Uzun yıllardır Bursa’da gıda hizmeti sunan kebapçı markalarının odalaşması, personel politikaları, hukuki sorunlar, sektörün sağlıksız büyümesi ve artan gıda hammadde fiyatları hakkında görüşler belirtildi. Toplantıdan, BTSO komisyonları, lokantacılar odası ve sektörün markalarının buluşması yönünde kararlar çıktı.
Sektörün sıkıntıları var
Bursa’nın köklü yemek ve lezzet geleneğine her geçen gün yeni girişimciler ekleniyor. Ülke mutfaklarının, et yemekleri ve kebap ürünlerini üreten kaliteli markalar Bursa’da 35 yılı aşkın süredir kentin lezzet durakları olarak ön plana çıkıyor. Bursa kebabı, dürüm, Adana, Urfa kebap, ciğer ve et yemeklerini temiz salonlarda, saygılı ikramlarla müşterilerine sunan bu markaların aslında bilmediğimiz birçok sıkıntıları var.
Bursa’nın önde gelen markaları birarada
Ciğerci Yusuf Çal restoranında bir araya gelen kebapçılar;. Yusuf Çal’ın ev sahipliğinde fikir alışverişinde bulundular. Toplantıya; Dürümcü Bekir, Harran Kebap, Atmosfer Döner, Beykapı Kebap, Ciğergah, Tophane Hacı Dayı Kebap şirketleri katıldı. Sektörün çalışmalarını iyileştirmek amacıyla düzenlenen buluşmada personel politikaları, artan maliyetler, hukuki sorunlar, müşteriler ile ilişkiler ve kebapçılık sektörünün kontrolsüz büyümesi konuları masaya yatırıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Gastronomi Akademisinin bünyesinde “Kebapçı Eğitim Merkezi”nin oluşturularak sertifika verebilecek bir birim haline dönüştürülmesi önerisi ise takdir topladı.
Çalışanların eğitilmesi çok önemli
‘Anadoludaki kebap yemekleri kültürünü iyi bilerek Bursa’da bu zannatı icra etmeye gelen ustaların sık sık işyeri değiştirmesi’ önemli bir konu olarak ayrıntılarıyla konuşuldu. Zorlaşan hayat şartları yüzünden gelirini artırmak isteyen ustaların alternatifi ise kolay bulunmuyor. Bu sirkülasyonun sağlıklı biçimde işlemesi adına yeni ustaların yetiştirilmesi görüşü katılımcıların ortak görüşüydü. Özellikle BTSO Gıda Komisyonları Kebapçı Sektörü temsilcileri ile görüşmek istediklerini belirten marka sahipleri personel eğitimi konusunda da hemfikir oldular. Sektörde yeni çalışanların istihdamı kadar mevcut personelin eğitilmesi anlamında fikri mutabakat sağlandı.
Hukuki sorunların çözümlenmesi için adımlar atıldı
Vasıfsız personelin afaki maaş talepleri ve işverenin karar verirken neleri dikkate alması gerektiği konusunda hukuk dünyasından destek alan kebapçı işverenler toplantıya avukatları ve gazetecileri de davet etmişlerdi. Toplantıda, şirket içindeki sistemlerin muhasebeci, avukat, idari müdür gibi yöneticiler tarafından kontrol edilmesi gerekliliği görüşü ön plana çıkarken, tanıtım-sosyal medya çalışmalarının profesyonelce yürütülmesi talebi tüm katılımcılar tarafından iletildi.
Kebapçılar Odası mı geliyor?
Yasal anlamda Lokantacılar Esnaf Odası’na bağlı olan kebapçılar, kendi sektörlerinin daha sağlıklı temsil edilebilmesi için yeni bir ‘oda’ oluşturulması yönünde adım atmaya karar verdiler. Kebapçılık ile ilgili tanımların daha kapsamlı yapılması, personelin ehliyetli ve sertifikalı biçimde çalışmaya devam etmesi için yeni adımların atılması gerekliliği ön plana çıkan konulardı. Keyifli, saygılı ve çözüme odaklı açıklamaların yapıldığı toplantının yenilenmesi ve gerekli yasal adımların atılması için sektörün ileri gelenleri arasındaki fikir birliği katılımcıları memnun etti. Zengin bir sofrada misafirlerini ağırlayan Yusuf Çal, sektörün sağlıklı büyümesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.