Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Dile kolay… 11 ilde 15 milyon insanımızı etkileyen 3 büyük depremin izlerini mimar gözüyle ve de üstlendiği Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı sorumluluğuyla inceledi.
Dönüşünde…
Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım’la tarihi çarşılardaki izlenimlerini konuştu.
Sorduğumuzda…
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir önce şuna dikkat çekti:
“Deprem bölgesinde barınma sorununu çözmek için geçici ve kalıcı konut faaliyetlerine geçildi. İhmal edilmemesi gereken bir husus, deprem sonrası kadim bir yerleşim olan Antakya gibi şehirlerimizde merkezi seyreltip donatı alanları artırılıp kültürel mirası koruma altına almak lazım. Ayrıca geleneksel ticarete uygun olarak ticari merkez ivedilikle oluşturulmalı.”
“Deprem bölgesindeki kentlerin vitrini olan; kente özel tatları, kokuları, renkleri, objeleri bünyelerinde barındıran tarihi çarşıların, geleneksel ticareti sürdüren, ahilik kültürü ile hizmet etmeye çalışan esnafı ile yeniden hayata geçmesine ivedilikle çaba sarf etmek gerekiyor.”
Ardından…
Deprem illerinde geleneksel çarşı esnafı ve örgütleriyle temasa geçilip “kültürel mirasın korunması” çağrısı yaptı.
Şunu vurguladı:
“Ülkemiz deprem kuşağında. Farklı afet riskleriyle de hep karşı karşıya kaldığı için birçok tecrübeyi bünyesinde barındırıyor.”
Farklı afet tecrübesine örnek verdi:
“Bursa kent tarihinin 1854 depreminden sonra yaşadığı en büyük doğal afet, 24 Ağustos 1958 tarihinde Bursa Kapalı Çarşısı’nda meydana gelen yangın denilebilir.”
Yangını…
“Geleneksel çarşı afetlerinden biri” olarak yorumlayıp şunu söyledi:
“ Osmanlı dönemi mimari zevkini yansıtan han, hamam, cami ve çarşılar 1958 yangınında harabe haline geldi, kentte binlerce ailenin geçim kapısı ve kent ekonomisinin kalbinin attığı yer olan Tarihi Bursa Kapalı Çarşısı büyük zarar gördü.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…