Olay Gazetesi Bursa

Bursalı öğrenciler Nesin Vakfı’nı ziyaret etti

Bursalı öğrenciler, Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla Nesin Vakfı'nı gezdi. Aziz Nesin'in kurduğu Vakfı gezen öğrenciler, kampüsün bahçesinde oyunlar oynadı.

DİLEK ATLI

Nilüfer Belediyesi’nin resimleme, yazı, drama ve karikatür atölyelerine katılan ortaokul ve lise öğrencileri, Nesin Vakfı’ndaki akranlarıyla bir araya geldi.

Usta kalem Aziz Nesin’in kurduğu Çatalca’daki vakfın kampüsüne iki grup olarak ziyaret eden öğrenciler, ‘Aziz Nesin Yılı’ nedeniyle yaptıkları çalışmalar sonunda burayı ziyaret etmenin mutluluğunu yaşadılar.

Toplam 36 öğrencinin Nilüfer Kütüphanesi çalışanları eşliğinde katıldığı ziyarette renkli ve eğlenceli anlar yaşandı. Geziye, 23 Nisan Ortaokulu, Gümüştepe İlkokulu ve Hüseyin Özdilek T.E.M. Lisesi öğrencileri katıldı.

 

‘HER ŞEY ÇOCUKLAR İÇİN…’

Nesin Vakfı Yönetim Evi önünde Bursalı öğrencileri karşılayan Halkla İlişkiler Müdürü Didem Beyarslan, kampüsle ilgili bilgiler verdi. Beyarslan, toplam 47 dönümlük kampüsün vakıf öğrencileri tarafından kullanılan alanlarında Bursalı öğrencileri gezdirerek Nesin Vakfı’nın kuruluş, yönetim ve eğitim anlayışını aktardı. Birlikte yenilen öğle yemeğinin ardından tiyatro salonunda öğrencilere sunum yapan Nesin Vakfı Müdürü Süleyman Cihangiroğlu, “Ben de bu vakfın öğrencilerinden biriyim. Aziz Nesin’den çok şey öğrendim. Şimdi vakfın yönetim kurulu başkanı olarak gönül borcumu ödüyorum. Aziz Baba, her şeyi çocuklar için yaptı. Bizler, bu mirası yaşatıyor, sürdürüyoruz” dedi.

 

OYUNLAR OYNADILAR…

Çeşitli çiçek, ağaç, evcil hayvan ve oyun alanlarıyla dolu kampüsün dışında eğlenceli anlar yaşayan öğrenciler, vakfın öğrencileriyle tanışıp birlikte oyunlar oynadılar. Bol bol fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyen öğrenciler, vakıf binası içinde yer alan Aziz Nesin Müzesi’ni de gezdiler. Burada Nesin’in kişisel eşyalarını yakından görme şansı bulan öğrenciler, bunlarla ilgili sorular sordular. Cihangiroğlu, öğrencilere şunları aktardı:

“Aziz Nesin, yazdıklarından aldığı az miktarda parayla 1974 yılında vakfın temelini attı. Amacı, yoksul ve okumak isteyen öğrencilere yardım etmekti. Kendi de yoksul bir ailenin çocuğu olup devlet tarafından okutulduğu için kendini borçlu hissediyordu. ‘Çocuklara öğretmek istediğim çok yalın bir şey var: Yaşam, bir savaşımdır’ diyen Nesin, buraya gelen öğrencileri çok yönlü yetiştirebilmek üzere bir eğitim anlayışı sağladı. Ceza ya da yasak olmayan, eleştirme hakkına sahip özgür çocuklar, şımarma hakkına sahipler. Hatta Aziz Nesin’in deyişiyle en küçük olan en çok şımarma hakkına sahip.”

Bursalı öğrencilere Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’in Şirince’deki Matematik Köyü’nde eğitimleri sürdürerek Nesin ismini yaşattığını ve çocuklara fayda sağlamaya devam ettiğine değinen Süleyman Cihangiroğlu, “Sırada felsefe köyü ve sanat köyü var. 7’den 70’e katılımın serbest olduğu bir eğitim vadisi için kolları sıvadık” diye konuştu.

‘Ziyaret bizler için çok önem taşıyor’

 

Nesin Yayınları, kira gelirleri ve bağışlarla Nesin Vakfı’nın ayakta durduğunu belirten Süleyman Cihangiroğlu, şunları kaydetti:

“Şu anda vakıf bünyesinde 42 öğrencimiz var. Mezun olanların yerine öğrenciler gelecek. Vakfa alımda tek şartımız, okumak isteyip de yoksul olan öğrencilere yer vermek. Şu sıralar Kuşadası’nda yapacağımız kamp tatili için hazırlanıyoruz. İstanbul Tophane’de sergilediğimiz bir de Aziz Nesin Sergisi var. Bu sergi, yakında Nilüfer Belediyesi’nde de Bursalılarla buluşacak. Bu ziyaret ve öğrencilerin birlikte zaman geçirmesi bizler için çok önem taşıyor.”