Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Sık sık yazıp çiziyoruz. Bursa deprem coğrafyası üzerinde kurulu bir kent. Burada on binlerce dayanıksız konut ve iş yerinin sağlamlaştırılması gerekiyor. Bunlar, ya yıkılıp yeniden inşa edilecek ya da güçlendirilecekler.
Fakat, yıkıp günümüz imar mevzuatı ve yönetmeliklerine uygun biçimde, yeniden yapmanın daha doğru bir yöntem olduğu bir gerçek. Çünkü; eski yönetmeliklere, demir ve beton kalitesine göre yapılan binaların artık statik ömürlerini de doldurduğu bir gerçek.
Bunun için büyük kaynağa ihtiyaç var. Ya ilave imar hakkı tanınarak yüklenicilerin çöküntü bölgelerine hızlıca girişleri sağlanacak veya faizsiz ve hibe kaynak teminiyle yurttaşın kendi binalarını yapmaları teşvik edilecek. İlave imar hakkı vermek kentin plan bütünlüğünü zedeliyor.
Ülkenin bugün içinde bulunduğu ekonomik buhran göze alındığında, hükümetin yurt çapında binaları yenilemeye de kaynak ayırması mümkün değil. 6 Şubat depremleri sonrası Hatay ve 11 ili yeniden ayağa kaldırmak bile büyük kaynak istiyor.
İstanbul’da bakanlığın, ‘yarısı sizden yarısı bizden’ kampanyası var. Bunu ülke geneline yaymak gerekir fakat, bütçe olanakları müsait değil.
Olası bir depremde Marmara’da İstanbul’dan sonra en fazla hasar alacağı açıklanan Bursa’nın bu teşvik kapsamına sokulması kaçınılmaz duruyor.
Önceki gün Bursa’nın merkezdeki en büyük, ülkenin ise 57 kentten daha büyük ilçesi Osmangazi’de belediye meclis toplantısı vardı. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın eylül ayı olağan meclis oturumunda Bursa’da 3 bölgede birden kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayacaklarını açıklamış.
Geç bile kalındı.
Çünkü; seçimin üstünden 5 ay geçti.
Bunlar Çiftehavuzlar, Soğukkuyu ve Ebu İshak mahalleleri.
Osmangazi’de önceki yönetim, rezerv alan olarak bilinen Soğanlı’daki boş arsalar üzerine modern konutlar dikti. Bunları kentsel dönüşüm olarak tanımlamak doğru olmaz. Bir bakıma, yap-sat mantığıyla ayağa dikilen binalarda bugün bölgede konutları olanlar değil, dışarıdan, müteahhit veya belediyeden konut satın almış yurttaşlar oturuyor. Oysa, başlangıçta iyi niyetle, yıka yıka yukarılara doğru çıkma, Sıcaksu’ya kadar konutları yenileme hedefi vardı.
Düğme yanlış iliklenince boş alanda yapılanlardan öteye gidilemedi.
Osmangazi’de Demiryolu altı olarak bilinen semtlerin komple dönüşüme alınması kaçınılmaz görünüyor. Ziraa, buradaki binaların mühendislik hizmetinden yoksun biçimde yapıldıkları biliniyor.
Bir milyona yakın hemşerimizin oturduğu Osmangazi’de gerçek kentsel dönüşüm ise mevcut binaları yıkıp yerlerine daha sağlamlarını yapmakla olacak.
Bu konuda Başkan Aydın’ın önemli bir mesaj verdiğini görüyoruz.
Umut veren bu açıklamanın ardından planlama çalışmaları süren 3 mahallede binalar yıkılmak suretiyle başlayacak kentsel dönüşümün gerçek bir deprem hazırlığı olduğunu düşünüyoruz. Zira, Başkan Aydın’ın da vurguladığı gibi, düşük şiddetli bir depremde diğer bölgeler gibi bu üç semtteki yapıların ayakta kalamayacağı malum.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…