Olay Gazetesi Bursa

Bursa’daki vakalar kritik seviyede

Yoğun bakım yataklarında doluluk oranı yüzde 85'e ulaşan Bursa'da, tehlike çanları çalmaya devam ediyor. İl Sağlık Müdürü Yavuzyılmaz, ‘Riskli şehiriz' derken, artış gösteren tablonun tersine çevrilemediğinin altını çizdi.

DERYA DEMİR PINAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘Bursa’da vaka sayıları artıyor’ uyarılarına rağmen tablo tersine dönmedi. Hastane önleri koronavirüs testi için bekleyenlerle, yoğun bakımlar ise yaşam savaşı verenlerle doldu.

Bursa’nın vaka oranı açısından en yüksek şehirlerden biri olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, hastanede yatan Covid hastası sayısının çok ciddi rakamlara ulaştığını ifade etti. Sağlık teşkilatı olarak 7/24 süreci yönetmeye gayret ettiklerini kaydeden Yavuzyılmaz, “Gayretimiz yüksek ancak bu artık sağlık çalışanlarında ciddi bir yorgunluğa yol açtı. Vatandaşlardan hasta olmamak için kendilerini korumaları yönünde destek bekliyoruz. Bursa virüsün en sevdiği şehirlerden bir tanesi. Çünkü etkileşim, temas çok fazla” dedi.

‘ORANLAR ARTIYOR’

Koronavirüs vakalarının arttığının altını çizen Yavuzyılmaz, ‘Şunu belirtmek gerekir ki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bursa’yı uyardığı günden bu yana vakalarda düşüş yaşanmadı. Hatta belli seviyelerde oranlar artmaya devam ediyor. Tabloyu tersine çeviremedik” diye konuştu.

DOLULUK YÜZDE 85’LERDE

Hastanelerde tedavi görenlerin sayısının gün geçtikçe arttığını ifade eden Yavuzyılmaz, yoğun bakımlarda doluluk oranının yüzde 85’e ulaştığını vurguladı. Servislerdeki doluluk oranının da yüzde 50 seviyelerinde olduğunu kaydeden Yavuzyılmaz, yatak sorunun olmadığını kaydetti. Sosyal medyada ‘yatacak yer kalmadı’ paylaşımlarına değinen Yavuzyılmaz, “Yatak kalmadı diye bir durum söz konusu değil. Ancak hastanın, ilgili aşamadaki yoğun bakım yatağına aktarılmasıyla ile ilgili planlamayı yaparken vatandaşları birkaç saat beklettiğimiz oluyor’ dedi.

900 YOĞUN BAKIM YATAĞI…

Pek çok hastaneye yeni yoğun bakım yatak ilaveleri yaptıklarını kaydeden Yavuzyılmaz, son takviyelerle beraber yatak oranın yüzde 30 arttığını kaydetti. Son 3 haftada 220 yeni yatak kazandırdıklarını dile getiren Yavuzyılmaz, “İlavelerle beraber 900 civarında yoğun bakım yatağı bulunuyor. Gerektiğinde genel yoğun bakımlarından buralara takviyeler yapıyoruz. Müsait olan özel hastanelerin de yataklarını kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

2500’E YAKIN SAĞLIKÇI KARANTİNADA…

Bursa genelinde kamuda görev yapan yaklaşık 25 bin sağlık çalışanın olduğunu ifade eden Yavuzyılmaz, bunların yüzde 10’a yakının temaslılık ya da pozitif olması nedeniyle sistem dışında olduğunu kaydetti. Yavuzyılmaz, “Şu anda yaklaşık 2 bin 500 personelimiz karantinada. Sağlık çalışanları, riskin çok yüksek olduğu alanda görev yapıyor. Vatandaşın sokağından geçmemeye özendiği koronavirüs hastasının, yoğun bakımda en büyük destekçisi yine sağlık çalışanları oluyor. Bu biraz daha onların riskini artırıyor” dedi.

“YETİŞEMEDİĞİMİZ HASTA YOK”

Sağlık çalışanlarından bazılarının karantinada olması nedeniyle iş yüklerinin arttığını kaydeden Yavuzyılmaz bu eksikliği vatandaşa yansıtmadıklarını söyledi. Yavuzyılmaz, “Yetişemediğimiz bir hasta popülasyonu yok ama yoğun çalışıyoruz. Bu sistemi yürütebilmek için normalde 8 nöbet tutan arkadaşım yeri geldiğinde 15 nöbet tuttu. Şu anda sistemi çevirebilir, hizmeti verebilir durumdayız. Arkadaşların eksikliğini vatandaşa hizmet noktasında yansıtmış değiliz. Ama bize binen yük ve yorgunluk arttı. İzin kullanan yok, emekli olmak isteyenin sistemden ayrılmaması için emekliliğini erteliyoruz. 9 aydır sağlık personeli bu tempoda çalışıyor” diye konuştu.

GÜNLÜK TEST 11 BİNİ AŞTI

Filyasyon ekiplerin 08.00-24.00 saatleri arasında hizmet verdiğini anlatan Yavuzyılmaz, “Bu mesai bazen gece 2’ye kadar uzayabiliyor. Her gün 250 civarında ekibimiz sahada oluyor. 750 kişi aynı anda sahada görev yapıyor. Öte yandan şehrimizde günlük test sayısında 11 bini aştık” dedi.

“DİŞ MERKEZLERİNDE RİSK DAHA FAZLA”

Pandemi başından beri acil hastalar dışında hizmetini durduran diş hastanelerindeki riskin yüksek olduğunu kaydeden Yavuzyılmaz, buradaki hekimlerin filyasyonda kullanıldığını belirtti. Diş hekimlerini filyasyonda kullanmak için hizmet azaltmanın söz konusu olmadığını vurgulayan Yavuzyılmaz, “Diş hekimleri direkt ağız içiyle çalışıyor. Buradaki risk katlarca fazla. Onun için acil sağlık hizmetleri dışındaki faaliyetleri durdurduk. Bu tamamen hasta ve çalışan sağlığını korumak amacıyla alınmış bir karar. Ne kadar tedbir alsa da yarım saat sizin ağzınızdaki işlemle uğraşmak durumunda. Yani buradaki hizmetin durdurulması diş hekimlerini filyasyonda kullanalım ya da ihtiyaç var diye yapılmış bir çalışma değil. Sadece orada kullanamadığımız için hekimlerimizin iş gücünden, bilgi birikiminden filyasyonda faydalanalım diye yapılmış bir durum” ifadelerini kullandı.

DEVLET HASTANESİ’NDE COVİD MESAİSİ

Devlet Hastanesi’nin 300 yataklı olarak projelendirildiğini hatırlatan Yavuzyılmaz, şu anda buranın koronavirüslü hastalar için kullanıldığını söyledi. Yavuzyılmaz, “Hastanemiz bugün itibariyle 180 hastayı tedavi edebilecek durumda. Şu anda koronavirüslü hastaların tedavisi için kullanıyoruz. Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nin ekibi orayı ek bina gibi kullanıyor. Gerekirse takviye yapıyoruz. Ama orada rutin hastalarımızın tedavisine devam ediyoruz” diye konuştu.

SAHRALAR İHTİYAÇ HALİNDE KURULUR

Gelişebilecek durumlara karşı farklı planların masada olduğunu dile getiren Yavuzyılmaz, “İstanbul’da biner yataklı 2 sahra hastanesi yapılmıştı. Ona benzer bir planlama burada yapılabilir mi gibi bir gündem oluştu. Değerlendirilebilir bir süreç. Ama şu anda olgunlaşmış bir durum yok. Genel anlamda ihtiyaç olunca değerlendirilecek bir alan olarak masamızda duruyor” dedi.