Uludağ Stratejik Araştırmalar Platformu (USAP) Aralık ayı toplantısında Suriye sorununu ele aldı. “Suriye Krizinin Türkiye Yansımaları Bugünü ve Geleceği” adlı toplantıya Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Danışmanı Doç Dr. Ferhat Pirinççi konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda konuşan Vali Münir Karaloğlu, Suriye’de ve Irak’ta insanlık dramı yaşandığını belirterek, “Biz millet olarak, mazlumun yanında durma anlayışımızı, inancımızı devam ettiriyoruz” dedi.
DİLENENLERE İZİN YOK
Bursa’da yaşayan Suriyeliler hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Türkiye’de ilk defa biz, Bursa’da yaşayanların hepsini kayıt altına almak, onlara geçici bir numara vermek ve parmak izleriyle fotoğraflarını dosyalama konusunda bir çalışma yaptık. Bu çalışmalar ile net rakam verebiliyoruz. Bugün için 48 bin Suriye’li misafirimiz var. Bu misafirlere insani olarak ‘Suriyeli Muhacirlere Yardım Derneği’ vasıtasıyla, sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla veya belediyelerimizin yapmış olduğu yardımlarla destek olunmaya çalışılıyor. Fakat birde sokakta yatarak dilenmek isteyen bir grup da var içlerinde. Bunlara da kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Hükümetimizin de talimatı bu yönde. Bu konu hiçbir şekilde kamu düzenini bozacak konuma gelmemeli. Yani bir taraftan gelen misafirlere insani olarak kucak açacak, fakat kamu düzeninin bozulmasına da asla izin vermeyeceğiz.”
YÜZDE 85’İ KAMPLARIN DIŞINDA.
ORSAM Danışmanı Doç. Dr. Ferhat Pirinççi de, Suriye’deki krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında Lübnan’la birlikte Türkiye’nin geldiğine vurgu yaparak, “1 milyon 642 bini Türkiye’de olmak üzere milyonlarca insan mülteci durumuna düşmüştür. Ülke içerisinde yer alan Suriyeli sığınmacıların yüzde 85’i kamplar dışında yaşamaktadır. Bugün Suriyeli sığınmacıların ülke içerisinde çok ciddi bir şekilde olumsuz etkide bulunduklarına yönelik yanlış bir algı oluşturuluyor. Bilhassa sığınmacıların yaşadıkları şehirlerde insanlar sanki Suriyeliler dolayısıyla iş bulamıyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Oysa gerek Ticaret ve Sanayi Odası gerekse diğer küçük ve orta ölçekli işletmelerle görüştüğümüz de durumun böyle olmadığını görüyoruz. Bugün Suriyeliler kalifiye olmayan işlerde çalışmakta bu işleri de diğer vatandaşlarımızın koşullarının ağırlığı nedeniyle kabul etmemektedir” dedi.