Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın eşsiz renkleri; TULİPA PEYZAJ’da…

28 yılı aşkın süredir Bursa’nın önde gelen peyzaj firmalarından olan Tulipa Peyzaj, geliştirdiği satış merkeziyle doğanın tüm renklerini vatandaşlarla buluşturuyor.

Hatice DAL

1993 yılında Bursa’da faaliyete başlayan ve şehrin önde gelen peyzaj firmalarından olan Tulipa Peyzaj, Mudanya Yolu üzerinde bulunan satış merkeziyle vatandaşları doğanın içine davet ediyor. Geniş ürün yelpazesiyle peyzaja dair ihtiyaç duyulan her şeyin bulunduğu firma, profesyonellerden kurulu kadrosu ile de teknik destek sağlıyor.

Toptan ve perakende olarak satışa sunulan ürünlerin çoğunluğu bu alanda kurulan seralarda üretilerek Türkiye’nin dört yanına gönderiliyor. Küçük bir firma olarak başladıkları bu yolda vatandaşlara daha iyi hizmet sunabilmek adına her geçen gün kendilerini geliştirdiklerini ve yenilediklerini kaydeden Tulipa Peyzaj Kurucusu Ömer Gayret, açık ve kapalı olmak üzere 24 bin metrekarelik bir alanda peyzaja dair her şeyi müşterilerle buluşturduklarını söyledi.

PROFESYONEL KADRO İLE HİZMET
Bahçe tanzim ve uygulama üzerinde büyük bir titizlikle çalışan, tamamen profesyonellerden kurulu kadronun peyzaj mimarı, ziraat mühendisi, teknisyen ve teknikerlerden oluştuğunu da kaydeden Ömer Gayret, “Tulipa’nın ana iş konusu bahçe peyzaj uygulaması,tanzim,bakımı ve tam otomatik sulama sistemlerinin kurulması olmakla birlikte, satış ve yönetim merkezinde, toptan ve perakende dış mekan süs bitkisi mevsimlik çiçek satışı da yapmaktadır” dedi.

1993 yılında başladıkları Tulipa Peyzaj serüvenini anlatan Gayret, “Tulipa Peyzaj Çiçek Tarım İlaçları adı altında eşimle birlikte kurduk. 2008 yılına kadar da bu şekilde devam ettirdik. Sonrasında ise Tulipa Mimarlık Mühendislik Peyzaj adı altında 4 ortaklı aile şirketi kurduk. Kurulduğumuz günden bu yana ithalat ve ihracat gerçekleştiriyoruz. 2016 yılına kadar çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları yaptık” şeklinde konuştu.

Ömer Gayret, 2016 yılından bu yana market zincirlerle anlaşma sağlayarak onlara yüklü miktarda mal temini yapmaya başladıklarını da aktararak, bu anlaşmaya kadar daha çok yetiştiricilikle uğraştıklarını ancak sonrasında ise kendileri üretmenin yanında Türkiye’nin birçok bölgesinden sözleşmeli üreticilerle anlaşmalar yaparak bitkileri o firmalarından temin etmeye başladıklarını ifade etti.

2021’DE 30 MİLYON TL CİRO
Bir yıl içerisinde 5 milyona yakın ürün satışı gerçekleştirdiklerinin altını çizen Ömer Gayret, şu bilgileri verdi: “Elimizde bulunan ürünleri talep doğrultusunda getiriyoruz ve yetiştiriyoruz. Mağazamızda en fazla yer alan ürünler kaktüs, sukulent, dış mekân süs bitkileri. Turunçgiller çeşitlerini de ailelerin ev ve balkonlarında yetiştirebilmeleri için bolca elimizde bulunduruyoruz. 2021 yılında sadece 200 bin adet orkide ürettirdik ve bunları çiçek severlerle buluşturduk. Tabi kendimizde burada kurduğumuz seralarda sukulent, menekşe, kalanşo gibi bir çok mevsimliğin yüzde 80 oranındaki üretimini yapıyoruz. 1 Ocak 2021 itibarıyla bulunduğumuz alanı geliştirdik. Burası daha küçük bir yeri ancak ihtiyaçlar doğrultusunda büyüttük. Burayı Bursa’ya kazandırdık. Daha sonra anladıkki gerçekten şehrin böyle bir yere ihtiyacı varmış. 2020 yılında Tulipa Peyzaj olarak 24 milyon TL’lik ciro yaptık. 2021 ciro hedefimiz 30 milyon TL. Şu ana kadar 15 milyon TL’lik kısmını tamamladık.”

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Peyzaj sektörünün devlet tarafından desteklenmesi gerekliliğine vurgu yapan Gayret şunları kaydetti: “Bazı illerde devlet arazisi olan araziler bizim sektörümüzde var olan firmalara tahsis edildi onlarda oralara tesis kurdu. Bursa’da tüm sektör kiracı. Kiracı olduğumuz için ileriye dönük yatırım yaparken zorluk çekiyoruz. Bursa’da hazineye ait arazilerin çiçekçilere tahsis edilmesini talep ediyoruz diğer illerdeki gibi. Tesisler kurabiliriz o zaman ve Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayabiliriz. Şu an burada 45 işçi çalıştıyoruz böyle bir durumda ise 90 işçi çalıştırırz. Ve böylece istihdama da katkı sağlamış olruzu. Bizim sektörde en önemli husus bu.”

ÜCRETSİZ 3 BOYUTLU PROJE

Vatandaşların istekleri doğrultusunda sunulan 2-D ve 3-D peyzaj projelerinden de bahseden Ömer Gayret, “Kişiler bize gelerek bahçelerine yapmak istedikleri değişikliklerden bahsediyorlar. Biz de konuyla alakalı kapsamlı bir araştırma yapıyoruz o alanda hangi bitki yetişir nasıl ürünler kullanılır gibi… Sonrasında ise mimar arkadaşlarınız hazırladıkları 3 boyutlu projeleri ücretsiz olarak sunuyorlar. Beğenildiği takdirde de bizler o alanı düzenleyerek teslim ediyoruz” dedi. Gayret, teknik danışmanlık adı altında vatandaşı bilgilendirmek amacıyla sundukları hizmete de talebin yoğun olduğunu vurgulayarak, “Çünkü biz bu işin içerisinde uzun yıllardır varız ve deneyimlerimizi paylaşmaktan çekinmiyoruz. Ezbere öneriler sunmuyoruz. Gidiyoruz şikayetçi oldukları konular hakkında detaylı bir araştırma yapıyoruz. Sonrasında gerekli bilgileri paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRDİ
Tulipa Peyzaj Kurucusu Ömer Gayret, pandemi döneminde değişen tüketim alışkanlıklarının peyzaj sektörünü de etkilediğini hatırlatarak, bu dönemde iç mekânlar için alınan çiçek ve bitkilere talebin arttığını söyledi. Eve kapanan vatandaşın vakit geçirmek için bu alana daha fazla talep ettiğinin altını çizen Gayret, “Pandemi öncesine göre iç mekhan ürünleri satışında yüzde 70’lik bir artış yaşandı. Ancak peyzaj sektörüne bakıldığında ise tam tersi bir durumun söz konusu olduğu görülüyor. Bu alanda pandemiyle birlikte yüzde 70’lik bir azalma var. Bunun nedeni de inşaatların durma noktasına gelmesi ve döviz kurlarında yaşanan yükselmeler oldu” diye konuştu.

ÇİÇEĞE EN FAZLA TALEP İLKBAHARDA

İlkbaharın gelişiyle çiçeğe olan talebin en fazla olduğu döneme gelindiğini belirten Ömer Gayret, şöyle devam etti: “Mart, nisan, mayıs, haziran ayları bizlerin en fazla satış yaptığı aylar. Özellikle mayıs ve haziran aylarında insanlar balkon ve bahçe mevsimini açmış oluyor oraları yeniden düzenlenmek istiyorlar. Şu sıralar en fazla talebin olduğu ürünler ise orkide ve narenciye.”

ÇİÇEK ALIRKEN VE YETİŞTİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Her toprakta her çiçek yetiştirilmez. Asitli toprakları seven, kireçli toprakları seven çiçekler var. -Mesela Tropikal iklim bitkilerini her yerde olmaz. Ona göre bir ortam oluşturmak gerekir. Çiçeği ya da ürünü alırken hastalanmış mı, bozulmalar, böcek, mantar var mı kortrol edilmeli. Sonrasında yer seçin. Ancak sürekli değiştirmeniz gerekmeyen bir yer olması gerekiyor. Sulamaya özen göstermek çok önemli. Ancak çiçeklerin çok su istemediği unutulmamalı. Şimdilerde lüks saksı furyası başladı. Bu saksıların çoğu çiçek yetiştirmek için uygun değil.