Bursa Büyükşehir Belediyesi, 18 Ocak 2016 tarihinde elektronik imza (e-imza) uygulamasını hizmete aldı.
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında Bilgi İşlem Şube Müdürlüğünce hazırlanan yazılımda kullanılacak sertifikalar; Başbakanlık 2006/13 sayılı Genelgesi ile Elektronik Sertifika sağlayıcısı olarak görevlendirilen Kamu SM den temin edildi.
Tamamen kendi iç kaynakları ile hazırlanan E-Belediye Uygulamasına entegre e-imza uygulaması ile zaman ve kırtasiyeden tasarruf, işlem sürelerinde hızlanma, personelin efektif kullanımı, teknolojiye uyum ve yakın zamanda zorunlu hale gelecek kurumlar arası elektronik belge yönetimine hazırlık hedefleri ile Bursalılara daha iyi hizmeti sunulması amaçlanıyor.
Fiziksel ortamda gerçekleştirilen evrak imzalama ve evrak gönderimi esnasında olabilecek güvenlik açıkları da e-imza ile bertaraf edilmiş oldu. Geçtiğimiz yıl belediye birimlerinden yazılmış ve yine birimlere gönderilen evrakların havale edilmeleri dikkate alındığında toplamda 800 bin adet evrak üretildi.
Kurum dışından gelen 94 bin adet evrakın çoklu havale için fotokopiyle çoğaltılmasıyla da 280 bin adet evrak üretildi. Bu evrak hareketleri yaklaşık 2 bin top kağıt kullanımına denk geliyor.
Yıllık 5 tona yakın fotokopi kâğıdı kullanımı olan Büyükşehir Belediyesi, doğa dostu ve çevreci bir uygulama olan e-imza ile her yıl yaklaşık 100 adet çam ağacının kesimine de engel olacak. Kırtasiye, sarf malzemesi, toner, kartuş gibi giderler en aza indirgenerek milli servet olan belediye kaynakları da Bursa’ya hizmet olarak kullanılacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gerek kamu gerekse özel sektörde günümüzün en önemli gündem maddelerinden birinin çevre olduğunu hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi olarak en önemli hedeflerinin de gelecek nesillere sağlıklı bir kent bırakmak olduğunu söyledi. Bursa’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının artırılmasından, kirletici tüm unsurların bertaraf edilmesine kadar her alanda önemli yatırımları hayata geçirdiklerini dile getiren Altepe, “Elektronik imza uygulaması da çevre konusunda atılmış önemli adımlardan biri. Hem kağıt sarfiyatının ortadan kalkmasıyla ağaç kesilmesi önlenecek hem de ıslak imzanın kalkması ile Bursalılara hizmette gereksiz bürokrasi azaltılmış ve evrak bekleme süreleri en aza indirilmiş olacak” dedi.