Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın bu köyleri yatırım payı istiyor

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Orhaneli’nin Çivili Mahallesi’nin önemli bir isteğini köşesine taşıdı...

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Elektronik postamıza zaman zaman düşen iletileri bir kenara ayırıp, yeri geldiğinde kullanıyoruz.

Onlardan biri de Orhaneli’nin Çivili Mahallesi’nden gelen bu son iletiydi.

ÇİVİDER’in eski başkanı Recep Ekim, hiç bıkıp usanmadan, bölgede sulu tarıma geçebilmek için BUSKİ’den gölet ve sulama tesisi yatırımlarına daha fazla kaynak ayırmasını istiyor.

Burası son zamanlarda Bursa’da en çok yaban mersini ve aronya gibi ekonomik getirisi yüksek ürünlerin yetiştirildiği de bir merkez.

Malumunuz, Bursa’nın içme ve kullanma suyu ana kaynağı Uludağ’ın arkasındaki havzalar. Burada da 5 ilçenin kırsal mahalleleri bulunuyor. Dağ ilçeleri kentin su ihtiyacının karşılandığı bu topraklar üzerindeki barajlardan üretilip, abonelere satılan su gelirinden de kendilerine düşen payın sulama yatırımı olarak geri döndürülmesini bekliyor.

Bildiğimiz kadarıyla, BUSKİ’nin Sulama Tesisleri biriminin elinde çokça hazır gölet ve sulama tesisi projesi bulunuyor. O projeler hazır olduğu halde, bütçeden yeterli kaynak ayrılmadığı için ihale edilemiyor ve de raflarda tozlanıyor.

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılı yatırım listesinde de gölet ve sulama tesisleri bakımından kırsala yeterli kaynağın ayrılamadığını biliyoruz.

Kırsalda oturan yurttaşlarımız da doğal olarak, “Kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını bizim topraklarımız üzerindeki havzalardan karşılanıyor ama hakkımız olan payı yatırım olarak geri alamıyoruz” serzenişinde bulunuyorlar.

2005 yılında İl Özel İdareleri lağvedilirken, Bütünşehir yasasına eklenen bir madde ile Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıl boyunca yatırım bütçesinden kırsal mahallelere en az yüzde 10’luk dilimin ayrılmasını zorunlu kılmıştı.

Hatta, buralarda yaşayanlara verilecek suyun ücretinin en düşük tarifeden alınmasını öngörmüştü. Bursa’nın içme ve kullanma suyu ana kaynağı Uludağ’ın arkasındaki bu havzalar. Burada da 5 ilçenin kırsal mahalleleri bulunuyor. Dağ ilçeleri kentin su ihtiyacının karşılandığı bu topraklar üzerindeki barajlardan üretilip satılan su gelirinden haklı olarak pay talep ediyor.

Yasanın emrettiği bütün bu ayrılacıkların kırsala eksiksiz uygulandığını sanmıyoruz.

Öyle olsa, kırsalda çok sayıda sulama projesi ve diğer ihtiyaçlar şimdiye dek karşılanmış olurdu.

Belediyelerin şu an büyük bir mali kaynak sıkıntısı yaşadıklarını biliyoruz.

Belki de, kırsalda beklenen o sulama tesisi gibi yatırımlar için belediyelere ayrı fonlar tahsis etmek gerekecek.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…