Melis EVCİMEN
‘Bursa’nın Geleceği’ programı yeni belediye başkanlarıyla özel röportajlar gerçekleştirerek kente ve ülkeye ışık tutuyor. Bursa’nın Geleceği programı için Olay kameraları önüne geçen Karacabey’in çiçeği burnunda Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Melis Evcimen’in sorularını cevapladı.
∆ Sayın Fatih Karabatı yoğun bir seçim süreci geçirdiniz. Yerel seçim sürecini çalışarak atlattınız. Bu süreci anlatmanızı rica edebilir miyiz?
◊ Gerçekten zor bir süreçti. Biz adaylığı açıklandıktan sonra gün boyunca sahada ciddi bir seçim süreci yürüttük. Yorucuydu diyebilirim ama üstesinden geldik. Bunun da mutluluğunu burada sizlerle birlikte yaşıyoruz hep beraber. Kampanya boyunca ciddi ekip arkadaşlarıyla birlikte çalıştık. Sürecin ne kadar zor olacağını biliyorduk, farkındaydık. Mevcut siyasi partilerin adayları da gerçekten çok ciddi rakiplerdi. Çok ciddi bir seçim kampanyası yürüterek sonucuna bu şekilde geldiğimizi düşünüyorum. Bunun dışında biz, son 90 gün kala seçim çalışmalarını hızlandırdık. Rakip adaylar son 1 aya kadar belli değildi, bu da bize etkin bir fırsat sağladı. Biz de seçmen bakımından bu ciddi çalışmalarımızı çok daha iyi analiz etme fırsatı bulduk. Son bir aya gelindiğinde artık aramızdaki farkın her geçen gün lehimize arttığını gördük. Rakiplerimiz, belli olduktan sonra ne kadar sahada çalışmalar yapmak isteseler de, biz o zamana kadar çok yol kat etmiştik. 31 Mart akşamı da ciddi bir farkla seçimi kazandık.
∆ Bu başarıyı halkın içinde olmanıza ve sistemli çalışmaya bağlayabilir miyiz?
◊ Evet bağlayabiliriz. Kampanyalarımız boyunca benim için en önemli unsurlar çocuklarımız ve kadınlarımız oldu. Eşimle beraber gittiğimiz her noktada çocuklarımıza ve gençlerimizle çok ilgilendim. Gündüzleri seçim kampanyalarını ev ziyaretleri ile sürdürürken, akşamları da sosyal medyada çocuklarımız ve gençlerimizle soru-cevap şeklinde iletişim halindeydik. Onlar istedi, ben gerçekleştirdim diyebilirim.
∆ Seçimin sonuçlandığı akşam bir konuşma yaptınız ve o konuşmayı çok ciddi bir kalabalık dinledi. Nasıl bir atmosferde geçti o konuşma?
◊ O akşam saat 21.00 gibi önce Bursa Büyükşehir Belediyesi sonuçları, ardından büyükşehir meclisi açıklandı. Biz de tabii ilk sonuçları almaya başladığımızda Mustafa Bozbey’in açık ara kazandığını öğrendik. Yerelde de ilk aldığımız yer, 48 seçmenimizin bulunduğu kırsaldaki Çarık Mahallesi idi. İşte o zaman seçim yarışında ileride olduğumuzu anlamıştım. Mahalle bazlı bilgi akışını sağlayabilmek adına o bölgelerde birçok arkadaşımız bekliyordu. Her geçen dakika ekiplerimizden bilgi akıyordu. Saat 21.30 civarında aradaki fark git gide büyümeye başladı. 200 ile başlayıp 300, 500 rakamlarına hızla ulaştı. Sonrasında 22.30 gibi aradaki fark 3.000’in üzerine çıktı. Bu gelişmeler boyunca halk seçim iletişim merkezimizin önünde toplanmaya başladı ve durdurulamaz bir kalabalık oluştu. Halkımız bunu kutlamanın zamanının geldiğine karar verdi ve beni, kollarıma girerek ofisimden çıkardılar. Meydana kadar geldiğimizde, arkamızda bir kitle olduğunu düşünüyorduk. Meğerse Heykel’de çok büyük bir kalabalık birikmiş. Benim için çok farklı bir atmosferdi. Mazbata’yı almadan balkon konuşması yapılamayacağını biliyordum. Orada halkın içinde toplumsal bir mesaj verdik. O mesajda Karacabey’i ortak akılla yöneteceğimizi ve bundan sonra iletişime büyük önem vereceğimizi bildirdik.
∆ Karacabey bundan sonra nasıl bir yönetim anlayışına doğru gidecek?
◊ İletişimin olmadığı bir yerde çözümün olmayacağına inanan bir insanım. Karacabey’i ortak akılla, istişareye açık biçimde yöneteceğiz.
∆ Sayın Başkan, mazbatayı aldıktan sonra ilk işiniz ne oldu?
◊ Mazbatayı almadan önce bir şey yaptım. Seçim sürecinde bir esnaf arkadaşa gidip, ‘bizi destekler misiniz?’ diye sormuştum. Belki de o konuşma bizim başlangıcımızdı. O esnaf arkadaşımız öylesine yürekten cevap verdi ki çok mutlu olmuştum. O hemşerimiz, ‘Evet, sizi destekliyoruz ve Karacabey’de değişim istiyoruz’ dedi. Bu konuşmayı yapan arkadaşımızın işyerini ziyaret ettim ve başarımızın mutluluğunu mazbatayı almadan önce o esnaf ile yaşadım.
∆ Sürekli halkın içindeydiniz ve halen öyle davranıyorsunuz. Şu anda size ne gibi talepler geliyor?
◊ Öncelikle çevre düzenlemeleri konusunda talepler geliyor. Bunun yanında etkinlikler ile ilgili talepler geliyor. Seçim sürecinde panayırımız hakkında büyük istek vardı. Mayısın 24-25-26’sında bu panayırı gerçekleştireceğimizi belirttik ve sözümüzü tuttuk. İvedilikli istenen bir başka şey ise eskiye dönüş idi. 23 Nisan gibi milli bayramların tekrar coşkuyla kutlanması için çalışmalarımıza başladık. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı stadımızda coşkuyla kutladık. Kortej ve halk konseri düzenledik.
∆ Karacabey, Yeniköy Atık Su tesisi konusunda neler yapılacak?
◊ Oradaki kanalizasyon eksikliklerimizi tamamlıyoruz. Yeniköy sahil şeridinde atık su tesisimizi bir an önce devreye almak için hızla çalışıyoruz.
∆ Tarım arazileri konusu çok gündeme gelen bir konuydu. Bu alanda neler yapacaksınız?
◊ Verimli tarım arazilerine sahip bir ilçeyiz. İlçemizde; 1 milyon 247 bin kilometrekarelik alanda 663 bin dönüm tarıma elverişli arazimiz var. Bunun 230 bin dönümünde sulu tarım yapılıyor. 17 tane salça fabrikasından dolayı bölgemizde 100 bin dekar üzerinde domates tarımcılığı yapılmakta. Ayrıca ülkemizin salça ihtiyacının yüzde 30’luk kısmı Karacabey’den sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra Karacabey, soğanı ile meşhur olan bir ilçedir. Karacabey soğanı konusunda bir soğan festivali gerçekleştirdik. Üreticilerimizin katma değeri yüksek üretim yapmalarını özendirip 50’nin üzerinde farklı ürün için tarımcılığa destek olacağız. Son yıllarda burada karpuz rekoltesinde önemli artış bulunuyor. Keza Kapya Biber tarımcılığını da teknolojik olarak destekliyoruz. Buradaki desteğimizin bilim tabanlı olmasına özen gösteriyoruz. Teknik seminerler, teşvikler bizim önceliğimiz olacak. Türkiye’de çiftçi yaş ortalaması 58 yaş olarak belirlendi. Yani genç kuşaklar tarımcılık yapmak istemiyor. Bu konuda da büyük teşvikler vereceğiz. Çünkü, ileride su sorunu yaşayacağımız gibi gıda sorunu da yaşayacağımızı düşünüyorum. Sanayileşen bir tarımsal sahamız var.
∆ Karacabey’in turistik anlamda geleceği ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
◊ Yeniköyümüzün turistik gelişimine çok önem veriyoruz. Oralar için ciddi projelerimiz var. Sahillerimiz Büyükşehir’de ama bu konuda ortaklaşa çalışmalar yapacağız. Orada bulunmayan sosyal etkinlik alanlarını artıracağımız gibi konaklama içinde önemli adımlar atacağız. İlk etapta yatırımcı çekmek pek kolay değil. Ancak ilk adımları biz atıp yatırımcıları bölgeye çekmeye çalışacağız.
∆ Peki, Karacabey’in borç tablosu hakkında sorular sormak istesek neler dersiniz?
◊ Tablonun kötü olduğunu söyleyerek başlamak isterim. Her Belediye’de olduğu gibi bizim de borçlarımız var. Karacabey Belediyesi’nin 140 milyon lira borcu var. Kasasında ise yok denecek kadar az bir para var. İki ay sonra personel maaşlarını ödeyemeyecek kadar ciddi bir sıkıntıya sokabilir. Belediyede bir bütçenin varlığını biliyorduk ama maalesef geldiğimiz noktada böyle bir bütçe yok. Elbette, bu durumdan hayıflanmak bize yakışmaz. Bize yakışan kaynak bulmaktır. Orta ve uzun vadede kaynaklar bulup projelerimizi hayata geçireceğiz. Personel çıkartımı değil de, mevsimlik işçi statüsünde çalışan 146 işçinin durumu araştırılacak. Sözleşme yenileyip yenilemeyeceğimize, ihtiyaçlara göre karar vereceğiz.
∆ Hem ülkemiz hem de ilçemiz için deprem riski sürüyor. Bu konuda neler yapacaksınız?
◊ Karacabey’de 2000 yılı öncesi üretilmiş yapılarımızın oranı toplama göre yüzde 60 civarındadır. Bizim için deprem, felaket olabilecek bir noktadayız ve biz aslında bir ada konumundayız. Birkaç yer tahsis ettik. 1.800 dönüm arazi belirledik. Köprü çıkışı olmayan yerde, olası depreme karşı bir yerleşim alanı seçtik. Rabbim yaşatmasın ama deprem gerçeğine de hazırlıklı olmak gerekiyor. Ayrıca binaların kontrolleri için çalışmalara başladık. Kentsel dönüşüm konusunda yine ortak akılla çözümler üretmeye çalışıyoruz.
∆ Trafik problemi anlamında ne gibi projeleriniz var?
◊ Araç trafiği hemen hemen bütün kentlerin önemli problemi olarak ön plana çıkıyor. Bu anlamda Karacabey’in bir tarafında 170 araçlık, bir tarafında da 300 araç kapasiteli otoparkımız bulunuyor. Karacabey’de bitişik nizamla birlikte bir trafik problemimiz var. Belediye olarak trafik ekipleri kurarak daha efektif çözümler üretmek üzere çalışmalarımızı başlattık. Aynı zamanda ilçe sakinlerini toplu taşıma araçlarına yönlendiriyoruz. Otobüs ve minibüslerin çalışma saatlerini uzatarak otomobil trafiğini azaltmaya çalışacağız.
∆ Karacabey’in doğal güzelliklerinden Longoz Ormanları’nı nasıl değerlendirmek istiyorsunuz?
◊ Çok değerli bir doğa mirasımız var. Longoz ormanları konusundaki tanıtımlar şimdilik yetersiz. Bu anlamda o bölge için bir proje hazırlıyoruz. Burada kültür sanat etkinlikleri düzenleyeceğiz. Bu yıl orada bir meteor izleme etkinliği düzenleyeceğiz. Ayrıca Longoz Ormanları’nda konaklama yapılabilecek bir proje hazırlıyoruz. Yaren Leylek ise bizim yıldızımız. Tanıtım filmleri ve halkla ilişkiler çalışmalarımız olacak.
∆ Gençler ile ilgili yenilikçi projeleriniz olacak mı?
◊ Seçimi kazandıranların gençler olduğunu biliyoruz. Projelerimiz ve vaatlerimizin büyük çoğunluğu gençler ile ilgiliydi. Özellikle kültürel etkinlikler anlamında gençlerimiz için çok güzel planlarımız var. Karacabey’de bir kültür merkezimiz bulunuyor. Bu tesislerde eğitimler verilecek, sanatsal çalışmalar ve kurslar gerçekleştireceğiz.
∆ Toparlamak adına tekrar sormak isterim; genel olarak 31 Mart yerel seçimlerinde elde ettiğiniz sonuçtan memnun musunuz?
◊ Evet memnunum, bu bizlere verilmiş 5 yıllık bir bilettir. Vadettiklerimizi yapabilecek zamana sahibiz.
∆ Sizce İYİ Parti içinde durum nasıl?
◊ Geçtiğimiz günlerde bir olağanüstü genel kurul geçirdik. Üç adaylı bir süreçti. Genel Başkan olarak Sayın Musavat Dervişoğlu seçildi. Kaybedeni olmayan, herkesin kazandığı bir süreç oldu. Bizim için yeni bir ivme olacağını düşünüyorum. Yerel seçimlerde elde ettiğimiz 3.70’lik oy oranını kesinlikle diğer siyasi partilere borç olarak verdiğimizi düşünüyoruz. İYİ Parti’nin oyu bu değil. Dolayısıyla 2028’deki seçimlerde görülecek ki İYİ Parti hak ettiği oy oranına erişecek. Çünkü bizler de bu süreçte iyi belediyecilik yapacağız.
∆ Sayın Başkan, Karacabey için ne gibi projeleriniz var. Şu andan itibaren neler yapacaksınız?
◊ Kısa vadede trafik problemimizi çözmek istiyoruz. Bir an önce olmasını istediğimiz, ulaşımın 24.00’a kadar uygulanması çalışmasını yapacağız. Sonrasında da Karacabey’i gülümsetmeye devam edip vatandaşa dokunma konusunda daha aktif olacağız. Sahada birebir çalışıp vadettiklerimizi gerçekleştireceğiz. Teknik arkadaşlarımızla çalışıp STK’ların desteğiyle bir AVM projemiz olacak. Yine aynı şekilde vadettiğimiz büyük bir mezbaha projemiz olacak. Merkezi iktidarın aldığı 25 maddelik tasarruf tedbirlerine uyarak Karacabey halkının konforu ve ihtiyaçları için sıkı çalışacağız. Tabii bunları, önceki dönemden kalan borcu göz önünden bulundurarak gerçekleştireceğiz.