Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın büyük markası için yeni karar; ‘Dünyanın her tarafına pazar ağı’

Her mağazası üretici bir markaya ait olan ve 225 bin metrekarelik kapalı alanda 325 işletme barındıran Mobiliyum AVM, kooperatif statüsünden çıkıp ticari işletme haline dönüşecek. Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı Han, ‘’50 kurucu ortakla başlayan yolculuğumuzda dünyanın her tarafına pazar ağı kurmaya karar verdik. Fiyatlarımız İtalya’daki üreticilerin 1/3’ü tutarında ve onlarla aynı kalitede’’ dedi.

Murat GÜNAY

Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER

Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı Talha Timur Han, sektörün ve İnegöl’ün geleceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkanlık görevini 2016’dan bu yana devam ettirdiğini belirten Han, Mobiliyum AVM’nin toplam 225 bin metrekarelik kapalı alana sahip olduğunu söyledi.

Han, ‘’Türkiye ve Avrupa’nın en büyük mobilya alışveriş merkezi olarak çalışıyoruz. 1163 sayılı kooperatif yasasıyla yönetiliyoruz ancak 5 ay sonra ticari işletmeye dönüşeceğiz. Yani Mobiliyum AVM olarak yeniden bir anayasa hazırlayacağız. Bugüne dek yaşadıklarımızı ve bundan sonra yaşayacaklarımızı dikkate alarak kendimize yeni bir yol haritası çizeceğiz’’ dedi. 140 ortakları bulunduğunu anlatan Han, ancak A ve B etaplarında 325 tane işletme olduğunu ifade etti.

Han, şöyle devam etti: ‘’En büyük özelliğimiz ise bu işletmelerin tamamının üretici olmasıdır. Mobiliyum AVM içindeki her mağaza, mobilya üreticisi olan bir markaya aittir. Bu markaların hepsi ihracat ile istihdam dostu ve üretici markalardır. Genel kurul üyeleri yani mülk sahipleri bu özelliği taşımayabilir ama içindeki mağaza işleteni muhakkak mobilya üreticisi olmak zorundadır.’’

DEVLET DESTEĞİ ALDIK

İnegöl’ün 100 yılı aşan bir üretim hikâyesi olduğunu hatırlatan Han, kendilerinin de takip ettikleri ülkenin İtalya olduğuna işaret etti.

Hem tasarımları hem kalite anlayışı hem de vizyonlarının kendileri çok etkilediğini anlatan Talha Timur Han, ‘’Yaklaşık 15 yıldır her İtalya fuarına İnegöl’den arkadaşlarımızla birlikte uçak kaldırarak gidiyoruz. Bu tecrübelerle beraber İtalya kalitesinde ürünler üretmeye başladık. Ama bu ürünleri sergileyecek bir alana ihtiyaç vardı. Alelade bir alan olmasını istemedik ve yüksek nitelikli, mimari açıdan etkileyici bir alan yaratmak istedik. 50 kurucu ortakla başlayan yolculuğumuzda dünyanın her tarafına pazar ağı kurmaya karar verdik. Fiyatlarımız İtalya’daki üreticilerin 1/3’ü tutarında ve onlarla aynı kalitede. Bu avantajı uzun yıllar kullandık’’ diye konuştu.

Devlet destekleri de aldıklarının altını çizen Han, kooperatif olmalarına rağmen Uluslararası Rekabeti Geliştirme Desteği (UR-GE) alan ilk firma olduklarına işaret etti. Han, kendilerine olan desteğin İnegöl’ü de geliştirdiğini ve Mobiliyum AVM’nin ilçede bir dayanışma kültürü oluşturduğunu dile getirdi.

İNEGÖL MARKA OLDU

İnegöl’ün mobilya üretimi sayesinde bir marka olduğuna dikkati çeken Talha Timur Han, şunları kaydetti: ‘’İnegöllü mobilya üreticilerinin her biri kendi markasını kurarak dünya standartlarında üretim yaparak marka değerlerini korudu. Bir yandan da Mobiliyum AVM markası yaratıldı ve içinde 325 işletmenin olduğu yaşayan bir organizmaya dönüştü. Marka değerlerini bir arada barındıran bu işletmeler sürekli fikir alışverişinde bulunuyor. İnanılmaz yaratıcı fikirler çıkıyor ve herkes hem kendi markasını büyütüyor hem de İnegöl markasını koruyor. Markalaşma süreçleri adına İnegöl ve Mobiliyum AVM çok iyi iki örnektir.’’

ÇİNLİLER DENGELERİ DEĞİŞTİRİYOR

Son iki yıldır Çin firmalarının baskın biçimde dünya piyasasını domine ettiklerine vurgu yapan Han, bunun bir devlet politikası olarak uygulandığını ve başarılı da olduğunu belirtti.

Han, ‘’Ancak bu başarı bizim aleyhimize çalışıyor. İtalya’daki dev mobilya üreticisi fabrikaları satın alan Çinli girişimciler bizim yarı fiyatımıza mobilya satarak dünya pazarlarındaki dengeleri değiştiriyorlar. Her ne kadar kaliteli, dayanıklı ve tasarım anlamında yüksek beğeniye uygun mobilyalar üretsek bile Çin ile rekabet etmemiz günden güne zorlaşıyor. Bu noktada devletimizin desteği çok önemli. Yeni politikalarla Çin mobilya sektörünü geçebileceğimiz yepyeni senaryolara ihtiyacımız var’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin sektör ayırmadan dünyaya ayak uydurabileceği yeni bir hikâye yazmak zorunda olduğunu ifade eden Han, ‘’Çünkü içimizdeki enerjiyi ve maddi kaynaklarımızı kaybetmeden çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Bunu çocuklarımız ve geleceğin Türkiye’si için yapmalıyız’’ dedi.