çarşamba semtlerinde oturan vatandaşlardan gelen mektupları köşesinde paylaştı...

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Depremler ülkemizi gün geçmiyor ki, yoklamasın. Hemen her gün, her saat farklı bir ilde irili ufaklı yer sarsıntıları yaşanıyor. Depremi ölçen merkezler depremleri anlık paylaşıyor. Türkiye’nin fay hatları üzerindeki yerleşimleri adeta beşik gibi sallanıyor.

Ülkemizin ise yapı stoğu çok çürük. Çoğu mühendislik hizmeti almamış binalardan oluşan yapı stoğumuz 7 ve üstü depremlerde ağır kayıplara neden olabilir.

Bu yüzden, ülke olarak kentsel dönüşümü hızlandırmak, binalarımızı sağlamlaştırmaktan başka çaremiz yok.

Bursa’da 31 Mart yerel seçimlerinin ardından kimi ilçelerde kentsel dönüşüm işi adeta durdu desek yeridir. Belediyelerimiz bu konuda çok hızlı değiller. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde BURKENT aracılığıyla devam edenlerin de bir kısmının inceleme için durduğu veya iptal edildiği tahmin ediliyor.

Bir gerçek var ki, deprem hiç bir yerleşim için durmayacak.

Bu minvalde Bursa’nın aciliyet gerektiren dönüşüm bölgelerinden biri Altıparmak-Çarşamba semtleri. Buralar için Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yönetimi akademik odalarla dönüşüm işbirliği yaptı. Yeni yönetim de o projeyi kaldığı yerden sürdüreceğini duyurdu.

Fakat, bölgede mülkü olanlar endişeli. Bu konuda kendi fikirlerinin sorulmadığını vurguluyorlar.

Okurumuz Gürcan Ümiktan, mülklerinin bulunduğu Çarşamba-Altıparmak’a millet bahçesi yapılacağını düşünüyor ve bu konuda kendi fikirlerinin sorulmadığından şikayetçi.

Ümiktan; “Burada oturan vatandaşlara, mülk sahiplerine hiç bir şey sorulmuyor. Buralarda ada bazlı 1-2 kat fazla verip eski binaları yenilemek gerek. Buraları yıkıp, bizlere de başka yer gösterirseler biz o binaları nasıl yapacağız” diye soruyor.

Okurumuz Ümitkan, Nilüfer ilçesinde kentsel dönüşüm adı altında mülk sahiplerine ve yüklenicelere daha fazla katlar verildiğini de hatırlattı, “Bize ve muhtarlıklara sormadan kendi başlarına kentsel dönüşüm projeleri hazırlamasınlar” diye de uyardı.

Dönüşümde yüksek mülk sahibi katılımını ve memnuniyetini sağlamak için uzlaşı önemli. Bunu Yıldırım Belediyesi çok iyi başarıyor. Yıldırım’daki kentsel dönüşümlerde Başkan Oktay Yılmaz’ın yüzde 90’ların üzerinde hak sahibi katılımı ve onayını aldığını biliyoruz.

Altıparmak ve Çarşamba’dan gelen bu serzeniş yabana atılmamalı.

Dönüşümde başarı isteniyorsa, yüksek hak sahibi onay ve katılımı şart. Yıldırım bu konuda örnek alınabilir.

Orada yüzde 100’e yaklaşan mutabakat nasıl sağlanmış?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…