Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın dağlarından yeni bir marka doğuyor!

Bursa'nın Harmancık ilçesinde üretimine başlanan aspir yağı adını duyurmaya başladı. Harmancık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin teşvikleriyle elde edilen bu faydalı ürünle ilgili detayları Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın kaleme aldı.

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa’da ilçelerimize özgü katma değeri yüksek bitkilerin giderek yaygınlaşması sevindirici. Son dönem ilimizin güneyindeki Harmancık ilçemizin de, tüketildiğinde insan vücuduna çokça fayda sağladığı belirtilen aspir yağı üretimine ağırlık vermeye başladığını görüyoruz.

İlçede faaliyet gösteren Harmancık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin teşvikleriyle kırsal mahallelerde üretimi giderek artan aspir tohumu hasadından elde edilen ürünler de İl Tarım Müdürlüğü marketinde Harmancık markası ile satışa sunulmuş.

Kooperatif yetkilileri, kendi coğrafyalarında üretilen ve tesislerinde işlenilen yağların ambalajlanarak pazarlama aşamasına geçildiğini duyurdular. Çiftçilerin atıl arazileri değerlendirmek suretiyle ekimini yaptıkları ürünün, gelecekte daha çok önemde olacağı ve ilçenin adıyla bütünleşen bir markaya dönüşeceği de dillendiriliyor.

Göçlerle hızlı biçimde boşalan güneydeki ilçelerimizin ekonomik getirisi yüksek ürünler üzerinde ihtisaslaşmalarını önemsiyoruz.

Buna benzer Keles ilçemizin de çörekotu ve yağı ile öne çıkmaya başladığını hatırlıyoruz.

Aspir yağının kan şekerini iyileştirdiği, insülini direncini artırdığı ve diyabete karşı koruyucu özellikleri bulunduğu biliniyor. Ayrıca, iltihaplanmayı azaltıcı, kolestrolü düşürücü, kalp sağlığını artırıcı, krize ve felce yol açabilecek kandaki pıhtılanmayı önleyici yararları da olan aspir yağının, yine eklem ve kas ağrılarını azaltan, balgam söktüren ve regl kramplarını hafifleten nitelikler taşıdığı da vurgulanıyor.

Ayçiçek yağı gibi yemeklerde de kullanılan aspir yağının vücuda direnç veren masaj vb. SPA hizmetlerinde de arandığını öğrendik.

 

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…