Er, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde meydana gelen depremin Bursa’da her zaman bekledikleri fay hatlarının üzerinde olduğunu söyledi.
Depremin İnegöl, Kestel, Gürsu, Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Çalı ve Mustafakemalpaşa’ya doğru devam eden hat üzerinde olduğunu belirten Er, şöyle konuştu:
“Bursa’nın merkezinden geçen 2 fay hattı var. Bunlardan bir tanesi İnegöl, Kestel, Gürsu, Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Çalı ve Mustafakemalpaşa’ya doğru devam eden bir fay hattıdır. Bir tanesi de İznik’ten gelen ve Karacabey’den devam eden fay hattıdır. Bugünkü deprem, bunlardan bir tanesi olan Kestel, Gürsu’dan geçip Mustafakemalpaşa’ya doğru devam eden fay hattı üzerinde olan bir depremdir. Bu fay hattında tarihte de büyük depremler olmuştur ve oluşmaya devam edecektir. Hatta 1855, ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırılan Bursa’daki deprem bu fay hattının Mustafakemalpaşa-Çalı civarındaki kolu üzerinde olmuştur. Bu fay hattı tek bir hat değildir, bunun segmentleri vardır. Bu segmentlerden bir tanesi de Kazıklı civarından geçen hattır. Zaten Bursa, kuzeyinden ve güneyinden faylarla sınırlı alüvyonal bir zemin üzerine oturmaktadır.”
‘Bu hat üzerinde 7 civarında bir deprem bekliyoruz’
Depremin geniş bir alanda hissedilmesinin sebebinin sığ, yerel bir deprem olmasından kaynaklandığına dikkati çeken Er, şöyle devam etti:
“Alüvyon zeminler üzerinde bulunan vatandaşlarımız, ovada bulunan vatandaşlarımız depremi daha şiddetli hissetmişlerdir. Bursa, bu tür depremlere hazırlıklı olmak durumundadır. Bu münferit bir depremdir. ‘Bunun ardı gelecek’ diye korkmamak lazım. Ama enerjinin boşaldığı anlamına gelmez. Bu deprem enerjinin bir noktadan başka bir yere taşınmasına sebep olmuştur. Bursa’da bu tür depremler her zaman olacaktır. Aynı hattan bu depremin oluşturacağı bir deprem beklemiyoruz ama bu hat üzerinde 7 civarında bir deprem bekliyoruz. Bunun arkasından 3 büyüklüğünün üzerinde 1 tane ve bunun altında da 12 tane artçı deprem olmuştur.”
“Depremin merkezine İstanbul uzaktır ama Bursa çok yakındır”
Er, Bursa’nın, içinden fay hatları geçen bir kent olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
“İstanbul’un içerisinden bir tane fay hattı geçmez. Yani depremin merkezine İstanbul uzaktır ama Bursa çok yakındır. İstanbul bir fay hattından etkilenebilir. Bursa ise 3 fay hattından da etkilenir. Dolayısıyla Bursa depremsellik anlamında acilen masaya yatırılmalı, önlem alınmalı. Deprem öncesi yapılacak çok şey var, bunların çoğunu yaptığımıza inanmıyorum. Deprem sırası ve sonrasıyla ilgili Bursa’nın hazır olduğuna inanıyorum ama maalesef Bursa deprem öncesi için hazır değil. Kuzey Anadolu fay hattının 3 tane kolu vardır. Bir tanesi Marmara Denizi’nin içerisinden geçer, bir tanesi İznik’ten başlayıp Gemlik, Mudanya ve Karacabey’e doğru devam eder, bir tanesi ise İnegöl’den başlayıp İnegöl, Kestel, Gürsu, Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Çalı ve Mustafakemalpaşa’ya doğru devam eden fay hattıdır. Bunların hepsinin üzerinde 7 büyüklüğünde bir depremin olması her zaman beklenmektedir.”