Bursa’daki büyük tehlike; Kokusu gazlarıyla çevreye, yeraltı suyuyla Geçit’e kadar yayılıyor…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Hamitler Katı Atık Depolama Tesisi civarındki mahallelerden gelen koku şikayetini köşesine taşıdı…

Bursa’daki büyük tehlike; Kokusu gazlarıyla çevreye, yeraltı suyuyla Geçit’e kadar yayılıyor…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

1995 yılında… Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdem Saker, kent sınırında kalan Yakın Çevre Yolu yanındaki Demirtaş Çöplüğü’Hamitler’e taşıdığında Bursa için çevre devrimi yaşanmıştı.

O yıllar…

Hamitler’deki Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Depolama tesisi de günün en modern çöp depolama alanıydı.

Ne var ki…

Bursa çok hızlı büyüyünce tesis çevresinde konut alanları oluştu. Geçen dönem taşınması için yer arayışları ciddi tartışmalara yol açtı.

Son yıllarda…

Hamitler Katı Atık Depolama Tesisi civarındaki mahallelerden koku şikayeti, tesis yakınındaki yerleşimlerin yanında, uzak mahallelere kadar yayıldı.

Derken…

Geçit Deresi de son yıllarda çok ciddi koku problemi yaşanan yer haline geldi.

Açıkçası…

Balat’tan Bademli’ye kadar olan bölgedeki yerleşimlerden, özellikle gece saatlerinde Geçit Deresi kokusu şikayetleri arttığında, bölgedeki fabrikaların kimyasal atıklarını dereye bırakmalarından kaynaklandığı düşünüldü.

Fakat…

Son dönem çevre sakinlerinin analizleri kokunun fabrika atıklarından değil, çok uzakta olmasına karşın Hamitler’deki çöplükten geldiğini ortaya çıkardı.

Peki bu nasıl oluyor?

Soruyu…

Bursa’da uzun yıllar atık yönetimi alanında projeler yürüten, son yıllarda yurt dışı yatırımlara yönelen Gintem’n kurucusu Sadullah Gencer’le konuştuk.

Şunu söyledi:

“Hamitler Katı Atık Depolama Alanı’nda mevsimsel yağışlar, gece-gündüz sıcaklık farkları ve yönetim hatalarından oluşan gazlar atmosfere yükselip çevreye yayılıyor. Gece de soğuyup tekrar depolama alanına iniyor ve yer altı sularına karışıyor.”

Anladığımız şu:

Çöplerden çıkan gazlar filtre edilmediği için havaya karışıp koku olarak yayılıyor. Gece soğuyup tekrar yere indiğinde de, yeraltı örtüsü bozulduğu için yeraltı sularına karışıyor.

O sular da derelere ve Nilüfer’e karışınca Hamitler’in kokusu çok daha geniş bölgeye yayılıyor.

 

Katı atık yönetimiyle büyüdü, dünyaya açıldı

Sadullah Gencer… Katı atık yönetimi alanında Bursa’da önemli projeler yürüttü, pek çok kentte proje üstlendi.

Uzun zamandır görüşemiyorduk. Aradığımızda yurt dışındaydı. “Bursa’da bizi istemediler” derken kırgınlığını yansıttı. Artık İstanbul’da yaşıyor.

İtalya’da 19, Ukrayna’da 2 güneş enerjisi santrali yaptı. Kanada’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de gayrimenkul ağırlıklı projeler yürütüyor.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X