Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da veteriner hekimlerden kurban uyarıları

Kurban nerelerde kesilmeli... Kurban keserken nelere uyulmalı... Kurban eti nasıl saklanmalı... Kurban atıkları nasıl imha edilmeli... Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, olay.com.tr okurları için yazdı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO),  Kurban Bayramı nedeniyle, hayvan sağlığı, refahı, toplum ve çevre sağlığı için alınacak önlemler konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı nedeniyle yoğun bir hayvan hareketliliği yaşandığını belirten Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, bu nedenle hayvan ve toplum sağlığını korumanın büyük önem taşıdığını söyledi.

Şap başta olmak üzere hayvanlar arasında ve hayvan insan geçişli hastalıklara da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Baysal, “İnsanlarda görülen enfeksiyöz hastalıkların yüzde 60’ı hayvansal kökenlidir. Gıda kaynaklı enfeksiyöz hastalıkların yüzde 90’dan fazlası hayvansal gıdalardan (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri) kaynaklanmaktadır” dedi.

“HAYVANDA HASTALIK ÇIKARSA ETİ TÜKETMEYİN”…

Vatandaşların kesim için  mutlaka yerel yönetimlerin kontrolünde olan alanları seçmesi gerektiğini belirten Baysal, “Kesim sırasında anormal bir durum gözlenirse (3-5 dakika içerisinde kanın pıhtılaşmaması, kan renginin çok koyu olması, iç organlarda anormal büyüme ve iltihaplar görülmesi veya irinli yapılaşmalar) etler mutlaka bir veteriner hekime kontrol ettirilmelidir. Kesilen hayvanlarda insan tüketimine sunulamayacak bir hastalık çıkması durumunda tüketimine kesinlikle izin verilmeyerek, büyükşehir ve/veya ilçe belediye ekipleri tarafından veteriner hekim nezaretinde uygun yöntemlerle imhası sağlanmalıdır. Atıklar mutlaka uygun koşullarda imha edilmeli, toprağa gömülecekse çukurlar çok derin olmalı, mutlaka kısa sürede çevre temizliği yapılmalı, vahşi hayvanların ya da kedi ve köpeklerin bu atıklarla teması engellenmelidir” diye konuştu.

ETLERİ SAKLARKEN DİKKAT…

Kesim sonra etler konusunda yapılacaklarla ilgili de uyarılarda bulunan Baysal şunları söyledi: “Etler, mümkünse güneş görmeyen serin bir yerde (asılı) bekletilerek kesim sıcaklığı düşürülmeli, sonra parçalara ayrılarak buzdolabına konmalıdır. Etler kesinlikle sıcak halde ve birbirine temas eder şekilde buzdolabına ya da derin dondurucuya konulmamalıdır. Uzun süre saklanacak etler ise -18 derecedeki derin donduruculara konmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi; hayvanın sağlığı, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber buzdolabı koşullarında 5-6 gün iken bu süre kıyma için 3 güne düşer. – 18 derecedeki derin dondurucularda uzun süre muhafaza edilecek etlerde maksimum kaliteyi sağlamak adına paketlemenin muhakkak tüketilebilir porsiyonlar halinde olmasına dikkat edilmelidir. Etler, taze olarak değil, en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, +4 C’de 5-6 gündür (kıymada süre daha kısadır). -18 C de ise 6 ay muhafaza edilebilir.”