Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın gizli kalmış hazinelerini dünyaya tanıtan STK

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan'ın verdiği önemli bilgileri köşesinde paylaştı...

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

UNESCO, Birleşmiş Milletler’in eğitim, bilim, kültür, bilgi ve iletişim alanlarında ihtisas örgütü olarak biliniyor. Türkiye buranın 44 kurucu devletinden biri. UNSECO’ya 195 devlet üye. Merkezi ise Paris’te bulunuyor.

Dün sabah Gümüştepe Mahallesi’ndeki Bursa UNESCO Derneği’nin basın toplantısını izledik. Başkan İlker Özaslan, Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi olarak düzenlenen tarihi Misi evinde derneğinin çalışmaları hakkında habercilere bilgiler verdi.

Nilüfer Belediyesi’nin tahsis ettiği müzede somut olmayan kültürel mirasımızdan örnekler de sergileniyor. Sanatçılarımızın küçük birer atölyelerinin de olduğu müzeyi Özalsan ile birlikte gezdik.

Özaslan öncesinde, Bursa UNESCO Derneği’nin 1998’de Tophane UNESCO Gençlik Derneği olarak kurulduğunu ve Almanya’nın Kulmbach UNESCO Derneği ile partner olduğunu hatırlattı. Derneğin 98 paydaş ile Cumalıkızık Koruma ve Yaşatma Projesi’ni hayata geçirdiğine değindi. STK’nın isminin de 2014 yılında Bursa UNESCO Derneği olarak değiştirildiğini vurguladı.

Okullarda UNESCO kulüplerinin oluşturulması, kardeş okullar ağına katılınması, üniversitelerde UNESCO kürsülerinin kurulması, somut olmayan kültürel mirasa Bursa’dan yeni unsurların eklenmesi derneğin ana faaliyet alanları arasında.

Türkiye’nin UNESCO’da 30 SOKÜM mirası tescilli. Türkiye, Çin’den sonra UNESCO’da en fazla somut olmayan kültürel mirasa sahip ikinci ülke.

Özaslan ve arkadaşları bu sayıyı daha da artırmak için çabalıyorlar. Gezek kültürü canlandırılıyor. Küçük sanat atölyeleri oluşturulmuş. Karagöz atölyesinde çocuklara gösteriler yapılıyor.

Bu arada Özaslan’ın verdiği bilgiye göre; dernek UNESCO’ya da akredite edilmiş. Bu Bursa için sevindirici bir gelişme. Türkiye’den akredite olmuş 8 STK arasında Bursa UNESCO Derneği de bulunuyor,

Dernek, somut olmayan kültürel mirasa ilişkin fotoğraf yarışması da açmış. Dereceye giren eserler Bursa’nın değişik noktalarında sergilenecek.

Özaslan ve arkadaşlarını Bursa’nın kültürünü, öne çıkarmaya dönük çaba içerisinde gördük.

Bursa UNESCO Derneği Başkanı Özaslan, İznik’in kültürel miras listesine girememiş olmasına üzülmüş.

İznik’te bir gol yedik. Bulgar raportörün 8 olumsuz madde bildirimi üzerine Dünya Mirası Listesi’ne başvurumuz geri çekildi” dedi.

Özaslan, İznik’e gelen yabancı ziyaretçiler için bir kilisenin olmayışını ise eksiklik olarak değerlendirdi.

Görmeyenleriniz var ise Misi’deki o müzeyi muhakkak dolaşmanızı tavsiye ederiz.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…