Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa’da yaşayıp da… Çekirge Caddesi üzerindeki Süleyman Çelebi anıt mezarını bilmeyen yoktu. Kent büyüdü, toplum yapısı ve sosyal ilişkilerle birlikte, ilgi alanları değişti.
Önünden geçseler bile Süleyman Çelebi’nin mezarını bilmeyenler var.
Oysa…
İlimle uğraşan…
Kültürlü bir aileden gelen Süleyman Çelebi, inşaatı 1400 yılında tamamlanan Ulucami’nin ilk imamı oldu. Peygamber Efendimize yazdığı ve asırlardır dillerden düşmeyen, huşuyla dinlenen mevlid-i şerifi de 1409’da tamamladı.
1422’de vefat edince de, Çekirge Caddesi’ndeki bir sırta defnedildi.
2022’de…
Vefatının 600. yılında anılan Süleyman Çelebi’nin bugünkü anıt mezarı ise 1945-1952 yılları arasında Bursa Valisi olan Haşim İşcan önderliğinde Bursalı hayırseverlerin katkısıyla yapıldı.
İşte…
Bursa’nın alimi olan, geniş bir coğrafyaya yazdığı mevlidi kabul ettiren Süleyman Çelebi’nin 70 yıl önce yapılan anıt mezarının yanına kültürünü yaşatmak adına 600 yıl önceki mescidi yeniden yapılıyor.
Nitekim…
Çırağan Kafe olarak kullanılan binanın olduğu yerde Diyanet Vakfı tarafından, dönemin Büyükşehir Belediyesi desteğiyle 1 yıl önce Süleyman Çelebi Mescidi inşaatı başladı.
Gelin görün ki, ocak ayındaki Regaib Gecesi’nde açılması hedeflenen mescid bitirilemedi.
Bursa değerleri üzerine çalışmalarıyla bildiğimiz Hayrettin Akpınar’la bu durumu konuştuk.
Şunu söyledi:
“Süleyman Çelebi’nin kabri Bursalı hayırseverlerin katkısıyla yapıldı. 600 yıl önce mezarının yanında bulunan mescidin yeniden yapılabilmesi için de Bursalı hayırseverlerin desteği gerekiyor.”
600 yıl öncesinin Süleyman Çelebi Mescidi o destekle geri dönecek.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…