Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın hüsran projesinde neler oluyor? Mağdurlar ses yükseltti…

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyelerinin Bursa'da yapımı yılan hikayesine dönen projeyle ilgili beklentilerini bugünkü köşesine taşıdı...

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa’nın yılan hikayesine dönen projelerinden biri olan Kestel’deki Çataltepe Sanayi Sitesi’nin akıbeti meçhul.

Bizzat 2008’de devlet eliyle başlatılan proje, aradan geçen 14 yıla rağmen bitirilemedi.

BESOB’un eski yönetiminin hatalı kararlarıyla önce TOKİ ile başlayıp, devamını getirmediği o proje bugün kurulan ve tapuların devredildiği BESKOOP kooperatifi eliyle yürütülmek isteniyor.

Ancak, hissedarların büyük bölümü yönetime güvenmediği için kooperatife üye olmadı ve proje mevcut üyelerin varlığıyla da ilerleyemiyor.

Çataltepe mağdurlarından oluşan ve Bursa Dokumacılar Odası öncülüğünde kurulan Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri dün BESOB önünde bir basın açıklaması yaptılar.

BESKOOP’u protesto eden, TOKİ’yi yeniden Bursa’ya çağıran ve projeyi tamamlamasını isteyen mağdur üyeler adına konuşan Dokumacılar Odası Başkan Vekili Mehmet Kuş, “3 binden fazla üye için 2008 yılında TOKİ ve BESOB işbirliği ile başlayan proje, 2019’da altyapısının yüzde 80’i tamamlanmış 3 milyon metrekarelik arazisi, 7 kişiyle kurulan BESKOOP’a, 54 milyon lira bedelle devredildi” dedi.

Kuş, ancak site için para ödeyen üyelerin açıkta bırakıldığını, gelinen noktada tüm çabalarına rağmen ne bürokrasi ne siyaset kurumlarından ne de BESOB’dan soruna bir çözüm bulunamadığını vurguladı.

3 bin mağdur esnaf adına mücadele başlattıklarına dikkat çeken Oda Başkanvekili Kuş, “3 bin kişiyi ilgilendiren bu projenin tekrardan devletimizce, TOKİ’ce alınıp, yeniden inşa edilerek, mağduriyet yaşayan Bursa esnafının yüzünü güldürmesini istiyoruz. Bu işin çözümü sadece ve sadece TOKİ’dir” dedi.

Toplantıda, ÇATSANDER Başkanı Zekai Akdoğan ile Bursa Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil de TOKİ’yi göreve davet ettiler ve İlk Evim İlk İş Yerim projesinin 2008’de aslında Bursa’da başlatıldığını, yarım kalan o projenin yine TOKİ tarafından tamamlanması gerektiğinin altını çizdiler.

Basın toplantısına katılan esnaf da BESOB’nun yeni yönetimini göreve çağırdılar ve zaman zaman, “BESOB esnafa sahip çık” sloganı attılar.

Bursa’nın sorunlu projesi BESOB’un yeni yönetimi için de büyük bir sınav.

Çünkü; site arazilerinin kooperatife devir kararı altında bugün yönetimde olanların, yani eski başkan Arif Tak yönetiminde bulunanların da imzaları yer alıyor.

Proje bu dönem çözülemezse, kendilerini de sıkıntılı bir süreç bekleyebilir.

ÇATSANDER’e, projeye ortak olup, kooperatife üye olmayan mağdur esnafın tümünün destek vermesi şart.

TOKİ bu projeyi yeniden üstlenmezse, bize göre de kurulu kooperatifin o projeyi tamamlaması mümkün görünmüyor.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…