Konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Görüşmeler sırasında söz alan Ak Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, Türkiye’nin turizm sektöründe son yılarda gösterdiği performansın büyük bir başarı olduğunu belirtti.
Türkiye’nin turizmde dünya devler liginde olduğunu ifade eden Kılıç, 2022 yılında gelen 51 milyon turistin ve elde edilen 22 milyar dolarlık gelirin bunun göstergesi olduğunu söyledi.
TURİZM STRATEJİK SEKTÖR İLAN EDİLDİ
Turizmin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından stratejik sektör ilan edildiğini hatırlatan Ahmet Kılıç, bu yılki hedefin ise 56 milyar dolarlık gelir elde etmek olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti olarak yıl sonunda da inşallah bu hedefi yakalamış olacağız. Her yıl bu rakamları artırarak yolumuza devam ediyoruz” dedi.
AK Partili Kılıç, turizmde çevreci yatırımlar ve politikalarla mavi bayraklı plaj sayının 127’den 551’e çıktığını dile getirerek “Bu anlamda dünyanın 3’üncüsüyüz, inşallah sayıyı artıracağız, çevreci politikaları daha da geliştireceğiz ve her konuda olduğu gibi turizmde de Avrupa’nın önemli ülkelerinden, dünyanın önemli ülkelerinden bir tanesi hâline geleceğiz. Şu anda sayı açısından dünyanın ilk 10 ülkesinden bir tanesiyiz, Avrupa’da ilk 3’teyiz, hedefimiz her geçen gün yukarı doğru bu rakamı çekmek olacaktır” diye konuştu.
VERGİ KAYBI ÖNLENECEK
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, konutların turizm amaçlı kiralanmasına da değindi.
Dünyada ve ülkemizde turizmde alternatif konaklama arayışları sonucunda ikincil konutların, diğer bir ifadeyle günlük ya da haftalık kiralamaların yükselen bir trend hâline geldiğine dikkati çeken Kılıç, “Ortaya çıkan bu ihtiyacın yasal bir zemine oturtulması gerekir. Vergilendirip kayıt altına alamadığımız sürece hem maddi hem de güvenilirlik noktasında ciddi kayıplar yaşayacağımız aşikâr” şeklinde konuştu.
Geçmişte bu tür kiralamalarda konutların illegal faaliyetler için kullanıldığına işaret eden Kılıç, şunları söyledi :
“Belgelendirilmeyen, Bakanlıkça denetlenmeyen, Valiliklerce denetlenmeyen konutlarda da aynı sorunların çıkabileceğini görüyoruz. Biz bu kanun değişikliğiyle de bunların önüne geçmek için büyük bir fırsat yakalayacağımıza inanıyoruz. Devasa yatırımların yapıldığı, ülkemizde istihdamın en yoğun olduğu sektör turizm sektörüdür. Yaptığımız düzenlemeyle ülke istihdamının da gelişimine olumlu şekilde etki edeceğimizi düşünüyoruz ve ayrıca teklifin en önemli unsurlarından bir tanesi de aslında dolandırıcılık hususunda da bir nevi önlem alınmaktadır. Bu konutların onaylı belgeleri olmadan kiralama yapılamayacağı kanun teklifinde de açıkça belirtilmiştir. Ben bu yasanın turizmdeki hedeflere ulaşılması açısından ciddi katkıları olacağına inanıyorum. Teklif sahibi arkadaşımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.”