Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Öteden beri, yer altı zenginliklerimizin insanlık yararına yüzeye çıkarılmasını savunuruz.
Ancak, bunun tarihe, çevreye ve bulunduğu bölgenin insanına ve tüm canlılara zarar değil yarar amaçlı olmasından yanayız.
Keles’ten elektronik postamıza düşen bir iletiden gördük ki, ilçede jeotermal arama izni olduğu ileri süren bir firma, Yazıbaşı Mahallesi’nde tarihi değirmen kalıntıları ve tarım parkı bulunan alanda iş makinaları ile çalışmaya başlamış.
Yazıbaşı (Oydas) Mahalle Muhtarı Muhammer Kılınçaslan’ın çalışmaları yerinde görmek istemesi üzerine, ruhsat sahibi firmanın işçileri tarafından tehdit edilerek üstüne yüründüğü ileri sürülüyor.
Yazıbaşı Köyü Derneği ise bölgede kazı çalışması yapan firmanın, AB destekli 38 köyün katıldığı, Yeşil Oydas Vadisi Kırsal Kalkınma ve Doğal Aromatik Bitkiler Tarım Parkı’nın bulunduğu alanda ağır iş makinaları çalıştırdığını ve bölgeyi tahrip ettiğini, değirmen kalıntılarının ve su kaynaklarının yok edilmek istendiği ileri sürüyor.
Yazıbaşı sakinleri, ilçede sıkıntıya ve tartışmaya yol açan çalışmanın asıl amacının, ‘hazine aramak’ olduğunu iddia ediyorlar.
Bunu da, “hazine aramanın resmiyete dönüşmüş hali” diye tanımlıyorlar.
Tarihi değirmen kalıntılarının bulunduğu 2,5 kilometrekarelik alanın daha evvel defineciler tarafından yasadışı kazılarla delik deşik edildiği belirtiliyor.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…