Olay Gazetesi Bursa

Bursalı Oda Başkanı’ndan ‘Kurban Bayramı’ öncesi uyarı!

Kurban Bayramı'nın en büyük sorunlarından bir tanesi de hijyenik koşullarda kesimlerin olmamasına değinen Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, "Kesim yerlerinin, kesim koşullarının çok net bir şekilde ortaya konup denetlenmesi lazım ve kesilen etlerin en az 24 saat, 48 saat dolaplarda dinlendirilmesi ve ondan sonra tüketilmesi lazım" dedi.

Melis EVCİMEN

Kamera: Bircan Örsel/ Kurgu: Dilek Özyer

Kurban Bayramı öncesinde et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, olay.com.tr’de ‘Melis’in Günlüğü’ programında dikkat çeken açıklamalarda bulundu…

‘KURBAM BAYRAMI’NDA BU SENE ZOR BİR YIL GEÇECEK’ 

Kurban Bayramı’nda ekonomik anlamda zor bir yıl olacağını belirten Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, “Öncelikle şunu söyleyeyim,  gerçekten hayvancılık ve tarım anlamında zor bir süreçten geçiyoruz. Yanlış hatırlamıyorsam 10 yıl önce falandı, Türkiye tarihinde ilk defa canlı hayvan ithaliyle kurbanını yurt dışından elde etmiş olduğu hayvanlarla yapmak durumunda kaldı. Hayvancılık politikasının tamamen yanlış bir şekilde kurgulanması ve dolayısıyla ithalata bağımlı bir hayvan politikası haline geldi. Şimdi gelinen noktada genel piyasa değerlerine baktığımızda şu andaki evimize almış oluğumuz kıyma fiyatları, et fiyatlarını değerlendirdiğimizde bu sene de Kurban Bayramı’nda ekonomik anlamda zor bir yıl geçecek” dedi.

‘TOLUM OLARAK PROTEİNLE BESLENMEYE İHTİYACIMIZ VAR’

Protein değeri yüksek olan ürünleri tüketmenin sağlık açısından öneminin altını çizen Durmuş,” Toplum olarak proteinle beslenmeye, özellikle gelişme çağındaki çocuklarımızın proteinle beslenmeye ihtiyaç duyduğu, alınacak esansı amino asitlere ve besin değerine ihtiyaç duyduğu bir dönemde toplumun protein değeri yüksek olan et, süt, yoğurt, peynir gibi ürünleri tüketemiyor olması veya az tüketiyor olmasının bir kere sağlık açısından ve gelişme açısından ciddi anlamda riskleri söz konusu…” ifadelerini kullandı.

‘KESİLEN ET DOLAPTA EN AZ 24 SAAT BEKLEMELİ’

Kurban Bayramı’nın en büyük sorunlarından bir tanesi de hijyenik koşullarda kesimlerin olmamasına değinen Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, “Kurban Bayramı’nda sağ denetimlerinin, alan denetimlerinin, kesim yerlerinin, kesim koşullarının çok net bir şekilde ortaya konup denetlenmesi lazım. Etlerin muhafazası, sağlık sorunlarına sebebiyet verebiliyor. Kesilen etlerin dinlendirilmesi lazım. En az 24 saat, 48 saat ondan sonra dolaplarda dinlendirilmesi ve tüketilmesi lazım. Yine evlerde bu ürünleri, gıda ürünlerini ya da etleri muhafaza ederken veya dondururken yüksek ya da çok düşük şok dondurmalar yapıp küçük ambalaj şeklinde muhafaza etmek gerekiyor. Kurban Bayramı’nda altyapı koşullarını çok iyi uygulaması ve denetim sıklığının arttırılması lazım” diye konuştu.