İlçede bazı fabrikalarda asgari ücretle çalıştıktan sonra emekliye ayrılan Mete, 1990 yılından bu yana ramazan aylarında ilçede vatandaşları davuluyla sahura kaldırıyor.
Kazançlarıyla üç çocuğunu okutan Mete, bu sene topladığı bahşişlerle 11 yetim çocuğu bir alışveriş merkezine götürerek tepeden tırnağa giydirdi.
Mete, AA muhabirine, kazandığı asgari ücret ve bahşişlerle üç çocuğunu okutup bugünlere getirdiğini söyledi.
Büyük kızının öğretmen, küçük kızının muhasebeci olduğunu, oğlunun ise bu yıl üniversiteye başlayacağını belirten Mete, şöyle devam etti:
“Ramazanda kazancımız belli olmuyor. Halkın cebine kalmış bir şey. Her gün saat 01.30’da davul çalmaya başlıyorum, 03.00 gibi bırakıyorum. Bir saat davul çalıyorum, yarım saat bahşiş topluyorum. Bahşişi de halkın yüzde 30’u ancak veriyor. Bu sene topladığım bahşişlere ihtiyacım yoktu. Gittim, davul parasıyla 11 çocuğu giydirdim.”
Daha fazla çocuğa yardım etmek istiyor
Mete, İmkanı olması halinde daha fazla çocuğa yardım etmek istediğini dile getirdi.
Eşinin sigorta primini de ödediğini ve onun seneye emekli maaşı almaya başlayacağını aktaran Mete, “Bundan sonra paraya ihtiyacım yok. Bir yerde davulculuğu zevk için yapıyorum. Niçin olmasın, 30, 40, 50 çocuk giydirmeyeyim de sevindirmeyeyim mi garibanları, yetimleri. Bana verecekleri hane başına 5 lira para. Bu parayı verseler 50 çocuk giydiririm.” diye konuştu.
Mete, bir zamanlar kendisinin, maddi durumu kötü olduğu için birilerinin gelip çocuklarını giydirmesini beklediğini vurguladı.
Çocukları alışveriş merkezine (AVM) götürdüğünde tarifsiz duygular yaşadığını anlatan Mete, şunları kaydetti:
“11 çocuğu giydirdim, bana 500 liraya mal olmadı. AVM’de çalışan bir bayan, ‘Sınır var mı? diye sordu. ‘Sınır yok. Kendi bütçenden nasıl alıyorsan, öyle alacaksın’ dedim. Çocuklar koşuşuyorlar, seviniyorlar, onu istiyorlar, bunu istiyorlar. Gözlerimden yaş geldi. Bu davul bizim bir geleneğimiz. Her şey teknoloji değil. Eskiden toplar patlatılıyordu, şimdi kalktı. Davulculuk da kalkarsa o zaman ramazanın bir tadı kalmayacak. Mahallemde çocuklar var. Cıvıl cıvıl hepsi sokaklara dökülüyor. Sokaklara çıkıp el sallarlar. Çocuklar olmasa davulun kahrı çekilmez.”
Mete, ihtiyaç sahibi çocuklara ulaşmasında kendisine mahalle muhtarlarının yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.