Derya Demir PINAR
Yaklaşık yarım asırdır Bursalılara hizmet veren BESAŞ, 11 çeşit ekmeği ve 13 çeşit süt ürününü vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyor.
Günlük 300 bin ekmek üretim kapasitesine sahip olan BESAŞ’ın ürünlerine, 550 farklı noktadan erişim sağlanıyor. Yapılan anket araştırması ile güven-beğeni ve sadakat içerikli en yüksek notu 85.2 ile alan BESAŞ ekmeğin lezzet sırrının ham madde kalitesi ve gramaj olduğunu söyleyen BESAŞ Genel Müdürü Hakkı Gülşen, kaliteden ödün vermeyeceklerini ifade etti.
40 yılı aşkın bir süredir üretim, bayi ve dağıtım aşamalarında kaliteyi her zaman ön planda tuttuklarını kaydeden Hakkı Gülşen, “Kullandığımız ham maddeler, kalite birimimiz ve laboratuvarımız vasıtasıyla birçok teknik analizden geçtikten sonra üretime alınıyor. Kalite birimimiz tarafından onay görmüş ham maddelerle yapılan ekmekler de diğer benzer ürünlere göre daha kaliteli oluyor. Bunun yanında ekmeği 40 yılı aşkın süredir aynı prosesle üretiyoruz. Ekmeğimizin de gramajı yüksek. 400 gram ekmek ürettiğimiz için daha lezzetli bir ürünü vatandaşlara ulaştırıyoruz” diye konuştu.
300 BİN ADET ÜRETİM KAPASİTESİ
BESAŞ’ın Türkiye’deki halk ekmekler arasında büyüklük ve kapasite olarak 3. sırada yer aldığını dile getiren Hakkı Gülşen, “24 saat içerisinde 300 bin adedin üzerinde ekmek üretebiliyoruz. Yıllık bazda 90 milyonun üzerinde üretim kapasitemiz mevcut. Tabi bu üretim sadece adımızla özdeşleşen Besaş ekmeği değil tam buğdaylı, kepekli, tam tahıllı, siyez gibi 11 çeşit ekmeği vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda üretiyoruz. Bunun yanında Uludağ Üniversitesi iş birliği ile kurulan ve üniversite yerleşkesinde yer alan Ekmek ve Unlu Mamuller Araştırma ve Geliştirme Merkezi Tesisi’nde roll ekmek üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
“FİYATTA İDDİALIYIZ”
BESAŞ’ın fiyat konusunda da iddialı olduğunu belirten Genel Müdür Hakkı Gülşen, “Şu an 400 gram ekmeği 1.75 liradan piyasaya veriyoruz. Kilogram olarak kıyasladığımızda ise 4 lira 37 kuruş. Şu anda Ankara’da halk ekmeğin kilogram fiyatı 5, İstanbul’da ise 4 lira civarında. Yerel fırıncılar odasının açıkladığı tariflere baktığımız zaman ekmeğin kilogram fiyatı 8.5 liranın üzerinde. Bu fiyatla kıyasladığımızda yarı yarıya fiyatla Bursa halkına hizmet veriyoruz. O yüzden fiyat olarak da iddialı bir konumdayız” dedi.
“FIRINCI ESNAFINI KORUYORUZ”
Fırıncı esnafını koruyabilmek amacıyla belli kurallar getirdiklerini anlatan Hakkı Gülşen, “Bursa’nın 550 noktasında satış yapıyoruz. Bu satış noktalarının konumları için belirli şartlarımız var. Bu şartlardan birisi de fırına olan mesafe. Herhangi bir vatandaş, büfe açtığı zaman fırına olan mesafesini ölçüyoruz. Fırına belirli bir uzaklıkta olmasını sağlayarak fırıncı esnafını korumaya gayret ediyoruz. Bunun yanında Bursa piyasasındaki pazar payımız yüzde 20’nin üzerine çıkmıyor” diye konuştu.
ÜRETİCİYE DESTEK
Dağ yöresinde hayvancılığı arttırmak ve çiftçiliğe teşvik etmek amacıyla faaliyete aldıkları Keles Süt Ürünleri Tesisi’nde de üretime devam ettiklerini anlatan Gülşen, “Üretimini gerçekleştirdiğimiz süt ürünleri de kalite açısından üst seviyede. Kaliteli süt ürünlerini, uygun fiyatla vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Sütünden peynirine yaklaşık 13 çeşit süt ürünümüz bulunuyor. Yılda 4 milyon litrenin üzerinde süt, çiftçilerimizden alınıp işlenerek vatandaşlarımızın sofralarında yerini alıyor. Geçen yıl itibariyle 100 milyon litreye yakın süt alımımız oldu. Sütleri de bölgedeki üreticilerden topluyoruz. Böylelikle kırsaldaki üreticiye de destek sağlamış oluyoruz” diye konuştu.
KALİTE TESCİLLENDİ…
Araştırma şirketi tarafından 5 ilde yapılan halk ekmek araştırmasında Bursa’nın lezzeti ve kalitesiyle ön plana çıktığını hatırlatan Hakkı Gülşen, “Halk ekmek kıyaslamaları genellikle fiyat üzerinden olurdu. Ancak bu ankette fiyat dışında birçok unsur ön plana çıkarılmış. Ve BESAŞ, genellikle birinci sırada yer almış. Bu bizi çok mutlu etti çünkü kalite fiyat orantısı hep anlattığımız bir konuydu. Biz en kaliteli hammadeleri kullanıp, en ekonomik ürünleri Bursa halkına sunma gayretindeyiz. Yapılan anket de bizi destekler nitelikte” dedi.
HİJYENİK ÜRETİM
Ekmek üretiminin tamamen el değmeden gerçekleştiğini de anlatan Hakkı Gülşen, “Tesisimizde, ilk dolumdan fırın çıkışına kadar tamamen makine sistemiyle hat üzerinde, el değmenden üretim gerçekleşiyor. Kasalama ve bayilere ulaşana kadar aynı hijyen koşullarını sağlıyoruz. Şirketimiz uzun yıllardır ISO 9001, ISO 22000 ve Helal Gıda Sertifikalarına sahip tesislerde üretim gerçekleştiriyor. Günümüzde pandemi ile öne çıkan hijyenik üretimi, sahip olduğumuz belgelerin gereği ve kalite farkı olarak uzun yıllardır yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
200 FARKLI GIDA…
BESAŞ bayilerinin yaklaşık 10 yıldır sadece ekmek alınan birer büfe olmadığını da ifade eden Gülşen şunları söyledi: “Bunun yanında yumurta, makarna, bakliyat, salça, yağ, tuz, 200 kalemin üzerinde temel gıda ürünün satıldığı birer halk market olarak çalışıyor. Vatandaşlarımız evlerinin ihtiyacı olan gıda ürünlerini Besaş güvencesiyle bayilerimizden alabiliyorlar.”