Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın en büyük Millet Bahçesi; İnegöl’de sözler havada kalmadı…

2019 seçimleri öncesi ilçe halkının talepleri ve şehrin ihtiyaçları doğrultusunda projelerini hazırlayan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, beyannamede yer alan projelerin yüzde 84’ünü gerçekleştirdi. Şehir 5 yılda adeta yenilendi.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 2019 yerel seçimleri öncesi vatandaşların taleplerini de dikkate alarak şehri geleceğe taşıyacak pek çok proje hazırladı. Beyannamede yer alan bu projeler, seçim sonrası hemen uygulanmaya başlayarak 5 yıllık sürede İnegöl’ün değişimi ve gelişimine büyük katkı sağladı.

Beyannamede yer alan projelerin yüzde 84’ünü tamamlayan Başkan Taban, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İnegöl’ün her alanda gelişimine katkı sağlayacak bir beyanname ile yola çıktıklarını ifade eden Alper Taban, “Beyannamemizi; şehirleşme ve kent estetiği, yerel ekonomi, tarım ve hayvancılık, altyapı, çevre, akıllı kent, ulaşım, sosyal sorumluluk, eğitim ve spor ile kültür, sanat ve turizm olmak üzere 10 ayrı başlık altında şekillendirmiştik. Bu doğrultuda zaman kaybetmeden çalışmalarımıza başladık. 5 yıl boyunca İnegöl’ü ilmek ilmek işleyerek 116 mahallemizin tamamına dokunacak adımlar attık. Şehrimizin her bir karışında izimizin olduğunu gönül rahatlığıyla ifade edebilirim” dedi.

VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTTUK…

Projeler ve uygulamalardan da söz eden Başkan Alper Taban, “Beyannamemizi hazırlarken şehrimizin ihtiyaçlarını, vatandaşlarımızın beklentilerini ve geleceğe dair şehrin gelişimine katkı sağlayacak adımları tek tek planladık. Geldiğimiz noktada beyanlarımızın da yüzde 84’ünü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Devam eden projelerimiz de göz önüne alındığında, İnegöl’ümüze verdiğimiz sözü tuttuk diyebilirim. Beyanlarımızın gerçekleşmesiyle şehirleşme ve kent estetiği alanında özellikle şehrimizin merkezinde ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşandı. Yeni Yaşam Alanı ve Kent Meydanı projesi ile Merkez Park projesi İnegöl’e modern bir meydan ve şehir merkezi olacak. Yıl sonuna kadar bu alanlar tamamlanacak. Altyapıda merkezin büyük kısmı tamamlandı, Alanyurt bölgesinde çalışmalar sürüyor. Tarım ve hayvancılıkta yeni Modern Hayvan Pazarımız, Soğuk Hava Depomuz, Küçükbaş Hayvancılık Festivalimiz, yeni ürün ekilişlerine desteklerimiz, taş toplama ve koyun yıkama makinelerimiz, makine ekipman desteklerimiz ile üreticimizin güçlenmesi adına çalışmalarımız oldu. Akıllı kent konusunda önemli çalışmalar ve yatırımlarımız oldu. Güvenli parklar ve fiber altyapı bunun ilk örnekleri. Bu ve buna benzer çalışmalarla beyannamemizin yüzde 84’ünü tamamlamış olduk” diye konuştu.

BURSA’NIN EN BÜYÜK MİLLET BAHÇESİ İNEGÖL’DE YÜKSELİYOR

©İnegöl Belediyesi, 2019 yılında ilk adımı atılan ve 2022 itibarıyla çalışmaların start aldığı Bursa’nın en büyük Millet Bahçesi projesini İnegöl’e kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şehrin kuzey kısmında Boğazköy Barajı manzarasına sahip yarımada hüviyetindeki 451 bin 800 m2’lik arazi üzerinde projelendirilen Millet Bahçesinin 2024 yılında tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. Millet Bahçesi alanında yol açma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

KUZEY NÜFUSU ARTACAK

Millet Bahçesi hakkında bilgi veren İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Proje şehrimizin kuzey yakasında yükseliyor. Bursa-Ankara karayolu şehri tam olarak ikiye bölüyor. Bugünkü nüfus projeksiyonuna baktığımız zaman merkez nüfus kalabalık gözükse de gelecek projeksiyonda şehrin kuzey kısmı; Alanyurt, Yeni İnegöl, Akhisar hatlarıyla beraber yaklaşık 500 bin nüfusa erişilmesi hedefleniyor. Bu durumda kuzey nüfusunun güney nüfusunu geçmesi bekleniyor. Aslında burası şehrin gelişim bölgesi olarak da düşünülebilir. Hemen karşı tarafta Ağaç İşleri Sanayi Bölgemiz var. Barajın ilerisinde de Kuzey Anadolu Otoyolu bulunuyor. Hızlı Tren projesi de bu aksın ilerisinde gerçekleşecek. Bunları değerlendirdiğimizde aslında otobanlar, ulaşım imkanları şehirlerin de gelişimini etkiliyor. Dolayısıyla burası İnegöl’ün yeni bir giriş kapısı olarak değerlendirilebilir” dedi.

BU BAHÇEDE YOK YOK…

Projenin detaylarını da paylaşan Başkan Taban, şöyle devam etti: “Projemiz içerisinde Heyecan Park olacak. Yine seyir terası oluşturacağız, küçük bir amfimiz olacak, piknik alanlarımız olacak, restoranımız, kafeteryamız, çocuk oyun alanlarımız olacak. Gözlem kulemiz var. Burası bir yarımada olarak düşünüldüğünde, karşı bölgede kuş popülasyonunun izlenebileceği bir yer olacak. 880 araçlık otoparkımız olacak. Alan içerisinde bir şelale ve katlı havuz sistemi olacak. Aşağıda da biyolojik göletimiz bulunuyor. Yürüyüş yollarımız ve bisiklet yollarımız da alan içerisinde yer alacak. Toplamda 451 bin 800 m2’lik bir alan. Burası aslında ölçek olarak büyüklüğü itibarıyla Bursa’da tek parça halinde en büyük Millet Bahçesi hüviyetini kazanmış olacak.”

İNEGÖL’ÜN YENİ YAŞAM ALANI HİZMETE GİRDİ

İnegöl Belediyesi’nin Mesudiye Mahallesinde Bedre Su deresi üzerinde hayata geçirdiği Kanal İnegöl projesi, düzenlenen coşkulu törenle açıldı. 850 metre uzunluğundaki kanal boyunu yeni bir yaşam alanına çeviren proje, Mesudiye Mahallesinin de çehresini değiştirdi. Derenin her iki yakasını da kapsayacak şekilde yapılan uygulamayla, kanal boyu her yaştan bireyin zaman geçirebileceği bir sosyal donatı alanına dönüştü. 37 bin m2 alan üzerinde projelendirilen Kanal İnegöl, aynı zamanda 630 yeni ağacın toprakla buluştuğu, 18 bin 280 adet süs bitkisi ve çalı bitkisinin yer aldığı bir oksijen deposuna dönüştü.

Kanal İnegöl projesine ilişkin açıklama yapan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, şehre bir değer kazandırdıkları için mutlu olduklarını ifade ederek “Burada 7’den 77’ye her vatandaşımızın gelip vakit geçireceği örnek bir proje yapmış olduk.    37 bin m2 alan üzerinde; yeşil alanlar, 1500 metre bisiklet yolu ve yaya yolu, 4 ayrı noktada farklı oyun gruplarından oluşan çocuk oyun alanları, Nöbetçi Kitaphane, zipline alanı, 2 ayrı noktada fitness alanları, 2 ayrı noktada antrenman alanları, 2 ayrı noktada basketbol sahaları, voleybol sahası ve 53 araçlık otopark alanı bulunuyor. Yine burada proje içerisinde 630 adet yeni ağaç ekimi yapıldı ve 18 bin 280 adet süs ve çalı grubu bitkileri dikimi yapıldı” dedi.

30 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Başkan Taban, 30 milyon TL gibi bir bütçeyle bu projenin yapıldığını da ifade ederek “Büyükşehir Belediyemizin de katkıları oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kanal İnegöl projesine başlandığı ilk günden itibaren sürekli geldiklerini ve heyecanla beklediklerini belirten Başkan Taban, “Ancak burayı yapmaktan daha zoru yaşatmak… Ben bu alanı vatandaşlarımıza hediye ediyorum.    Biz bu güzel eserin korunması noktasında da vatandaşlarımızdan ciddi anlamda katkı ve destek bekliyoruz. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

GELECEĞİN TEMELLERİ NÖBETÇİ KİTAPHANELERDE ATILIYOR

©İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği Nöbetçi Kitaphaneler hem içerisindeki eserler hem de teknolojik donanımıyla dikkat çekiyor.
İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği örnek kitaphane modeli “Nöbetçi Kitaphanelerin” ilki, 2020 yılında Melek Türkel Mahalle Konağında, tarihi binanın restore edilmesiyle hayat buldu. Kitaphane, ilk günden itibaren büyük ilgiyle karşılaştı.

Nöbetçi Kitaphaneye yoğun bu ilgi sonrası, İnegöl Belediyesi 2021 yılı Nisan ayında ikinci Nöbetçi Kitaphaneyi Gençlik Merkezinin zemin katında hizmete aldı. 160 öğrencinin aynı anda faydalanabildiği, VR Sanal Gerçeklik alanı, görme engelliler için Braille kabartma yazıcının bulunduğu, teknolojiyle donatılmış, engelli dostu yeni Kitaphane, içerisindeki 8.500 kitapla tam bir hazine oldu. Ücretsiz çay ve kahve ikramlarının yapıldığı Nöbetçi Kitaphanede; yüzlerce öğrenci geleceklerinin    temellerini atıyor.

BİR KİTAPHANE DE ÇOCUKLAR İÇİN

Belirli bir yaş sınırıyla hizmet veren iki nöbetçi kitaphanenin yapımı sonrası, ilk ve ortaokul öğrencilerinden gelen yoğun talep üzerine İnegöl Belediyesi daha alt yaş gruplarının da faydalanabileceği üçüncü Nöbetçi Kitaphaneyi de Huzur Mahallesi Ek Hizmet Binası zemin katında    hayata geçirdi.    Z kütüphane şeklinde dizayn edilen merkez, içerisinde bilgisayar alanlarından ders çalışma alanlarına, 4 bin adet kitaptan okuma alanlarına eksiksiz bir Kitaphaneye dönüştürüldü.

4.    KİTAPHANE KANAL İNEGÖL’E…

İnegöl Belediyesi, 4. Nöbetçi Kitaphaneyi de Mesudiye Mahallesinde yapımında sona gelinen Kanal İnegöl projesi içerisinde şehre kazandırdı. Özgün bir bina içerisinde oluşturulan Kitaphane, Kanal İnegöl açılmadan hizmet vermeye başladı ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

TABAN: İNEGÖL’E ÖZGÜ BİR MODEL…

Modern çağın kütüphanesi olarak adlandırılan merkezlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “Gençlerimizin şehrimizde bizlerden bu şekilde merkezlerle ilgili talepleri vardı. Aslında tam olarak ne istediklerini tarif etmeseler de eski düzen mekanlardan sıkıldıklarını gördük. Bunun üzerine mesai arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirme ve çalışmalar neticesinde Nöbetçi Kitaphane modelini geliştirerek şehrimizde uyguladık.İnşallah bu merkezlerin sayısı artarak devam edecek” dedi.