Olay Gazetesi Bursa

Bursa’daki fabrikaları kalkındıran merkez! Yüzde 80 verimlilik artışı sağlandı…

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hayata geçirilen Bursa Model Fabrika’nın direktörü Birol Aksel “Yaptığımız çalışmalar, özellikle danışmanlık hizmeti sonucunda KOBİ’lerimizde yüzde 30 ile yüzde 80 arasında verimlilik artışı sağlıyoruz” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hayata geçirilen Bursa Model Fabrika, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında önemli bir işlev üstleniyor.

Yalın üretim süreçleriyle kalite ve verimlilik artışı sağlanırken KOBİ’lere dijital dönüşümde rehberlik ediliyor.

Hedefimiz verimlilik dönüşümünün KOBİ’lerde sağlanması”

Bursa Model Fabrika Direktörü Birol Aksel, Model fabrika gerçek anlamda KOBİ’lerimize endüstrel ve ekonomik değer katmak üzerine kurgulanmış bir sistem. Yani onların değer zincirlerini kuvvetlendirmek, mevcut değerlerinin üzerine katma değer oluşturmak ve sonuçta bütünsel bir bakış açısı ile onlarda verimlilik dönüşümünü sağlayabilmek amacımız, hedefimiz verimlilik dönüşümünün KOBİ’lerde sağlanması” diyor.

Yalın felsefenin kazandırılması ile başlıyoruz”

Aksel, “4 ana ayağımız var burada. Birinci ayağımızda fabrikalarımıza, hedef kitlemiz olan KOBİ’lerimize verimlilik dönüşümünde ilk adım olan yalın tekniklerin, yalın üretim anlayışının, yalın felsefenin kazandırılması ile başlıyoruz. Bunun hem teoriğini hem de uygulamasını hem fabrikamızda gösteriyoruz hem de danışmanlık hizmeti olarak KOBİ’lerimizde reel kazanıma döndürme imkanını sağlıyoruz. İkinci stratejik adımımız dijital dönüşüm. Bu da yeni Endüstri 4.0’ın dünyada yaygınlaşması ile başlayan bir süreç ve biz bu süreçte de fabrikalarımıza, KOBİ’lerimize öncelikle dijital olgunluk seviyelerini ölçerek başlıyoruz ve onların bu seviyelerinde ilerleyebilecekleri yol haritasını kendilerine çıkarıp bir master plan oluşturarak kendilerine bir rapor sunuyoruz ve ayrıca partnerlerimizle beraber de reel olarak onlara reel kazanıma döndürebilecek ekiplerimizde küçük küçük dokunuşlarla verimlilik artışlarını sağlamaya çalışıyoruz. Üçüncü stratejik adımımız enerji verimliliği. Burada enerji verimliliği ile ilgili de çalışmalarımız oluyor. Bir firmaya gittiğimiz zaman raporlama sistemimiz var. Reel kazanımları sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda EVD olduğumuz için de onlara da danışmanlık hizmeti verebiliyoruz. Dördüncü önemli adımımız da Avrupa Yeşil Mutabakatı’na KOBİ’lerimizi hazırlamak” ifadelerini kullandı.

Mesleğimi sevmeyi burada öğrendim”

18 tane firmada çalışmalarımızı şu anda bitirmiş durumdayız. Yani öğren-dönüş kavramı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın özellikle söylediği bir terimdir öğrenip dönüşmeleri sağlanmış durumda” şeklinde konuşan Aksel, “Yani öğren-dönüşte şunu kastediyoruz burada teorik eğitim aldılar, sahamızda pratik eğitim aldılar bir de bizim tarafımızdan en az 2,5-3 ay süren danışmanlık hizmeti almış olan firmalarımız. Sadece bu hizmeti vermiyoruz. Eğitim olarak da yani bizden 5 firma da ayrıca geldi bizden sadece eğitim aldılar. Yeni başlayan mühendislerinin süreçlere adaptasyonu için bizden eğitim aldılar. Genel olarak kendi İnsan Kaynakları’nın yalın sürece adaptasyonu için bizden eğitim aldılar. Onları da ayrı tutuyorum. İki kapsam olarak hem öğren-dönüş hem de sadece eğitim olarak bizden hizmet alındı. Biz üniversitelerimizle de böyle çalışmalarımız oldu. Bursa Teknik Üniversitesi Endüstri Bölümü’nden 13 öğrencimize burada 4 hafta boyunca yalın teknikleri öğrettik. 19 modülümüz var. 19 modülü de burada kendilerine güzel bir şekilde ifade ettik. Burada da uygulamalı olarak kendilerine gösterdik. Hatta oradaki bir öğrencimiz inanın şunu söyledi mesleğimi sevmeyi burada öğrendim” dedi.

Yüzde 80 verimlilik artışı sağlıyoruz”

Aksel, “Bizim yaptığımız çalışmalar, özellikle danışmanlık hizmeti sonucunda KOBİ’lerimizde yüzde 30 ile yüzde 80 arasında verimlilik artışı sağlıyoruz. Proses bazlı olarak düşünelim ürün bazlı olarak değil. Bu çalışmalarda proses, proses yani küçük küçük bölümlere bölünerek çalışmalar yapılıp o bölümlerdeki kazanımlar, verimlilik artırılmaya çalışılıyor. Şöyle bir örnek vermek isterim bir makinada sürekli mesai yapılıyordu iki vardiyada hatta üç vardiyaya kalınarak vardiyalar uzatılmaya çalışılıyordu makinanın kapasite oranı yetersiz diye yeni makina alınmaya çalışılıyordu bizim çalışmamızdan sonra inanın o makinanın yüzde 40 oranında kapasitesini kullandığını tespit ettik. Öyle de bir örnek verebilirim size bir tekstil fabrikasından” açıklamasını yaptı.

KOSGEB’in özellikle çok önemli bir teşviği var”

Bursa Model Fabrika Direktörü Birol Aksel, sözlerini şöyle tamamladı:

Sektör bağımsız olarak her sektöre hizmet veriyoruz. Burada bir metodoloji anlatıyoruz. Sistem anlattığımız için ilk bakışta otomotiv ağırlıklı gibi gözükse de aslında tüm sektörlere hizmet veriyoruz. Fabrikanın büyüklüğüne, çapına, altyapısına göre değişmekte ama biz şöyle yapıyoruz standart olarak modül sayısına göre bunu endekslemeye çalışıyoruz gittiğimiz firmalarda bir ön analiz çalışmasından sonra bunun kararını verebiliyoruz modül sayısına göre değişebiliyor ama rakam mesela 100 birim çıkıyorsa ben bunu da söyleyeyim 2,5-3 aylık bir çalışmada 100 birim şeklinde bir rakam çıkabilir ama burada bir teşviğimiz var KOSGEB’in özellikle çok önemli bir teşviği var yüzde 60 oranında yani biz 100 birim çıkardıysak bunun 60 birimini KOSGEB’e çok kısa bir sürede geriye ödeme imkanı var. Ancak yüzde 40’ını firmalarımız ödediği takdirde… Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi kapsamında da hizmet veriyoruz.”

Bursa Model Fabrika Direktörü Birol Aksel’in açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.