Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın en büyük çevre sorununa doğal çözüm!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi'nin ürettiği önemli bir projeyi kaleme aldı...

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa’nın… Geçmişinde de, bugününde de tekstil var. Bir dönemin dokuma tezgahları günümüzün kumaş üreten fabrikaları oldu. Pek çok evin altında olan devereler artık yok, ama evlerde fason konfeksiyon üretimi var.

Dahası…

Bursa’da istihdama dayalı planlanan emek-yoğun sanayinin temeli de tekstil.

Ne var ki…

Entegre üretime geçen tekstil genişlerken boyahaneler çoğaldı. Bu da kimyasal içeren tekstil atık suyunun derelere karışması nedeniyle çevre sorunu oldu.

İşte…

Bursa’nın bu en büyük sorununa Bursa Teknik Üniversitesi el attı ve çözüm formülü ortaya koyan proje geliştirdi.

Projeyi de…

BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Ünlü’nün danışmanlığında 3. sınıf öğrencileri Dilara Doğancı, Deren Öner, Tuğçe Selvi hazırladı. TÜBİTAK da 2209-A desteği verdi.

Üç öğrencinin geliştirdiği projeyle, tekstil atık sularında sıkça rastlanan, metilen mavisi boyasını içeren atık su geri kazanılacak.

Bu da…

Atık suların arıtılmasında çok önemli olan doğal prosesler kapsamında ve kimyasal sentezlerin yanında şeker pancarı küspesi kullanılarak elde edildi.

Böylece…

Son yıllarda zaten kuraklık nedeniyle azalan ve değeri artan suyun tekstil atıklarıyla kirletilmesinin önüne geçilecek.

Nitekim…

Proje Danışmanı olan BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Ünlü, öğrencileri Dilara Doğancı, Deren Öner ve Tuğçe Selvi’nin geliştirdikleri projenin doğaya etkisini şöyle anlattı:

“Bursa önemli bir tekstil merkezi. Fakat en önemli çevre problemlerinden boyar maddeli atıks tekstille Bursa’yı karşı karşıya bırakıyor. Su kaynaklarımızı korumak için de atık suların arıtılarak proseste yeniden kazandırılması büyük önem taşıyor.”

Çarpıcı bir rakam verdi:

“Tekstil, 1 ton ürün başına 200-350 metreküp atık su üretiyor. Bu suyun yeniden kazanılması çok önemli.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…